דלג לתוכן

קשיי עיכול

דיספפסיה תפקודית | dyspepsia
המומחים של Infomed מסבירים:
מילות מפתח: תסמינים דיספפטיים, הפרעה תפקודית, כיב
Key words: Dyspeptic symptoms, Functional disorder, Ulcer

מונח רפואי המתאר הפרעה שעיקרה תחושה שלילית המתמקדת בחלק העליון של הבטן. התחושה השלילית יכולה להתבטא בכאב ואי-נוחות, נפיחות, הרגשת שובע ומלאות (גם לאחר ארוחה קלה), גיהוקים, תחושת בערה, בחילה והקאה, או בשם כולל: תסמינים דיספפטיים. מדובר בהפרעה תפקודית ללא סיבה נראית לעין, כמו כיב, דלקת, גידול, או שינוי ביוכימי.
אופי ההפרעה לרוב מתמשך - כרוני, או עם נטייה להיעלם ולהישנות. מדובר בבעיה נפוצה, שבה לוקה כ-25%-7% מהאוכלוסייה בארצות המפותחות.
קיימת שונות רבה באופן הופעת התסמינים הדיספפטיים שיכולים להופיע בו-זמנית, או לחלופין בכל פעם יופיע תסמין אחר. התסמינים יכולים להיות קלים עם השפעה שולית על איכות החיים, אולם לעיתים, חומרתם ניכרת עד כדי פגיעה משמעותית באיכות החיים ובתפקוד היומי.
למגוון כה רחב של תסמינים סיבות רבות שחלקן זוהו, העיקריות בהן: הפרעות בפעילות המֶכנית-מוטורית של הקיבה - בעיקר עיכוב והאטה בקצב התרוקנות המזון מהקיבה, הפרעה במנגנון ההסתגלות וההתאמה של הקיבה למזון שנכנס לתוכה, רגישות-יתר של הקיבה בכל הנוגע לתימסורת תחושת הכאב, ובחלק מהמקרים זיהום, על ידי החיידק הליקובקטר פילורי. גורמים פסיכולוגיים, כגון נטייה דיכאונית, או נטייה לחרדות יכולים להחמיר את תחושת החולי הנובעת מהתסמינים.
במידה והתסמינים קלים ואין סימנים מדאיגים כמו ירידה במשקל, או קשיי בליעה, ובפרט אם המטופל הוא צעיר מתחת לגיל 45, אין צורך בבדיקות מיוחדות לצורך האבחון. במקרים אחרים הרופא עשוי להחליט שיש צורך בבדיקות דם, בדיקת דימות של מערכת העיכול העליונה (בדרך כלל אנדוסקופיה) ועל-שמע.
טיפול: במקרים הקלים אין צורך בטיפול. הפגת החרדות מהווה טיפול מספיק. במקרים היותר קשים, תרופות המנטרלות או מפחיתות את הפרשת חומצות הקיבה יקלו על חלק ניכר מהמטופלים. הכחדת חיידק ההליקובקטר פילורי (במקרים שיש הוכחה לזיהום בחיידק זה), עשויה להקל על חלק מהמטופלים. תרופות המזרזות את קצב התרוקנות הקיבה נוסו, אך יעילותן שנויה במחלוקת.
בראייה לעתיד, החוקרים מאמינים שהפתרון מצוי בתרופות שישפיעו על רגישות הקיבה ועל כושר ההסתגלות וההרפיה של דופן הקיבה. מספר תרופות בעלות תכונות כאלו נמצאות בשלבי בדיקה.
ד"ר ליסי יוסף

המומחים שלנו לגסטרואנטרולוגיה ומשפחה

גסטרואנטרולוגיה
ד"ר נתן גלוק מנהל שירות ורופא בכיר במכון הגסטרו בבית החולים איכילוב
קראו עליי עוד
גסטרואנטרולוגיה
ד"ר חורחה פפר מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית.
קראו עליי עוד לקביעת תור
משפחה
ד"ר יעל מליניאק
4.9
( 24 חוות דעת )
"הרופאה היתה קשובה אלי לשם שינוי מרופאים אחרים נתנה לי מענה ותחושה ממוקדת בעזרה הרפואית"
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לגסטרואנטרולוגיה ומשפחה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא קשיי עיכול

האם תזונה יכולה לשפר את השינה שלנו?
האם תזונה יכולה לשפר את השינה שלנו?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 13/01/2021
  • כתבת אודיו

מחקר חדש מצא כי כמות קטנה מדי ומגוון דל של חיידקים במערכת העיכול, יכולים להפחית את כמות החומרים החיוניים לשינה ולפג... לכתבה המלאה

מה אוכלים כשעייפים: אוכל שנותן אנרגיה
מה אוכלים כשעייפים: אוכל שנותן אנרגיה
ד"ר אסנת רזיאל מאת: ד"ר אסנת רזיאל 14/07/2014

כמה פעמים קרה לכם שמה שאכלתם השבית אתכם לכמה שעות? הצ'ולנט או הג'חנון של שבת 'הפיל' אתכם? אחרי ארוחת צהריים במשרד כ... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו