תזונה לשמירה על בריאות הלב
עודף המשקל אמנם מפריע לנו מבחינה אסתטית אבל הבעיה החמורה יותר היא לא זו שאנו רואים, אלא השפעת המזון וההשמנה על בריאותנו.
3 דקות קריאה
החגים עברו ואיתם ארוחות השחיתות עתירות הקלוריות ומנגד הקילוגרמים העודפים.
עודף המשקל אמנם מפריע לנו מבחינה אסתטית אבל הבעיה החמורה יותר היא לא זו שאנו רואים, אלא השפעת המזון וההשמנה על בריאותנו. תזונה עתירת שומנים וסוכרים מובילה לעלייה של רמת הכולסטרול הרע LDL)) ורמת הטריגליצרידים (TG) ולירידה של רמת הכולסטרול הטוב (HDL).
כמו כן התזונה משפיעה על רמת הסוכר בדם ועל הסיכון לסוכרת. להרגלי התזונה השפעה על התפתחות יתר לחץ דם. כל אלה בנוסף להשמנה, בעיקר כזו המרוכזת בבטן, הם גורמים המשפיעים על היווצרות של טרשת העורקים, שהיא גורם סיכון להתפתחות מחלות לב.
על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, יש להקפיד על הגבלת צריכת מזונות המעלים את הסיכון למחלות לב:
מזונות עתירי כולסטרול , שומן רווי ושומן טרנס, משפיעים ישירות על עליית רמת הכולסטרול בדם.
כולסטרול מצוי במזונות מהחי כגון: חלמון ביצה (מומלץ 2-3 בשבוע) איברים פנימיים, בשר בקר שמן, כבש, אווז, ברווז, נקניק, נקניקיות, עור ושומן העוף. מוצרי חלב המכילים מעל 5% שומן: שמנת, חמאה, גלידה, גבינות שמנות וכד'.
שומן רווי מצוי במזונות מהצומח כגון: קוקוס, שמן קוקוס ושמן דקלים ומעלה את רמת הכולסטרול הרע והטריגליצרידים ולירידה בכולסטרול הטוב.
שומן טרנס הינו שומן צמחי שהופך בתעשיית המזון לשומן מוקשה, במזונות כגון: מרגרינה, בורקס, ג'חנון, וופלים, עוגות ועוגיות, חטיפים וקרקרים. מומלץ פחות מ-1% שומן טרנס במזון .
מזונות עתירי מלח - הנתרן במלח גורם לצבירת נוזלים ועלייה בלחץ הדם. לכן מומלץ להפחית צריכת מלח ומזונות מועשרים במלח כגון גבינות קשות, שימורים, ירקות כבושים (זיתים וכד') ובשרים מעובדים.
עודף פחמימות וסוכרים - גורמים לעליית הסוכר בדם, טריגליצרידים ולעלייה במשקל ומצויים כמובן בסוכר, ממתקים, מיצי פירות ומשקאות ממותקים .
מומלץ להעשיר את התפריט במזונות המפחיתים סיכון למחלות לב:
שומן בלתי רווי – מכיל חומצות שומן חיוניות שהגוף אינו מייצר. קיימים 2 סוגים:
אומגה 6 - מומלץ להגביל עד 1-2 כפיות ליום מכיוון שעודף מפחית את רמת הכולסטרול הטוב, גורם לחמצון הרע ומגביר מצב דלקת . מצוי בגרעינים ,שמן חמניות , סויה ומיונז .
אומגה 3 - מפחית טריגליצרידים ויתר לחץ דם ומשפר את תפקוד הלב. מצוי בעיקר בדגי-ים: מקרל , הרינג , סרדינים , סלמון , טונה , סול ובקלה. מומלץ כ 2-3 פעמים בשבוע . בצומח מצוי באגוזי מלך, זרעי ושמן פשתן, שמן קנולה, ירקות עליים ירוקים .
שומן חד בלתי רווי – גורם לעלייה של הכולסטרול הטוב ולירידת הרע. כמו כן מהווה נוגד חמצון. מצוי במזונות כגון: שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה ואגוזים, פקאן, לוז, בוטנים, פיסטוקים וקשיו, אשר מפחיתים את הכולסטרול הרע ומעלים את הטוב. מומלץ לכלול בתפריט היומי כ- 2-3 כפיות שמן זית.
ירקות ופירות טריים – חשוב לצרוך מחמש קבוצות הצבע. הם עשירים בויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים. במקרים של עודף משקל , טריגליצרידים וסוכרת מומלץ להפחית באכילת פירות שהם עשירים בסוכר..
דגנים מלאים: חיטה, גריסים, שיבולת שועל, שיפון, כוסמת, דוחן, קינואה, אורז מלא, תירס. קטניות: סויה, שעועית, חומוס, אפונה, עדשים. מזונות עשירים בויטמינים ומינרלים ,סיבים ונוגדי חמצון. הסיבים תורמים להפחתת הכולסטרול ולחץ הדם, לאיזון הסוכר בדם ולמניעת עצירות.
לסיכום, ראשית יש לשמור על משקל גוף תקין. בנוסף חשוב:
(-) להגביל צריכת כולסטרול , שומן רווי וטרנס
(-) להעדיף שומן חד בלתי רווי
(-) להגביר צריכת אומגה 3
(-) להקפיד על צריכת פירות וירקות מ- 5 קבוצות צבע
(-) להקפיד על צריכת דגנים מלאים וקטניות
(-) להמעיט בצריכת מלח ומזונות עתירי מלח
(-) להמעיט בצריכת סוכר ומתוקים.
(-) לשתות הרבה מים
(-) להמעיט בצריכת משקאות ממותקים
(-) כמובן להקפיד על פעילות גופנית.
מאת עדי בצלאל - דיאטנית ראשית במרכז הכושר השיקומי O2
עודף המשקל אמנם מפריע לנו מבחינה אסתטית אבל הבעיה החמורה יותר היא לא זו שאנו רואים, אלא השפעת המזון וההשמנה על בריאותנו. תזונה עתירת שומנים וסוכרים מובילה לעלייה של רמת הכולסטרול הרע LDL)) ורמת הטריגליצרידים (TG) ולירידה של רמת הכולסטרול הטוב (HDL).
כמו כן התזונה משפיעה על רמת הסוכר בדם ועל הסיכון לסוכרת. להרגלי התזונה השפעה על התפתחות יתר לחץ דם. כל אלה בנוסף להשמנה, בעיקר כזו המרוכזת בבטן, הם גורמים המשפיעים על היווצרות של טרשת העורקים, שהיא גורם סיכון להתפתחות מחלות לב.
על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, יש להקפיד על הגבלת צריכת מזונות המעלים את הסיכון למחלות לב:
מזונות עתירי כולסטרול , שומן רווי ושומן טרנס, משפיעים ישירות על עליית רמת הכולסטרול בדם.
כולסטרול מצוי במזונות מהחי כגון: חלמון ביצה (מומלץ 2-3 בשבוע) איברים פנימיים, בשר בקר שמן, כבש, אווז, ברווז, נקניק, נקניקיות, עור ושומן העוף. מוצרי חלב המכילים מעל 5% שומן: שמנת, חמאה, גלידה, גבינות שמנות וכד'.
שומן רווי מצוי במזונות מהצומח כגון: קוקוס, שמן קוקוס ושמן דקלים ומעלה את רמת הכולסטרול הרע והטריגליצרידים ולירידה בכולסטרול הטוב.
שומן טרנס הינו שומן צמחי שהופך בתעשיית המזון לשומן מוקשה, במזונות כגון: מרגרינה, בורקס, ג'חנון, וופלים, עוגות ועוגיות, חטיפים וקרקרים. מומלץ פחות מ-1% שומן טרנס במזון .
מזונות עתירי מלח - הנתרן במלח גורם לצבירת נוזלים ועלייה בלחץ הדם. לכן מומלץ להפחית צריכת מלח ומזונות מועשרים במלח כגון גבינות קשות, שימורים, ירקות כבושים (זיתים וכד') ובשרים מעובדים.
עודף פחמימות וסוכרים - גורמים לעליית הסוכר בדם, טריגליצרידים ולעלייה במשקל ומצויים כמובן בסוכר, ממתקים, מיצי פירות ומשקאות ממותקים .
מומלץ להעשיר את התפריט במזונות המפחיתים סיכון למחלות לב:
שומן בלתי רווי – מכיל חומצות שומן חיוניות שהגוף אינו מייצר. קיימים 2 סוגים:
אומגה 6 - מומלץ להגביל עד 1-2 כפיות ליום מכיוון שעודף מפחית את רמת הכולסטרול הטוב, גורם לחמצון הרע ומגביר מצב דלקת . מצוי בגרעינים ,שמן חמניות , סויה ומיונז .
אומגה 3 - מפחית טריגליצרידים ויתר לחץ דם ומשפר את תפקוד הלב. מצוי בעיקר בדגי-ים: מקרל , הרינג , סרדינים , סלמון , טונה , סול ובקלה. מומלץ כ 2-3 פעמים בשבוע . בצומח מצוי באגוזי מלך, זרעי ושמן פשתן, שמן קנולה, ירקות עליים ירוקים .
שומן חד בלתי רווי – גורם לעלייה של הכולסטרול הטוב ולירידת הרע. כמו כן מהווה נוגד חמצון. מצוי במזונות כגון: שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה ואגוזים, פקאן, לוז, בוטנים, פיסטוקים וקשיו, אשר מפחיתים את הכולסטרול הרע ומעלים את הטוב. מומלץ לכלול בתפריט היומי כ- 2-3 כפיות שמן זית.
ירקות ופירות טריים – חשוב לצרוך מחמש קבוצות הצבע. הם עשירים בויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים. במקרים של עודף משקל , טריגליצרידים וסוכרת מומלץ להפחית באכילת פירות שהם עשירים בסוכר..
דגנים מלאים: חיטה, גריסים, שיבולת שועל, שיפון, כוסמת, דוחן, קינואה, אורז מלא, תירס. קטניות: סויה, שעועית, חומוס, אפונה, עדשים. מזונות עשירים בויטמינים ומינרלים ,סיבים ונוגדי חמצון. הסיבים תורמים להפחתת הכולסטרול ולחץ הדם, לאיזון הסוכר בדם ולמניעת עצירות.
לסיכום, ראשית יש לשמור על משקל גוף תקין. בנוסף חשוב:
(-) להגביל צריכת כולסטרול , שומן רווי וטרנס
(-) להעדיף שומן חד בלתי רווי
(-) להגביר צריכת אומגה 3
(-) להקפיד על צריכת פירות וירקות מ- 5 קבוצות צבע
(-) להקפיד על צריכת דגנים מלאים וקטניות
(-) להמעיט בצריכת מלח ומזונות עתירי מלח
(-) להמעיט בצריכת סוכר ומתוקים.
(-) לשתות הרבה מים
(-) להמעיט בצריכת משקאות ממותקים
(-) כמובן להקפיד על פעילות גופנית.
האם המאמר עניין אותך?
רופאים בתחום
טיפולים משלימים לתינוקות
מאת: מערכת אינפומד
03/01/2024
הם אמנם לא מחליפים את הטיפול הרפואי המסורתי, אך הם בהחלט יכולים לזרז תהליכים ולהקל על תסמינים. טיפולים משלימים לתינ...
לכתבה המלאה
טיפולים משלימים לחרדה
מאת: מערכת אינפומד
27/12/2023
המודעות הגוברת להפרעת חרדה בשנים האחרונות העלתה את הביקוש גם לטיפולים משלימים לחרדה שאפשר לשלב לצד הטיפול הקונבנציו...
לכתבה המלאה
טיפולים משלימים לכאבי ראש ומיגרנות
מאת: מערכת אינפומד
25/12/2023
איזה טיפולים משלימים יכולים לעזור בהפחתת תסמינים של כאבי ראש ובמניעת התקפים של מיגרנה? לפניכם כמה טיפולים מרכזיים מ...
לכתבה המלאה
טיפולים משלימים לבעיות אורתופדיות
מאת: מערכת אינפומד
25/12/2023
יותר ויותר אנשים פונים לעולם הרפואה המשלימה כדי לטפל בבעיות אורתופדיות. איזה טיפולים משלימים מתאימים לבעיות שריר וש...
לכתבה המלאה
רפואה משלימה בהריון
מאת: מערכת אינפומד
20/12/2023
האם טיפולים משלימים לנשים בהריון עשויים להקל על תסמינים מסוימים? האם זה בטוח? מה חשוב לשאול לפני שמתחילים טיפול בהר...
לכתבה המלאה
טיפולים משלימים לילדים
מאת: מערכת אינפומד
20/12/2023
יותר ויותר הורים מנסים לשלב טיפולים משלימים לילדים כדי להתמודד עם מצבים בריאותיים שונים. איזה טיפולים יש ולמה התחום...
לכתבה המלאה
תנוחת הצפרדע: האם היא באמת משפרת את איכות החיים?
מאת: מערכת אינפומד
11/04/2022
תנוחת הצפרדע הפכה לפופולארית בחודשים האחרונים ברשתות החברתיות. נכתב עליה שהיא עוזרת לכאב, משפרת את מחזור הדם, עוזרת...
לכתבה המלאה
כמה זמן מומלץ לעשות מדיטציה?
מאת: מערכת אינפומד
21/07/2021
קיים קשר בין משך תרגול המדיטציה ובין מחשבות חיוביים. כמה זמן, אם כך, מומלץ להתאמן לפי המדע? התשובה בכתבה
לכתבה המלאה
סופר פוד לעור הפנים: 6 סיבות שכדאי לשלב ספירולינה בשגרת הטיפוח
מאת: מערכת אינפומד
26/05/2021
ספירולינה מותגה בשנים האחרונות כאחד ממזונות העל הבריאים ביותר. אולם, מסתבר שהצמח הכחלחל – ירקרק עשוי לתרום גם לטיפו...
לכתבה המלאה
אחת ולתמיד: האם ניתן למנוע את התפתחותה של מחלת הסוכרת?
מאת: דר' (N.D) דן קרת
23/11/2020
כ-50-70% מאוכלוסיית העולם המערבי סובלים מהיפר אינסולינמיה (רמה גבוהה של אינסולין בדם), מצב מקדים למחלת הסוכרת. אבחו...
לכתבה המלאה