דלג לתוכן

בדיקת ביופסיית כליה (kidney biopsy)

1 דקות קריאה
בבדיקה זו נוטלים, בדרך כלל באמצעות מזרק, שביב רקמה מהכליות על מנת לאבחן את הגורם למחלת כליות. לעיתים רחוקות מבצעים את הביופסיה בניתוח. גורמים רבים עשויים לגרום לפגיעה בכליות: דלקות על רקע חיסון עצמי, זיהומים, סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות תורשתיות, תרופות, סרטן הכליות, ומצבים חסימתים של דרכי השתן התחתונות והעליונות.


כאשר הסיבה לאי-ספיקת הכליות אינה ברורה וקיים חשד לתהליך פתולוגי ברקמת הכליה, יש לעיתים צורך בדגימה מרקמת הכליה. הבדיקה נעשית בהרדמה מקומית, ובדרך כלל מאשפזים את החולה ליממה. לאחר לקיחת הרקמה מסתכל עליה הפתולוג במעבדה מתחת למיקרוסקופ, צובע את הרקמה בצבעים וחומרים שונים. תשובה מתקבלת בדרך כלל תוך 7-10 ימים.

אזהרות

סיכון:

הסיבוכים העיקריים של ביופסיה של הכליות הם:

1. דימום מהכליות. דימום זה פוסק בדרך כלל באופן עצמוני ואינו מסכן חיים, אולם לעיתים נדירות יהיה צורך בניתוח על מנת לעצור את הדימום. הדימום יכול להתבטא בהופעת דם בשתן. הודע לרופא אם מופיע דימום בשתן.
2. זיהום מתרחש לעיתים נדירות ומתבטא בחום, כאב במותן וצמרמורת.
3. כאב במותן באיזור ממנו ניטלה הביופסיה יכול להימשך כמה ימים לאחר ביצוע הבדיקה. ניתן לקחת משכך כאב. יש להודיע לרופא אם הכאב עז במיוחד או שנמשך מעל שבוע.

הריון: ביופסיית כליה נעשית בנשים הרות רק לעיתים נדירות. מומלץ לבצע ביופסיה באשה הרה רק אם נצפית החמרה פתאומית בתפקוד הכליות שאין לה כל הסבר. לאחר שבוע 32 יש לשקול את יילוד התינוק לפני ביצוע ביופסיית כליה.

הנקה:

אין בעיות מיוחדות

תינוקות וילדים: ייתכן ויהיה צורך בהרדמה כללית כדי לבצע בדיקה זו בתינוקות ובילדים

קשישים: אין בעיות מיוחדות

נהיגה: במהלך הבדיקה ייתכן ותקבל חומר הרגעה לווריד. לאחר הבדיקה לוקח כמה שעות להתאושש מחומר ההרדמה, כך שבמידה והגעת במכונית, מומלץ להביא מלווה שינהג בדרך חזרה.

אלכוהול: אין בעיות מיוחדות

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: ייתכן ויהיה צורך להפסיק תרופות נוגדות קרישה כמה ימים לפני ביצוע הבדיקה. יש להיוועץ ברופא.


פענוח תוצאות

צורת הכליה במיקרוסקופ אינה מורה תמיד על מחלה ספציפית, אולם בשילוב עם הנתונים הקליניים ניתן ללמוד על מהות המחלה.

החשיבות של ביופסיית הכליה היא שלעיתים מחלות שונות מאופיינות באותו תסמין, אולם הטיפול שונה. למשל, תסמונת נפרוטית המאופיינת בהופעת חלבון בשתן יכולה להיגרם על-ידי מחלות שיש להן טיפול בסטרואידים (כמו minimal change disease), סוכרת ( שאז הטיפול הוא במעכבי ACE), או מחלות שאין להן טיפול כלל. הביופסיה מסייעת לרופא ולחולה לקבל החלטות טיפוליות.

תוצאות בדיקה - גברים:
תוצאות תקינות:
רקמת כליה נורמלית

תוצאות בדיקה - נשים:
תוצאות תקינות:
רקמת כליה נורמלית

תוצאות בדיקה - ילדים:
תוצאות תקינות:
רקמת כליה נורמלית

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור כירורגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד״ר שמעונוביץ רופאה נהדרת, מקצועית ביותר ובו זמנית נעימה ואדיבה. היא מסורה בצורה יוצאת דופן. אני ממליצה בחום לכל מי שתרצה לבחור בד״ר מיכל שמעונוביץ!!"
ד"ר רון קורמן
ד"ר רון קורמן רפואה אסתטית
ד"ר מיקי הר-גיל
ד"ר מיקי הר-גיל נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר הר-גיל מקצועי מאוד, רגיש לסיטואציה, אמפתי ויסודי."

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא ביופסיית כליה

דיאטת חלבונים הורסת את הכליה? 8 מיתוסים
דיאטת חלבונים הורסת את הכליה? 8 מיתוסים
ד"ר נעה ברר ינאי מאת: ד"ר נעה ברר ינאי 12/03/2015

מי שלא שותה מספיק באמת יסבול מבעיות בכליה? חולי דיאליזה חייבים השתלה? והאם ניתן לאתר מחלות כליה בבדיקת שתן פשוטה? ל... לכתבה המלאה

דרמה בשניידר: תרומת כבד הצילה תינוקת
דרמה בשניידר: תרומת כבד הצילה תינוקת
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 02/07/2014

אביה של אוריה אפרת בן חיים, בת כ-7 חודשים מאילת, עמד להיכנס לניתוח תרומת אונת כבד שתציל את חיי בתו, כאשר ברגע האחרו... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו