דלג לתוכן

פציעות ספורט והטיפול ברפואה סינית

הרפואה הסינית נותנת מענה נרחב לכל פציעות הספורט, הפשוטות והמורכבות. הרפואה הסינית יכולה לבוא כתוספת מבורכת לטיפול הקונבנצינאלי, ולעיתים אף להחליף טיפולים קונבנציונאליים, כירורגיים או תרופתיים.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/11/2010
3 דקות קריאה
רקע:
רפואה סינית מסורתית רואה את כל הדברים – העולם, היקום, ובתוכם האדם, כרבדים שונים של אנרגיה, אנרגיה בדחיסות וצפיפות שונה. מכאן שלמעשה יש קשר ממשי בין נוף העולם- הרים נחלים אגמים וים, לבין גוף האדם- שגם בו זורמים נחלים (כלי הדם, למשל) וגם בו יש אגמים (שלפוחית השתן אוגרת את הנוזלים) וכו'
ובכן, בגוף האדם זורמת אנרגיית החיים = "צ'י" בתוך ערוצי זרימה מיוחדים הנקראים מרידיאנים, דרכם מגיעים כל החומרים החיוניים (צ'י, דם, ונוזלים) לכל מקום וכל תא בגופינו, ומזינים את הרקמות בגוף. החומרים החיוניים מיוצרים בגוף ע"י האיברים השונים.
בעיה נוצרת כאשר ישנה חסימה בזרימת האנרגיה- כתוצאה מחולשה פנימית נסתם מעבר חיוני או כתוצאה מפגיעה, טראומה חיצונית ישנה הפרעה בזרימת האנרגיה במרידיאן.
חסימה זו מתבטאת קודם כל בכאב, ברפואה הסינית יש משפט מפורסם הממחיש את התיאוריה – "מה שזורם לא כואב" .

יתרונות הרפואה הסינית בטיפול בפציעות ספורט:
נקעים ומתיחות של השרירים הגידים והרצועות וכמו כן פריקות של מפרקים הינן לצערנו תופעות שכיחות בקרב ספורטאים שבדרך כלל מעמיסים על גופם מעבר למה שיכול, פציעה מעוררת תגובה דלקתית שמלווה בתופעות כמו, אודם, נפיחות, כאב, מגבלה בטווח התנועה, וכיוב.
באולימפיאדת החורף בנאגאנו, יפן, גילו רבים מהספורטאים המערביים שבטיפול בשלב האקוטי, בנוסף על טיפולי קרח מסורתיים טיפול באקופונקטורה על כל השיטות השונות מביא לתוצאות פנטסטיות בכל הקשור להפחתת הכאב, וסילוקה של הנפיחות והדלקת.- וזאת מבלי להזדקק לתרופות משכחות כאב או תרופות נוגדות דלקת שתופעות הלוואי שלהן רבות ומסובכות כמו הפציעות עצמן.
הדיקור בא למעשה לווסת ולסדר את זרימת האנרגיה בגוף, שהרי כבר למדנו שפגיעה חיצונית כמו למשל נקע בקרסול גורמת לחסימה והפרעה בזרימה החופשית של האנרגיה, ואיתה החומרים החיוניים בערוצים, ומכאן שדם, נוזלים אנרגיה ומזון לא יכולים להגיע לאזור הקרסול, ותהליך ההחלמה לא יכול להתרחש.
את מחטי הדיקור אפשר לראות כמו ברזים קטנים ששמים בנקודות מפתח המשפיעות על הזרימה האנרגטית וכך מכוונים אותה, איפה שיש חסימה – פותחים ומאפשרים לצ'י להגיע, איפה שיש עודף או הצטברות אז מפזרים ומזרימים והיכן שחסר – מביאים לשם אנרגיה ודם חדש – וכך מסייעים לתהליך ההחלמה.

השיטה:
דיקור סיני למעשה מתבצע ע"י לקיחת מחטים מאוד דקות והחדרתן לנקודות ספציפיות בגוף, המהוות גם נקודות מפגש עיצביות, לעיתים המחטים עוברות סטימולציה חשמלית (מאוד מחזק את אפקט הדיקור, מעולה לשיכוך כאבים ופיזור דלקת.) או ע"י תזוזת המחט עצמה בתוך נקודת הדיקור מתבצעת סטימולציה לנקודה.

יתרונות הדיקור:
היות והנימים (כלי דם זעירים) נוטים להפתח, ולהתרחב כתוצאה מטיפול בדיקור, זרימת הדם בגוף משתפרת ומומרצת, וע"י כך יכולה לעזור לרקמות שריר להפטר מחומצת חלב- (תוצר לוואי של פעילות שריר )
חומצת החלב גורמת לתחושת עייפות וכיווץ בשריר, כך דיקור למעשה מאיץ תהליכי התאוששות של שריר, נמצא גם שדיקור ממריץ, מגביר יצור של אנדורפינים בגוף, אנדורפינים, שמיוצרים באופן טבעי בגוף וגורמים לתחושה של שמחה ונינוחות, הם גם משככי כאבים טבעיים.
כמו כן, לאחר השלב האקוטי, הזרמת דם חדש למקום פגוע מזרזת את התאוששותו הטבעית של המקום.

צמחי מרפא:
צמחי המרפא נמצאים גם הם כבר המון זמן בשימוש נרחב לטיפול בספורטאים, השימוש יכול להיות חיצוני (ה"פלסטרים הסיניים" הם למעשה רצועות בד המוספגים בתמציות צמחים סיניים ) או פנימי – ע"י שתיית תה הנעשה מצמחי המרפא.
תכונותיהם של הצמחים בשימוש לפציעות ספורט הן רבות, אציין רק שלצמחים אלו יכולות אנטי דלקתיות מובהקות, הם משפרים את זרימת הדם ומאלחשים כאב.

טווינא:
טווינא היא למעשה שיטת עיסוי רפואי מיוחדת במינה, הפועלת גם היא, כמו השיטות המצוינות לעיל, על פי תיאורית המרידאנים.
הטוינא למעשה היא סוג של פיזיוטרפיה סינית. יש לה יכולת לרפא פציעות ספורט מורכבות, לסכך ולהמריץ זרימת דם למפרקים, גידים ורצועות, להגדיל טווח תנועה פגוע, להאריך ולחזק שרירים, ולהרפות שרירים תפוסים.

סיכום:
שילוב של השיטות הסיניות השונות נותן מענה נרחב לכל פציעות הספורט, הפשוטות והמורכבות, הרפואה הסינית יכולה לבוא כתוספת מבורכת לטיפול הקונבנצינאלי, או במיקרים רבים מאוד יכולה להחליף טיפולים קונבנציונאליים, כירורגיים או תרופתיים.
הטיפול הסיני בטוח לחלוטין (כשמבוצע ע"י מקצוענים), ללא תופעות לוואי ובגלל שהוא קודם כל טיפול כוללני הרואה את האדם כשלם, ולא רק את האיבר הפגוע, אנו מתייחסים בטיפול גם למצב הכללי של האדם.
בעיות כמו עייפות, חולשה, מתח ואפילו מצב רוח ירוד ובעיות נוספות גם הן מקבלות חשיבות, ומטופלות יחד עם הבעיות שלשמן הגיע הספורטאי.

באירופה, ארה"ב וכמובן במזרח, הרפואה הסינית מאוד מקובלת בקרב ספורטאים, אני תקווה שגם בארץ תלך ותגבר המודעות – למען הספורטאי והספורט הישראלי.
המאמר נכתב ע"י ירון שלו, Lyc. Acu, מטפל ברפואה סינית- דיקור, צמחי מרפא, וטוינא.
כיום מרצה לרפואה סינית במכללת רידמן לרפואה משלימה ומנהל קליניקה פרטית.
Bary_shlev@yahoo.com

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר לי הונג פן
ד"ר לי הונג פן רפואה סינית
בעלת תואר M.D מסין ופרופסור לרפואה סינית מסורתית
 אסף מור
אסף מור רפואה סינית
מומחה ברפואה סינית לילדים ומבוגרים, בעלים ומנהל של מרכז רפואות לרפואה משולבת
 רעות פז ילנד
רעות פז ילנד רפואה סינית
מטפלת ברפואה סינית, צמחי מרפא ודיקור סיני, בעלת התמחות מיוחדת בטיפול בתינוקות וילדים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו