סרטן הקיבה (Stomach Cancer)

ראשי
אבחון ובדיקות
מניעה וטיפול
שאלות ותשובות

תאור

סרטן הקיבה הוא אחד הגידולים הממאירים של הקיבה. שכיחותו פוחתת כיום בעולם המערבי. מבחינים בין סרטן של החלק התחתון של הקיבה לבין הסרטן של החלק העליון שלה, כאשר סרטן של החלק העליון עולה כיום בשכיחותו לעומת סרטן של החלק התחתון. בארצות מתפתחות, לעומת זאת סרטן הקיבה הוא הסרטן השלישי בשכיחותו מבין סוגי הסרטן השונים.
בשלב מוקדם סרטן הקיבה הוא לרוב אי-תסמיני ולכן קשה לאבחון. סימנים של סרטן הקיבה כוללים אי-נוחות או כאבים בבטן עליונה, נפיחות או הקאות לאחר האוכל, חוסר תיאבון וירידה במשקל, חולשה עקב חוסר דם (אנמיה), צאיות שחורות או הקאות של תוכן דמי.

כיב קיבה יכול לעיתים לגרום לתסמינים דומים לאלה של סרטן הקיבה.

מבחינים בין דרגות התפתחות שונות של סרטן הקיבה. בדרגה המוקדמת מעורב ציפוי הקיבה הפנימי (רירית הקיבה) בלבד. התוצאות של ניתוח בדרגה זו מצוינות. אך אם הסרטן התפשט מעבר לרירית הקיבה, לשכבת השריר או לקשריות הלימפה אשר סביב הקיבה, סיכויי ההחלמה קטנים יותר. גם כאשר הסרטן נמצא בחלק העליון יותר של הקיבה סיכויי ההחלמה נמוכים יותר לעומת סרטן בחלק התחתון.

פרופ' ב' נוביס

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007

סיבות וגורמי סיכון

אחד הגורמים המעלה את הסיכון לסרטן הקיבה הוא החיידק הליקובקטר פילורי אשר יכול לזהם את הציפוי הפנימי של הקיבה. כשליש ממקרי סרטן הקיבה הם כנראה על רקע זיהום זה, ועם זאת אצל רוב האנשים הנושאים את חיידק הליקובקטר פילורי לא מתפתחת כל מחלה של הקיבה.

גורם סיכון נוסף הוא חומרים במזון: מזון מעושן, מיובש, מלוח או מתובל מעלה את כמות הניטרטים בקיבה. חומרים אלה, בכמות גדולה, עוברים בקיבה שינוי כימי שהופך אותם לחומרים מסרטנים. לעומת זאת תזונה עשירה בפירות, ירקות, או מזון שאוחסן כהלכה ונשמר בקירור מקטין את הסיכוי ללקות בסרטן הקיבה.

עישון ושתיית אלכוהול בכמות גבוהה מעלים את הסיכון להתפתחות סרטן בחלק העליון של הקיבה.

ניתוח קיבה בעבר מעלה סיכון להתפתחות סרטן הקיבה, אך הסיכון הזה מתחיל להיות משמעותי רק לאחר 20 שנה.

סרטן הקיבה שכיח פי 4-2 לפחות אצל קרובי משפחה של אנשים שלקו בסרטן הקיבה. הוא שכיח יותר בגברים. ומופיע במיוחד בין בגיל 75-50.

אבחון ובדיקות

סרטן הקיבה מאובחן לרוב בגסטרוסקופיה. בבדיקה ניתן לאבחן קיום של כיב, פוליפ, גוש גידולי או התעבות של דופן הקיבה. במהלך הבדיקה ניתן לקחת דוגמה זעירה (ביופסיה) להסתכלות מיקרוסקופית.

צילום רנטגן עם חומר ניגוד (בריום) הופך להיות אמצעי דימות פחות מקובל.

טומוגרפיה מחשבית (CT) יכולה להדגים אם הסרטן התפשט מעבר לדופן הקיבה, או אם קיימת התעבות של דופן הקיבה והיא מבוצעת לרוב לשם השלמת הבירור.

בעל-שמע אנדוסקופי (EUS) ניתן לדגים את מידת החדירה לדופן הקיבה ואת ההתפשטות לקשריות לימפה.

טיפולים ותרופות

בסרטן הקיבה הטיפול מותנה בשלב האבחון. כריתה בניתוח (גסטרקטומיה) של הגידול היא הטיפול היחיד אשר יכול להביא להחלמה מלאה. ניתן לפי הצורך ולפי מידת ההתפשטות של הגידול לכרות קטע מן הקיבה (גסטרקטומיה חלקית), או את הקיבה כולה (גסטרקטומיה מלאה). במקרים מסוימים, כאשר הסרטן התפשט מעבר לדופן הקיבה, מקובל לשלב טיפול בהקרנות או כימותרפיה.

לעיתים כאשר הסרטן מתגלה בשלב מתקדם הטיפול מתמקד בעיקר בתמיכה בחולה: הקפדה על תזונה תקינה וטיפול נגד כאבים. יש צורך לעיתים בהאכלה דרך פתח מיוחד בדופן הבטן לתוך הקיבה (גסטרוסטום), או לתוך המעי (ג'גונוסטום).

לאנשים אשר מישהו מבני משפחתם לקה בסרטן הקיבה מומלץ לבצע בדיקה לאיתור חיידק הליקובקטר, ולטפל בו אם יש צורך.




פורומים, סרטן השד

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
עזרה בפענוח ביופסיה ליאור19 09/07/2019 17:09
  • שלום , עקב תוצאות בממגורפיה מעט הסתיידויות עדינות מאורגנות בקבוצה אחתbiards 3 כל השאר תקין כל באולטרסאונד כנראה שפיר לא הייתי רגועה וביקשתי לבצע ביופסיה , תומאות הביופסיה fibrocystic changes with focal atypical ducutalheyperplasia er,p63, ck5/ and k903 stain were erformed , אני בת 40 לא עברתי הריונות ואין לי סיפור משפחתי , מה הממצא הזה אומר , אני ממש לחוצה ומה דרכי הטיפול בזה בנוסף בגלל היותי רווקה מאוד מפחדת מניתוח בגלל השלכות , האם אפשר לטפל בתרופות או שמספיק מעקב ? אין את זה אצלנו לאף אחת במשפחה כל הסיפור נראה לי מוזר , אודה לעזרה

  • + הוסף תגובה
בנוסף ליאור19 09/07/2019 17:12
ממצא ד"ר נעה אפרת בן ברוך 10/07/2019 11:32
  • זה אכן לא סרטן, אך הממצא מעלה מידת סיכון לחלות בסרטן שד בעתיד דורש התיחסות, אך לא במסגרת הפורום קבעי פגישה מסודרת עם כירורג שד או אונקולוג

  • + הוסף תגובה
ממצא ליאור 19 12/07/2019 13:16
  • תודה על התייחסותך, האם יש לכך טיפול תרופתי בלי לבצע ניתוח? האם מחייב לבצע ניתוח במידה ואין סרטן? אם כן איזה והאם הוא מותיר צלקות .

  • + הוסף תגובה
תשובה ד"ר נעה אפרת בן ברוך 12/07/2019 14:38
  • צר לי אלו לא שאלות שניתן לענות עליהן באופן וירטואלי

  • + הוסף תגובה
רלוקסיפן (אוויסטה) סיוון 07/07/2019 17:53
  • שלום רב, בת 33. 4 שנים לאחר סרטן שד הורמונלי, ללא בלוטות, עברתי למפקטומי והקרנות. מטופלת בטמוקסיפן מאז, ועד לפני 8 חודשים גם בדקפפטיל. לאחרונה מאוד קשה לי להתמודד עם תופעות הלוואי של הטמוקסיפן. בעיקר עם הדיכאון, פוליפים ברחם, צ'יסטות בשחלות. הדיכאון לא עובר, הפוליפים והצ'יסטות כל הזמן מופיעות שוב ושוב. מרגיש לי מן לופ כזה שלא נגמר וגם לא יגמר. בכל אופן, האונקולוגית הציעה שאעבור לרלוקסיפן. השאלה שלי היא, האם יש מספיק מחקרים על היעילות של הרלוקסיפן בסרטן שד? בנוסף, קראתי באינטרנט שהתרופה בכלל ניתנת לנשים בגיל המעבר. ואני עדיין בגיל הפוריות.

  • + הוסף תגובה
רלוקסיפן ד"ר נעה אפרת בן ברוך 10/07/2019 11:40
  • אין כל מחקרים לגבי רלוקסיפן כטיפול מניעתי לחולות לאחר אבחון של סרטן שד המחקרים היחידים הם לגבי טיפול מניעתי אצל נשים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן שד, כאמור בנשים בגיל הבלות שאלי את האונקולוגית שלך לגבי הצורך בהמשך טיפול בטמוקסיפן

  • + הוסף תגובה
רלוקסיפן סיוון 10/07/2019 17:31
  • היא אומרת שזה מוקדם מידי להפסיק. אבל מצד שני תופעות הלוואי, הפגיעה באיכות החיים, והסיכונים כשאני ממשיכה לקחת את התרופה גם גדולים. כך שאיני יודעת מה לעשות. בגלל זה שאלתי כאן לדעתך. האם אפשרי להפסיק לאחר 4 שנים או שזה בכלל משהו שלא עולה על הדעת מבחינת סיכון? האונקוטייפ יצא לי 18 כלומר 12% עם טיפול הורמונלי. בנוסף שמעתי שיש את הבדיקה באסף הרופא שבודקת אם האנזים שמפרק את הטמוקסיפן נמצא בגוף. האם מומלצת?

  • + הוסף תגובה
תשובה ד"ר נעה אפרת בן ברוך 10/07/2019 19:03
  • הבדיקה באסף הרופא אינה מתוקפת להחלטת בנוגע לטמוקסיפן. לגבי החלטה טיפולית פרטנית לגבייך. אין לי אפשרות ליעץ לך בפורום

  • + הוסף תגובה
טריפל נגטיב RUT 05/07/2019 13:47
  • שלום דוקטור בן ברוך, שלום רב, מבקשת לדעת האם זה מתאים להגדרה של סרטן שד "טריפל נגטיב" ? : HER-2 (+2) Estrogen receptors -0 % of cells positive Progestron receptors- 50 % of cells positive תודה , רות

  • + הוסף תגובה
איפיון ד"ר נעה אפרת בן ברוך 10/07/2019 11:41
  • ברגע שיש PR חיובי, הסרטן לא מוגדר כטריפל נגטיב

  • + הוסף תגובה


הצטרפו לאינדקס הרופאים!