דלג לתוכן

בשורה לסובלים מלחץ דם גבוה: צמצמו בנתרן, הגבירו צריכת אשלגן

מחקרים רבים בעשור האחרון מדגישים את חשיבות המינרל אשלגן בתזונה שלנו. "המחסור היחסי בצריכת האשלגן לעומת צריכה מופרזת של נתרן בתפריט המערבי, הוא ככל הנראה בעל חשיבות בהתפתחות של מחלות כרוניות שונות".

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/09/2010 תאריך עדכון: 10/10/2019
2 דקות קריאה
מחקרים רבים בעשור האחרון מדגישים את חשיבות המינרל אשלגן בתזונה שלנו. "המחסור היחסי בצריכת האשלגן לעומת צריכה מופרזת של נתרן בתפריט המערבי,  הוא ככל הנראה בעל חשיבות  בהתפתחות של מחלות כרוניות שונות".

גם בהיבט של מניעת לחץ דם גבוה, לטענת החוקרים מינון הנתרן בתפריט הוא חשוב אך היחס בין נתרן לאשלגן חשוב לא פחות. בתרבות האכילה הקדומה למשל,  צריכת הנתרן הייתה נמוכה פי 7 מצריכת האשלגן, בעוד בתרבות במערבית המתועשת מעריכים כי צריכת הנתרן גבוהה פי 3 מהצריכה היומית של אשלגן.

מהמחקרים עולה עוד  כי דיאטה שהיא דלה יחסית בנתרן (2.3 גר או פחות ליום) ועשירה באשלגן (לפחות 4.7 גרם ליום) קשורה בהפחתת הסיכון ליתר לחץ דם ולמחלות הנלוות לה כגון מחלות לב, כלי דם וכליות.

כך למשל, באחד מהמחקרים (מטה אנליזה שכללה 33 מחקרים קליניים ופורסמה בירחון הנחשב JAMA),  נבדקה  השפעתה של צריכת אשלגן מוגברת, בעיקר מתוסף של אשלגן כלורי, על לחץ הדם בקרב 2609  נבדקים. הגברת צריכת האשלגן  הורידה באופן משמעותי את לחץ הדם  גם  בנבדקים בעלי לחץ דם תקין ובשיעור גבוה יותר בנבדקים בעלי יתר לחץ דם. הטיפול באשלגן השפיע בצורה טובה יותר בקרב נבדקים שצרכו כמויות נתרן גבוהות יותר.

לאור ממצאים אלו, ממליצה דבוש  לצמצם את צריכת הנתרן ולהגביר את צריכת האשלגן בתפריט היומי. העדפה של תחליפי מלח על בסיס אשלגן יכולים לעזור בהשגת מטרה זו.
חברת המלח לישראל, יצרנית ובעלת מותג "מלח הארץ", מציעה את  מלח הארץ  50% מכמות הנתרן שהוא מלח פונקציונאלי , המכיל כמחצית מכמות הנתרן במלח רגיל ומועשר באשלגן . תחליף מלח זה מומלץ לאלו הסובלים מלחץ דם גבוה ובנוסף, גם למי שמבקשים לשמור על בריאותם ולהקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת - כאורח חיים.
מאת: שרון דבוש , דיאטנית קלינית R.D., יועצת מדעית ל"חברת המלח לישראל".

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יונתן קוגן
ד"ר יונתן קוגן קרדיולוגיה
מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב, אסותא אשדוד, קרדיולוג מומחה במחלות לב והתמחות בהפרעות קצב
ד"ר שירית כזום בייזר
ד"ר שירית כזום בייזר קרדיולוגיה
מנהלת המרפאה לקרדיולוגית ספורט, המערך לקרדיולוגיה, בית החולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו