דלג לתוכן

דיכאון נפוץ בקרב בני זוג של נשים החולות בסרטן השד

ידוע היטב כי בקרב נשים החולות בסרטן השד קיימת שכיחות גבוהה של דיכאון, כעת, חוקרים מדנמרק מדווחים כי הסיכון המוגבר לדיכאון נכון גם לבני הזוג של אותן נשים שחלו במחלה הממארת.

מאת: ד"ר עמית עקירוב
תאריך פרסום: 30/09/2010 תאריך עדכון: 11/03/2014
2 דקות קריאה
ידוע היטב כי בקרב נשים החולות בסרטן השד קיימת שכיחות גבוהה של דיכאון, כעת, חוקרים מדנמרק מדווחים כי הסיכון המוגבר לדיכאון נכון גם לבני הזוג של אותן נשים שחלו במחלה הממארת.


בעשורים האחרונים הבנת ההשלכות של מחלות ממאירות השתנתה, כאשר התברר כי לגידולים אלו השפעה פסיכולוגית וחברתית, מעבר להשפעתם הגופנית. בעקבות זאת, פותחו מספר התערבויות פסיכולוגיות שנועדו לשמש כמקור לתמיכה לחולים, תוך התאמת ההתערבויות לבעיות עימן מתמודדים חולי סרטן במהלך מחלתם. מאמר שפורסם לפני למעלה מעשרים שנים התייחס לראשונה להשפעה של מחלה ממארת על האנשים הקרובים ביותר לאדם שחלה במחלה. המחלה עשויה להשפיע דרך מספר מסלולים: האירוע עשוי לגרום לדחק (סטרס) בבן הזוג; הוא עשוי לפגוע בתמיכה הרגשית, החברתית והכלכלית לה זוכה בן הזוג של החולה; והוא עשוי להשפיע על חיי היומיום וההתנהגות של בן הזוג.


ההשפעה של מחלה ממארת על הבריאות הפסיכולוגית של בן הזוג עשויה להוביל לסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות הנובעות מאירועי דחק במהלך החיים, כולל הפרעות שימוש בחומרים שונים והפרעות מצב-רוח.


במסגרת המחקר עקבו החוקרים במשך כ-13 שנים אחר למעלה ממיליון גברים שהיו רשומים במאגר נתונים כלל-ארצי בדנמרק. 


מתוצאות המחקר עולה כי בקרב בני זוג לנשים שאובחנו כחולות סרטן שד במהלך תקופת הזמן הנ"ל, תועדה עליה של 40% בסיכון לאשפוזים בגין דיכאון, מחלה דו-קוטבית (הפרעה ביפולארית), או הפרעה אחרת של מצב הרוח, בהשוואה לגברים שבנות-זוגן לא חלו בסרטן שד.


שיעור האשפוזים בבתי-חולים היה גבוה כמעט פי ארבע בקרב גברים שבנות-זוגן הלכו לעולמן בעקבות המחלה הממארת, בהשוואה לגברים שבנות-זוגן שרדו את הממאירות.


לדברי החוקרים, ייתכן כי בני זוג לנשים שאובחנו עם סרטן שד מצויים בסיכון מוגבר מאחר שלעיתים קרובות הצרכים הרגשיים שלהם אינם נענים, מאחר שהמחלה של בת הזוג שלהם תופסת את מלוא תשומת הלב.


החוקרים מצאו כי בני הזוג עשויים להיות פגיעים כמו נשים שחלו במחלה, ואף יותר מהן, לפתח דיכאון חמור. באשר למחקרים קודמים שנערכו בנושא, הממצאים שעלו מהם היו סותרים, כאשר חלק מהמחקרים הדגימו סיכון מוגבר לדיכאון בקרב בני הזוג של נשים החולות בסרטן שד, בעוד שאחרים לא הצליחו למצוא קשר דומה.



המחקר הנוכחי הינו המחקר הראשון שהתבסס על נתונים ממדגם כלל-ארצי של אשפוזים בגין דיכאון והפרעות מצב-רוח אחרות, במטרה להעריך בצורה אובייקטיבית את הסיכון לדיכאון חמור והפרעות מצב רוח בקרב בני זוג לנשים החולות בסרטן שד. 


בין השנים 1994 עד 2006, כ-20,500 נשים עם בני-זוג אובחנו כחולות בסרטן שד. במהלך אותה תקופת זמן, 180 מבני הזוג אושפזו בשל דיכאון או הפרעה חמורה אחרת של מצב הרוח. זאת בהשוואה למעט יותר מ-12,000 אשפוזים בקרב 1.1 מיליון גברים עם בנות זוג שלא אובחנו כחולות בסרטן השד.


בקרב גברים עם בת-זוג שאובחנה כחולה בסרטן השד, הסיכון לאשפוז בשל דיכאון עלה בשיעור של 50% בקרב בני הזוג לנשים בהן נרשמה התקדמות בגידול לאחר טיפול ראשוני, והסיכון היה גבוה פי 3.6 במקרים בהם המחלה הובילה למותה של בת הזוג.


לסיכום, אבחנה של סרטן שד אינה משפיעה רק על חייה של החולה אלא עשויה להשפיע באופן ניכר גם על בן זוגה. השפעות אלו שמות דגש על ההשפעות החברתיות והפסיכולוגיות של מחלות ממאירות.
מאת ד"ר עמית עקירוב - עורך ראשי, אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר לניאדו פתרה לי בעיה שרופאים אחרים לא התייחסו אליה כמו שצריך אחרי הרבה זמן ללא פתרון"
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 39 חוות דעת )
"טיפול מספק, מקצועי ויסודי עם הקשבה והבנת מצבי.."
ד"ר עופר פורים
ד"ר עופר פורים אונקולוגיה
מנהל שרות גדולי מערכת העכול במכון אונקולוגי בית חולים אסותא אשדוד. נותן חוות דעת משפטיות
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן – תמיכה נפשית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו