גידולים בעצב השמיעה (Tumors of the 8th nerve)

ראשי
אבחון ובדיקות
מניעה וטיפול
שאלות ותשובות

תאור

גידולים שפירים הצומחים בתעלת השמע הפנימית ו/או בזווית בין המוח הקטן לגזע המוח (Cerebellopontine angle), מקורם בתאי שוואן (Schwann) אשר בעטיפת העצב, עצב שיווי המשקל, לרוב, ולכן השם המדויק הוא שוונומה וסטיבולרית (Vestibular schwanomma).
בהתפתחות הגידולים מבחינים בשלושה שלבים: 1. גידולים קטנים בתוך תעלת השמע הפנימית (עד כ-8 מ"מ) הגורמים בעיקר לטינטון, לירידה בשמיעה ולהפרעות בשיווי המשקל; 2. גידולים בינוניים (עד 2.5 ס"מ) הפולשים לזווית הצרבלופונטינית ועלולים לפגוע בעצבי גולגולת אחרים; 3. גידולים גדולים יותר אשר עלולים לגרום ללחץ על גזע המוח, לפגיעה בעצבי גולגולת נוספים, ולעיתים ליתר לחץ תוך-גולגולתי הבא לידי ביטוי בכאבי ראש.
פרופ' יוסף אלידן

אבחון ובדיקות

האבחון נקבע לרוב על פי תלונות החולה, בדיקות שמיעה המשקפות פגיעה אופיינית בעצב השמיעה, בדיקת מערכת שיווי המשקל (המדגימה בעיקר ירידה בתגובה לחום [הקלורית] של האוזן), ובדיקות דימות: טומוגרפיה מחשבית עם חומר ניגוד היעילה לאיתור גידול בשלבים 2, 3 בתוך תעלת השמע הפנימית, אך לא גידולים קטנים יותר. בדיקת הדימות הרגישה ביותר לגילוי נירינומה אקוסטית היא MRI עם חומר ניגוד (גדולוניום). ניתן באמצעותה לגלות גידולים שגודלם מ"מ ספורים.

טיפולים ותרופות

הטיפול בנירינומה אקוסטית יכול להיות אחד משלושה:
1. מעקב באמצעות בדיקות MRI נישנות. אם הגידול קטן ואינו גורם להפרעה נירולוגית משמעותית, מקובל כיום לעקוב אחר קצב הגידול שלו, ולטפל רק אם קצב הגידול משמעותי או שהגידול גורם לפגיעה עצבית משמעותית;
2. טיפול בקרינה. קרינה ממוקדת על הגידול יכולה להפסיק את צמיחתו. יתרונותיה: השפעות לוואי מועטות יחסית, ואפשרות שמירה על שארית השמיעה. הטיפול בקרינה נעשה מקובל בשנים האחרונות אך דרוש מעקב של מספר שנים נוספות כדי להעריך את יעילותו ואת השפעות הלוואי שלו;
3. כריתה בניתוח. הכריתה יכולה להתבצע בשיטות שונות. אם השמיעה נפגעה באופן קשה, אפשר לכרות את הגידול דרך האוזן בגישה שהיא קלה יותר מבחינת השפעות הלוואי וכרוכה בסיכון נמוך לפגיעה בעצב הפנים. אם השמיעה טובה יחסית וחשוב לשומרה, מנצלים גישות ניתוח אחרות המתבצעות בדרך כלל על ידי נירוכירורג. כריתת הגידול כרוכה בסיכון לתפקוד עצב הפנים, עצב השמיעה וגזע המוח, והיא נחשבת לניתוח עדין ומורכב, אולם, הפרוגנוזה באופן כללי טובה ורוב החולים יכולים לשוב לחיים תקינים.




פורומים, סרטן השד

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
עזרה בפענוח ביופסיה ליאור19 09/07/2019 17:09
  • שלום , עקב תוצאות בממגורפיה מעט הסתיידויות עדינות מאורגנות בקבוצה אחתbiards 3 כל השאר תקין כל באולטרסאונד כנראה שפיר לא הייתי רגועה וביקשתי לבצע ביופסיה , תומאות הביופסיה fibrocystic changes with focal atypical ducutalheyperplasia er,p63, ck5/ and k903 stain were erformed , אני בת 40 לא עברתי הריונות ואין לי סיפור משפחתי , מה הממצא הזה אומר , אני ממש לחוצה ומה דרכי הטיפול בזה בנוסף בגלל היותי רווקה מאוד מפחדת מניתוח בגלל השלכות , האם אפשר לטפל בתרופות או שמספיק מעקב ? אין את זה אצלנו לאף אחת במשפחה כל הסיפור נראה לי מוזר , אודה לעזרה

  • + הוסף תגובה
בנוסף ליאור19 09/07/2019 17:12
ממצא ד"ר נעה אפרת בן ברוך 10/07/2019 11:32
  • זה אכן לא סרטן, אך הממצא מעלה מידת סיכון לחלות בסרטן שד בעתיד דורש התיחסות, אך לא במסגרת הפורום קבעי פגישה מסודרת עם כירורג שד או אונקולוג

  • + הוסף תגובה
ממצא ליאור 19 12/07/2019 13:16
  • תודה על התייחסותך, האם יש לכך טיפול תרופתי בלי לבצע ניתוח? האם מחייב לבצע ניתוח במידה ואין סרטן? אם כן איזה והאם הוא מותיר צלקות .

  • + הוסף תגובה
תשובה ד"ר נעה אפרת בן ברוך 12/07/2019 14:38
  • צר לי אלו לא שאלות שניתן לענות עליהן באופן וירטואלי

  • + הוסף תגובה
רלוקסיפן (אוויסטה) סיוון 07/07/2019 17:53
  • שלום רב, בת 33. 4 שנים לאחר סרטן שד הורמונלי, ללא בלוטות, עברתי למפקטומי והקרנות. מטופלת בטמוקסיפן מאז, ועד לפני 8 חודשים גם בדקפפטיל. לאחרונה מאוד קשה לי להתמודד עם תופעות הלוואי של הטמוקסיפן. בעיקר עם הדיכאון, פוליפים ברחם, צ'יסטות בשחלות. הדיכאון לא עובר, הפוליפים והצ'יסטות כל הזמן מופיעות שוב ושוב. מרגיש לי מן לופ כזה שלא נגמר וגם לא יגמר. בכל אופן, האונקולוגית הציעה שאעבור לרלוקסיפן. השאלה שלי היא, האם יש מספיק מחקרים על היעילות של הרלוקסיפן בסרטן שד? בנוסף, קראתי באינטרנט שהתרופה בכלל ניתנת לנשים בגיל המעבר. ואני עדיין בגיל הפוריות.

  • + הוסף תגובה
רלוקסיפן ד"ר נעה אפרת בן ברוך 10/07/2019 11:40
  • אין כל מחקרים לגבי רלוקסיפן כטיפול מניעתי לחולות לאחר אבחון של סרטן שד המחקרים היחידים הם לגבי טיפול מניעתי אצל נשים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן שד, כאמור בנשים בגיל הבלות שאלי את האונקולוגית שלך לגבי הצורך בהמשך טיפול בטמוקסיפן

  • + הוסף תגובה
רלוקסיפן סיוון 10/07/2019 17:31
  • היא אומרת שזה מוקדם מידי להפסיק. אבל מצד שני תופעות הלוואי, הפגיעה באיכות החיים, והסיכונים כשאני ממשיכה לקחת את התרופה גם גדולים. כך שאיני יודעת מה לעשות. בגלל זה שאלתי כאן לדעתך. האם אפשרי להפסיק לאחר 4 שנים או שזה בכלל משהו שלא עולה על הדעת מבחינת סיכון? האונקוטייפ יצא לי 18 כלומר 12% עם טיפול הורמונלי. בנוסף שמעתי שיש את הבדיקה באסף הרופא שבודקת אם האנזים שמפרק את הטמוקסיפן נמצא בגוף. האם מומלצת?

  • + הוסף תגובה
תשובה ד"ר נעה אפרת בן ברוך 10/07/2019 19:03
  • הבדיקה באסף הרופא אינה מתוקפת להחלטת בנוגע לטמוקסיפן. לגבי החלטה טיפולית פרטנית לגבייך. אין לי אפשרות ליעץ לך בפורום

  • + הוסף תגובה
טריפל נגטיב RUT 05/07/2019 13:47
  • שלום דוקטור בן ברוך, שלום רב, מבקשת לדעת האם זה מתאים להגדרה של סרטן שד "טריפל נגטיב" ? : HER-2 (+2) Estrogen receptors -0 % of cells positive Progestron receptors- 50 % of cells positive תודה , רות

  • + הוסף תגובה
איפיון ד"ר נעה אפרת בן ברוך 10/07/2019 11:41
  • ברגע שיש PR חיובי, הסרטן לא מוגדר כטריפל נגטיב

  • + הוסף תגובה


הצטרפו לאינדקס הרופאים!