דלג לתוכן

גיהוק

גיהוקים | Belching
המומחים של Infomed מסבירים:

גיהוק, הוא תהליך פיזיולוגי תקין, בו הגוף מגרש עודף אוויר מדרכי העיכול העליונות. תהליך זה מלווה ברעש אופייני. 4-3 גיהוקים לשעה לאחר האוכל נחשבים כתופעה תקינה.

הגיהוק הוא תוצאה של מספר רפלקסים: הרפיית הסוגר הוושטי התחתון כתגובה להתרחבות הקיבה עקב גז או כתגובה משנית לעליית הלחץ התוך-בטני; הרפיית הסוגר הוושטי העליון כתגובה להתמלאות חלל הוושט באוויר מהקיבה. תנועתיות הוושט במצב זה זהה לזו שבמחלת הריפלוקס הקיבתי-ושטי.

במהלך היום נכנסת כמות רבה של אוויר לקיבה. עם כל לגימת נוזלים נכנסים כ-15 מ"ל אוויר. רוב הגיהוק נגרם על ידי בליעת אוויר עודף. בדרך כלל אוויר זה אף לא מגיע אפילו לקיבה אלא מצטבר בוושט. התהליך מתרחש על ידי הרחבת בית החזה והנמכת שריר הסרעפת כנגד גלוטיס (בית הקול) סגור. בליעת אוויר שכיחה בדיספפסיה תפקודית, הפרעה במערכת עיכול.

צילום: Nicoleta Ionescu | Shutterstock

אנשים הנתונים במתח נפשי או אלו החשים אי נוחות בבית החזה או בחלל הבטן, מתלוננים על גיהוקים תדירים. הגיהוק מביא לתחושת הקלה. אנשים אלו אינם מודעים לכך שתהליך זה (למרות היותו תהליך נרכש), עלול להחמיר את בליעת האוויר. בדרך כלל גיהוקים כרוניים הם תופעה תפקודית (פונקציונלית) ולא מחלה.

חשוב להבחין בין גיהוק לבין שיהוק. בעוד שהגיהוק הוא הוצאה של עודף אוויר מדרכי העיכול העליונות, שיהוק הוא תוצאה של תנודות לא רצוניות של שריר הסרעפת המתרחשות באופן פתאומי. התנועות של שריר הסרעפת גורמות לפתיחה וסגירה של הגלוטיס בצורה מהירה מאוד, ובעקבות כך מופק קול באופן מהיר וחוזר.

  • גיהוק תסמינים

    גיהוקים לרוב נפתרים בעצמם או בעזרת שינויים פשוטים, והם לעתים רחוקות מייצגים מצב רפואי רציני. כדאי להתייעץ עם רופא/ה אם הסימפטומים לא משתפרים בעזרת שינויים פשוטים, במיוחד אם מבחינים בתסמינים נוספים כגון:

    שלשול.

    כאבי בטן מתמידים או חמורים.

    צואה דמית.

    • שינויים בצבע או בתדירות הצואה.

    • ירידה לא מכוונת במשקל.

    • חוסר נוחות בחזה.

    • איבוד התיאבון או תחושת מלאות מוקדמת.

המומחים שלנו לגסטרואנטרולוגיה

גסטרואנטרולוגיה
ד"ר נתן גלוק
5.0
( 7 חוות דעת )
"ד״ר גלוק היה זמין טלפונית לכל שאלה והיה מאוד נעים ורגיש. הצליח לתאם לי תור מאוד מהר."
קראו עליי עוד
גסטרואנטרולוגיה
ד"ר ריטה ברון מנהלת שירות נוירוגסטרואנטרולוגיה במכון הגסטרואנטרולוגי בקריה רפואית רמב''ם
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לגסטרואנטרולוגיה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

שאלות מתוך פורום גסטרו

בניהולו של פרופ' דן קרטר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו