דלג לתוכן

כשמרזים הבגדים קובעים

בדרך כלל הנטיה לאגור נוזלים לזמן קצר, אולם במקרים מסויימים יכולה להמשך כמה חודשים ברציפות ולהסתיר את הירידה במשקל כתוצאה מהרזיה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/11/2010
2 דקות קריאה
רוב המעוניינים בהרזיה מצפים שהמאמץ הכרוך במשטר דיאטטי מחמיר יבוא לידי ביטוי בירידה מיידית במשקל. משצפיה זו לא ממומשת במלואה, נגרמת לעיתים קרובות אכזבה עד כדי שבירת הדיאטה.

אחרים מנסים לזרז את הירידה במשקל או להתמודד עם האכזבה שתיארנו על ידי הגבלה דיאטטית חמורה עוד יותר, הוספת שעות פעילות גופנית וכו', אסטרטגיה שתתגלה ברוב המקרים כלא בריאה, לא מאפשרת התמדה, וסופה להביא לשבירת משטר האימונים וכשלון מאמץ ההרזיה.

שני התסריטים השליליים הללו נובעים מעובדה אחת פשוטה: המשקל אינו מדד אמין להרזיה, ולכן אל לה למוטיבציה להקבע לפי תוצאות המשקל בלבד. למעשה, אילו המשקל היה יכול למדוד את "מיכלי השומן"- הגודל של רקמת השומן הלא רצויה ממנה אנו רוצים להפטר, אכן היה ניתן להשתמש בשקילה כמדד לאיכות ההרזיה. בפועל, המשקל מודד את הגוף כולו, ולכן ה"משקל" שלנו מורכב לא רק ממסת השומן, אלא גם ממשקלם של המים (שהם כ70% ממשקל הגוף), מערכת השלד והשרירים, איברים פנימיים ועוד. מסיבה זו, שינוי במשקל לא מצביעה דווקא על שינוי בכמות השומן, אלא יכולה לנבוע משינוי בכמות המים שהגוף אוגר (לדוגמא לפני הווסת בנשים), שינוי בגודל השרירים (בעקבות אימון גופני) ועוד.

אם כן, איך ניתן לבודד ולמדוד את גודלם של "מיכלי השומן" בלבד? השם "מיכלי שומן" מתאים במיוחד כיוון שרקמת השומן נוטה לקטון בנפחה (בדיוק כמו שקית שוקו שמתרוקנת) עם הירידה בכמות השומן בגוף. זאת בניגוד לסיבות אחרות לעליה במשקל, כמו אגירת נוזלים, שכמעט ולא משנות את צורת ונפח הגוף. מסיבה זו היקפי הגוף, אותם ניתן לחוש בקלות דרך הבגדים (האם הבגדים הללו "עולים" עלי בקלות?) הם מדד הרבה יותר טוב להרזיה מאשר המשקל.
חשוב לחזור ולהדגיש כי העדר ירידה במשקל במהלך דיאטת הרזיה אין פירושו כשלון הדיאטה: כל מצב שיביא לאגירת נוזלים בגוף (יכול להתרחש כתופעת לוואי של חלק מן התרופות או גלולות למניעת הריון, או כחלק נלווה לתהליך ההרזיה עצמו לדוגמא) "יסתיר" את הירידה במשקל כתוצאה מן ההרזיה= ריקון מיכלי השומן.

סיבות נוספות שעלולות לגרום לאגירת נוזלים מרובה בגוף:
1. כמות המלח והנוזלים במזון ובשתיה
2. צריכת קפאין גבוהה (מצוי לא רק בקפה כי אם גם בתה, קולה, שוקולד, משקאות אנרגיה ועוד)
3. שינויים הורמונליים (לפני הוסת, לפני ביוץ, תקופת גיל המעבר, תקופת תחילת המחזור...)
4. חוסר שתיה מספקת ("התייבשות מרצון")
5. הפרעות בתפקוד בלוטת המגן (היפותירואידיטיס)
6. כחלק מתופעות הלוואי של תרופות שונות
7. שינויי בפעילות המעיים (עצירות).

לסיכום: כפי שניתן לראות, בדרך כלל הנטיה לאגור נוזלים לזמן קצר, אולם במקרים מסויימים יכולה להמשך כמה חודשים ברציפות ולהסתיר את הירידה במשקל כתוצאה מהרזיה. כמובן שגם המסקנה ההפוכה נכונה: לא כל ירידה במשקל נובעת מהרזיה, ולעיתים מדובר בשינוי במצב אגירת הנוזלים בגוף. לפיכך, המדד הטוב ביותר להרזיה אמיתית, היינו ירידה בגודל רקמות השומן, היא הקטנת היקפים. או במילים אחרות:
כשמרזים, היחידים שקובעים הם הבגדים

בברכת הרזיה נעימה, ד"ר אריק ויסבורד

שאלות לד"ר ויסבורד? כנסו לפורום דיאטה ותזונה כעת >>>
 
המאמר מאת דר' אריק ויסבורד – מנהל תחום הרזיה בפורטל

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו