על ערמונית מוגדלת שפירה והפרעות במתן שתן"/>

על ערמונית מוגדלת שפירה והפרעות במתן שתן - ראיון עם ד"ר שלום כץ

ראיון: שאלות ותשובות עם ד"ר שלום כץ מומחה לכירורגיה אורולוגית וחלוץ שיטת אידוי הערמונית.
על ערמונית מוגדלת שפירה והפרעות במתן שתן

כתבה פרסומית כתבת חסות

תאריך עדכון: 07/07/2011

ד"ר שלום כץ הינו מומחה לכירורגיה אורולוגית, מנתח מעל 33 שנים, וחלוץ שיטת האידוי בישראל להסרת ערמונית מוגדלת שפירה.שאלה: באיזה גיל מומלץ לגשת לבדיקה ראשונית אצל אורולוג?
מומלץ לכל גבר בסביבות גיל ה 50 לבצע פעם בשנה בדיקה רקטאלית ע"י אורולוג ובדיקת דם ל PSA כבדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית.

שאלה: על איזה טיפול ראשוני אתה ממליץ לגבר כבן 60 שסובל מהפרעות במתן שתן?
בשלב הראשון לאחר הבדיקות הבסיסיות כגון בדיקות דם הכוללות :תפקודי כליות, בדיקת PSA. בדיקת שתן כללית + תרבית, ובדיקת אולטרסאונד, מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי לשיפור התסמינים.
קיימים מספר רב של תרופות אשר באחוז מסויים גורמות לשיפור במתן השתן וכן לירידה בתסמינים החסימתיים. אולם יש לזכור כי לא קיימות תרופות אשר נותנות מענה לבעיה במאת האחוזים, וכן, ברוב המקרים ישנן גם תופעות לוואי, כגון: ירידת לחץ-דם, חולשה וסחרחורת וירידה בחשק המיני ובתפקוד המיני.

שאלה: באיזה שלב היית ממליץ על טיפול להסרת הערמונית?
במידה והמטופל נטל את התרופה לתקופה מסויימת ובזמן הזה לא חל שיפור בהפרעות, או שמתגלות תופעות לוואי אשר אינן מאפשרות המשך טיפול תרופתי.
ישנם מקרים בהם המטופל בעצמו איננו מעוניין בטיפול התרופתי, בתואנה שטיפול כזה רק דוחה את תאריך הניתוח ואינו פותר למעשה את הבעיה כמו בניתוח ערמונית.

שאלה: האם הטיפול פוגע בתפקוד המיני, והאם יש פגיעה בפוריות לאחר מכן?
בטיפול הניתוחי יש אחוז קטן (פחות מ 10%) של גברים שמתלוננים על ירידה בזיקפה, לעומת שיטת הניתוח הסגור בו אחוז החולים המתלוננים קטן יותר. בשתי השיטות, באחוז גבוה של החולים לאחר הניתוח ,ישנה תופעה של שפיכה אחורית. לכן הסיכוי לפוריות והבאת ילדים הינו נמוך, אך עדיין אפשרי.

שאלה: האם לאחר הטיפול, הערמונית עלולה לגדול מחדש?
הצלחת הניתוח תלויה במיומנות הרופא המנתח ,אשר מסיר את כל החלק הפנימי של הבלוטה עד לקליפה (קופסית). ידוע שבמקרים בהם הרופא המנתח לא הסיר את כל בלוטת הערמונית עד לקליפה, היתה גדילה מחודשת של הערמונית והפרעות במתן השתן שהופיעו לאחר מספר שנים. מנסיוני, במעקב של 10 שנים ומעלה, מעל 90% לא דווחו מקרים של הגדלה חוזרת.

שאלה: מה עושים במקרה של חולה עם קטטר קבוע שאין לו אישור רפואי לעבור ניתוח בהרדמה כללית או אזורית, והאם ניתן לגמול אותו מהקטטר?
קיים טיפול ללא צורך באשפוז, המתבצע במרפאה בעזרת אלחוש בלבד ע"י משחה. הטיפול נקרא תרמו-תרפיה. מדובר בטיפול חד פעמי האורך כשעה. הטיפול גורם לחימום של בלוטת הערמונית ועל ידי כך נגרם הרס של הרקמות החוסמות את מעבר השתן. מנסיוני, כ 70% מהמטופלים נגמלים מהקטטר לחלוטין לאחר כחודש ו 20% נוספים נגמלים לאחר חודש וחצי לערך, כך, שסיכויי ההצלחה לגמילה מקטטר הינם כ 90%.

פורומים, גריאטריה

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
בילבול. נינה 08/11/2019 23:23
  • שלום. אימי בת 87,עצמאית בתפקוד,עם הפרעות זכרון קלות בקרע. נוטלת קסנקס ,נוקטורנו 3.5,קונטרולוק ,קרדילות ואליקוויס. אתמול הייתי עדה לתופעה שהלחיצה אותי: היא התבלבלה ולקחה כדור נוקטורנו 7.5 מ"ג,לא נטלה קסנקס. עכבןר כמה דקות היא החלה לדהר עם עצמה,החלה לשוטט בבית,שאלה איפו היא נמצאת ומדוע נמצאת במקום זה..זכרה שמות הילדים והנכדים. נרדמה כעבור רבע שעה -עשרים דקות.. המצב הלחיץ אותי מאוד. שאלה : האם יתכן שכל הץופעות הללו מגרמו מ-7.5 מ"ג נוקטןרנו או שמדובר במשהו הרבה יותר בעייתי ? ץודה

  • + הוסף תגובה
בעיות בזיכרון טווח קצר חן 28/10/2019 10:16
  • שלום, לאמא שלי בבתקופה האחרונה (אזור שנה) החלה תופעה של שכחה בטווח קצר. אחרי חצי שעה של שיחה נניח, היא יכולה לא לזכור פרט מהותי. מעבר לכך מצב בריאותי תקין. היא מעשנת ונוהגת לשתות 2 כוסות יין בערב ולעיתים להתעורר בלילה ולטול ואבן. לפני שנה הלכנו לייעוץ פסיכוגריטרי והתוצאות הראו מדדים מינמלים אך לא מצביעים על בעיה והומלץ לנו להגיע שוב כחצי שנה מאוחר יותר. האם יש קשר בין צריכת האלכוהול והואבן אחרי כמה שעות לבעיה בזיכרון ? היא נוהגת לעשות זאת כבר בערך 5 שנים.

  • + הוסף תגובה
אבחון הפרעה בזיכרון ד"ר רון בן יצחק 07/11/2019 07:20
  • שלום רב קיים קשר בין צריכת אלכוהול ונטילת כדורים ממשפחת הבנזודיאזפינים. מעבר לכך רצוי לחפש סיבות מיטאבוליות הפיכות נוספות. מציע לעבור אבחון גריאטרי כוללני מידי חצי שנה ולעקוב אחר התוצאות המתקבלות באותם כלי מדידה בהצלחה ד"ר בן יצחק

  • + הוסף תגובה
חוות דעת פסיכוגאטריה יעל 25/10/2019 08:56
  • שלום רב, האם ניתן לקבל חו״ד פסיכגאטריה לביהמ״ש רק , על פי רשימת תרופות פסכיאטריות , וכן על פי דוח רפואי שרשום בו בין היתר כי סבי ז״ל סבל מדכאון פוסטטראומתי במשך שנים רבות . תודה רבה יעל

  • + הוסף תגובה
חוות דעת פסיכוגריאטרית ד"ר רון בן יצחק 07/11/2019 07:18
  • בוקר טוב לא ברורה לי שאלתך: התייחסות שונה במידה והסבא בחיים. האם המדובר בחוו"ד פוסט-מורטם? עקרונית נדרשת חוו"ד המתייחסת למצב רגשי, חשיבתי, תפקודי, רפואי בהצלחה רון ד"ר בן יצחק

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!