דלג לתוכן

חיסון נגד גורם Rh - אנטי D (Rh (anti D) Vaccine)

ערוץ הורות ומשפחה
2 דקות קריאה

מידע נוסף

  • נמוך סיכון נמוך

שמות מסחריים

  • BayRho-D באיירו-די BayRho-D
  • Kam-Rho-D קם-רהו די Kam-Rho-D
  • Rhophylac 300 רופילק 300 Rhophylac 300
  • Win Rho SDF ווין רו ס.ד.ף Win Rho SDF
Rh הינו מרכיב חלבוני, אנטיגן, המצוי ע"ג כדוריות הדם האדומות. כ-85% מהאוכלוסייה הם Rh חיוביים לעומת אנשים ללא מרכיב ה-Rh בכדוריות דם, שהינם Rh שלילי (Rh-). כל סוגי הדם (A, B, AB, ו-O) יכולים להיות בעלי Rh חיובי או Rh שלילי. כאשר דם של אדם בעל Rh שלילי בא במגע עם דם בעל Rh חיובי, נוצרים נוגדנים כנגד הדם בעל Rh חיובי. 

כאשר אישה בעלת Rh שלילי נכנסת להריון מגבר בעל Rh חיובי, קיימת אפשרות כי העובר יהיה בעל Rh חיובי. בכל הריון, מתרחש מעבר של דם עוברי למערכת הדם האמהית. מעבר זה נקרא Feto-Maternal Hemorrhage והינו, לרוב, מינימאלי ביותר ואינו גורם לבעיות בהריון. בלידה (או בעת הפלה) כאשר דם העובר Rh חיובי בא במגע עם דם האם Rh שלילי, נוצרים נוגדנים אמהיים (מסוג IgM) נגד כדוריות הדם האדומות של העובר, אך נוגדנים אלו אינם חודרים את השיליה ואינם פוגעים בעובר. יצירת נוגדנים אמהיים עלולה להתרחש גם לאחר פעולות פולשניות כמו בדיקת מי שפיר, בדיקת סיסי שיליה או דימומים חריגים. 

בהריון חוזר עם עובר Rh חיובי נוצרים נוגדנים אמהיים מסוג IgG, הם מסוגלים לחדור את השליה, להגיע לעובר ולפגוע בכדוריות הדם האדומות שלו ולגרום לאנמיה של העובר. אנמיה עוברית ניתנת לטיפול על-ידי מתן עירוי דם תוך רחמי. ניתן למנוע את יצירת נוגדנים לחלבון Rh על ידי מתן חיסון נגד גורם Rh הנקרא אנטי-די (Anti-D ), לכל אשה הרה בעלת סוג דם שלילי ( Rh-). 

החיסון מכיל נוגדן (אימונוגלובולין G) הנקשר ל-Rh+ של כדוריות הדם של העובר שחדרו למחזור הדם של האם, ונמנעת יצירת נוגדנים אמהיים כנגד Rh חיובי. החיסון מופק מפלזמה של תורמים בעלי סוג דם שלילי שבדמם קיימים נוגדנים כנגד Rh חיובי. החיסון ניתן גם במקרים של עירוי דם המכיל Rh חיובי, לאדם שסוג דמו Rh שלילי.

תוכנית חיסונים

חיסון שגרתי לנשים בהריון בעלות סוג דם RH שלילי

תופעות לוואי

תגובות מקומיות וחולפות של כאב ואדמומית באזור ההזרקה. יתכנו תגובות אלרגיות קלות וחולפות כמו תחושת חום, כאבי ראש, צמרמורות ובחילות ולעיתים עליית חום. באופן נדיר ייתכנו תופעות אלרגיות מפושטות יותר כמו פריחה וגרד באופן נדיר ביותר הלם אנאפילקטי.

אופן נטילת החיסון

החיסון ניתן לנשים הרות בעלות Rh שלילי בשבוע 28-30 להריון, לעיתים נדרשת מנה נוספת בשבוע 34 להריון. לאחר הלידה, אם העובר הינו Rh חיובי, תינתן מנה נוספת, לא יאוחר מ-72 שעות לאחר הלידה, בהזרקה לשריר (IM) הזרוע או הירך (לא מומלץ להזריק לשריר העכוז). 

 החיסון יינתן בהזרקה לוריד (IV) בעת צורך מיידי לאשה הרה בעלת Rh שלילי, כמו לאחר לידה מוקדמת, הפלה, סיבוכים בעת ההריון, דימום חריג ולאחר פרוצדורות פולשניות. מתן IV ניתן גם לאחר מתן עירוי דם המכיל Rh חיובי לאדם בעל Rh שלילי. בנוסף, מתן החיסון לווריד מומלץ לאנשים עם בעיה בקרישת הדם, מחשש לדימום מוגבר בעת הזרקה לשריר. 

הכנה לפני החיסון

יש להוציא החיסון מהמקרר ולהביאו לטמ"פ החדר, טרם ההזרקה. יש לחטא מקום ההזרקה ולהמתין ליבוש.

תחילת השפעת החיסון

בהזרקה לוריד ההשפעה מיידית, בהזרקה לשריר תוך 2-4 ימים.

משך השפעת החיסון

4-6 שבועות

היכן ניתן לקבל את החיסון

* לשכות הבריאות * בתי החולים

סיכון

לא נצפו תופעות מיוחדות

הריון

לא נעשו ניסויים קלינים. הניסיון המעשי/קליני עם החיסון הוכיח את יעילותו. לא נצפו בעיות המוליטיות בעובר.

הנקה

אינו מופרש בחלב האם, ולכן אין אזהרות מיוחדות.

תינוקות וילדים

לאחר עירוי דם המכיל RH חיובי לתנוק/ ילד בעל RH שלילי, לא נצפו תופעות לוואי מיוחדות

קשישים

לאחר עירוי דם המכיל RH חיובי לאדם בעל RH שלילי, לא נצפו תופעות לוואי מיוחדות

אזהרות מיוחדות

תגובות בין תרופתיות

1. מתן אימונוגלובולינים עלול להחליש את התגובה החיסונית לחיסונים המורכבים מנגיפים חיים מוחלשים כמו החיסון נגד אדמת, החיסון נגד אבעבועות רוח (וריצלה), חיסון מוחלש נגד פוליו 2. רגישות יתר למתן החיסון בעבר, או למרכיבי החיסון 3. רגישות יתר לאימונוגלובולינים 4. חסר של אימונוגלובולינים A 5. אין לתת לאשה הרה בעלת RH חיובי
רופאים בתחום
ד"ר אוהד ברוכין
ד"ר אוהד ברוכין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 150 חוות דעת )
"דר ברוכין מקצועי , סבלני ואנושי ."
ד"ר אלברט סמנדרוב
ד"ר אלברט סמנדרוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה ברפואת נשים, מיילדות , מומחה במחלות צוואר הרחם
פרופ' דב פלדברג
פרופ' דב פלדברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל ביה"ח לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי רבין
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו