דלג לתוכן

הפרעות בטסיות הדם בילדים ומתבגרים

בדמנו שלוש קבוצות של תאים: תאי דם אדומים, תאי דם לבנים וטסיות הדם. הטסיות הן התאים הקטנים ביותר בדמנו וישנם רופאים אשר מגדירים אותם כחלקי תאים ולא כתאים שלמים

מאת: ד"ר דרור לוין
תאריך פרסום: 28/08/2011 תאריך עדכון: 23/11/2020
3 דקות קריאה
בדמנו שלוש קבוצות של תאים: תאי דם אדומים, תאי דם לבנים וטסיות הדם. הטסיות הן התאים הקטנים ביותר בדמנו וישנם רופאים אשר מגדירים אותם כחלקי תאים ולא כתאים שלמים.

לטסיות תפקיד מרכזי וחיוני במערכת הקרישה. כאשר יש בגופנו חתך או מכה אשר פוגעים בשלמות כלי הדם נושם שם קריש דם את עוצר את הדימום ומונע איבוד דם נוסף.קריש זה נוצר בראש ובראשונה בזכות טסיות הדם.

המחקר הרפואי בשנים האחרונות מגלה עד כמה תאים אילו מופלאים ביכולתכם,. מדובר בתא קטן מאד יחסית אשר מסוגל תוך פרקי זמן קצרצרים להפוך לתא "משופעל" כלומר כזה היוצר סביבו קריש דם. הטסית המשופעלת הופכת לגדולה יותר ומפעילה טסיות נוספת בסביבתה. בתהליך זה נוצר גם הגירוי להפעלת חלבוני הקרישה אשר מחזקים ותומכים בתהליך יצירת הקריש.

הפרעות במספר הטסיות

באופן תקין בגופנו יש עודף או עתודה גדולה מאד של טסיות. בדרך כלל מספר הטסיות הוא כ150000-450000 כאשר לתהליכי יצירת קריש רגילים מספיק גם 50000 טסיות ופחות.

טרומבוציטופניה- מצב שבו מספר הטסיות מופחת כלומר פחות מ150000. מצב שכיח יחסית ברפואת ילדים ויכול לנבוע ממגוון רחב של סיבות. אחת הסיבות השכיחות היא ירידה זמנית בזמן זיהום (בעיקר זיהום וירלי).כאשר מספר הטסיות יותר יש נטייה מוגברת של הילד לדמם .דימומים אשר מתרחשים בעיקר בעור ובריריות ומתאפיינים בשטפי דמם קטנים ללא כל חבלה.

הרופאים נוהגים לחלק את הסיבות לטרומבוציטופניה לשתי קבוצות :

א. בעיות ביצור הטסיות במח העצם (מח העצם הוא "בית החרושת" שאחראי על יצור הדם)

ב. פירוק/הרס מוגבר של טסיות

בעיות ביצור במח העצם יתכנו במחלות/מצבי כשר של מח העצם,עקב חשיפה לתרופות ורעלים (כמו כימוטרפיה ותכשירים רבים אחרים) הפוגעים במח העצם. חשוב לזכור שתרופות רבות הנמצאות בשימוש שגרתי ברפואת ילדים עלולים לגרום נזק לתפקוד מח העצם (בדרך כלל נזק הפיך אשר חולף עם הפסקת התרופה.

בעיות של הרס מוגבר הם הנפוצות יותר כאשר המחלה האופיינית לכך מכונה ITP (Idiopathic thrombocytopenic purpura ) במחלה זו באופן פתאומי ,לעיתים מספר שבועות לאחר מחלה זיהומית או חיסון נוצרים נוגדנים אשר תוקפים את הטסיות וגורמים להרס /פירוק מהיר יותר של הטסיות בדר כלל בטחול. מחלה זו מטופלת במגוון של תרופות/טיפולים אשר משפיעים על מערכת החיסון ומנסים לצמצם את הרס הטסיות ע"י הנוגדנים.לשמחתנו בילדים (הרבה יותר מאשר במבוגרים) מחלה זו חולפת ברוב החולים תוך מספר חודשים.

בשנים האחרונות יש שימוש הולך וגדל בתכשירים ותרופות כדוגמת ה"מבטרה" -נוגדן ספציפי כנגד תאי מערכת החיסון המייצרים נוגדנים וע"י שימוש בתרופות שכאילו ניתן לסייע לחולים רבים יותר ולהמנע ברוב המקרים מכריתת הטחול-טיפול שהיה מקובל מאד בעבר.

טרומבוציטוזיס- מצב שבו מספר הטסיות מוגבר מעל 450000. מצב זה מערכת הקרישה עלולה לעיתים להיות מופעלת ביתר.

בילדים פעמים רבות יש מצב חולף של עליה בספירת הטסיות בזמן זיהום חיידקי חריף (למשל דלקת ריאות) ,עלייה ממושכת יותר תתכן גם עקב מצב חסר כמו חסר של ברזל וויטמינים ספציפיים ובמקרים נדירים יתכנו בעיות ראשוניות של הטסיות אשר יגרמו לעליה חריגה במספרם.
במידה ויש חשש לקרישיות יתר במצבי טרומבוציטוזיס מקובל לטפל בתכשירים כלוגמת האספירין אשר מעכב את הצמדות הטסיות ובכך מקטין את הסכנה לקרשיות יתר.

הפרעות בתפקוד הטסיות

בכדי להבטיח תפקוד תקין של מערכת הקרישה לא די במספר תקין שטסיות ויש צורך שהטסיות יתפקדו נכון. מבין תפקודי הטסיות החשוב הוא היכולת להיצמד ול"הידבק" לטסיות אחרות ובכך ליצור קריש דם.

יתכנו מצבים של הפרעה בתפקודים אילו .תרופות שכיחות מאד ברפואת ילדים כנגד חום וכאבים כמו נורפן או איבופאן עלולים לגרום להפרעה חולפת שכזו.בכל בעיית קרישה רצוי להמנע מתרופות ממשפחת נוגדי הדלקת בכדי לא להחמיר את הבעיה ולהיוועץ ברופא על התרופה הנכונה כנגד חום וכאבים.
יתכנו גם מצבים מולדים של טסיות שאינם מתפקדות ונצמדות היטב במצבים אילו יש בדרך כלל נטייה משמעותית לדמם.

איבחן וטיפול

בכל מקרה של נטייה לדמם או מספר טסיות חריג רצוי להיוועץ ברופא המטולוג ילדים מומחה אשר יקבע את תוכנית הטיפול והטיפול המתאימה לכל חולה וחולה.

פעמים רבות יש צורך בבדיקות דם מיוחדות הקשורות לנושא הקרישה ולעיתים יש אף צורך בבדיקה נוזל ממח העצם בכדי לבדוק באופן מדויק את תהליך יצור הטסיות במח העצם.

הטיפול יקבע בראש ובראשונה לפי חומרת בעיית הקרישה של הילד.
בכל ילד הסובל מבעיית קרישה ובמיוחד מבעיית טסיות חשוב לציין זאת לפני כל ניתוח ואף לפני טיפול ע"י רופא שיניים.

לסיכום טסיות הדם חיוניות לתהליך הקרישה ובכל מקרה של בעיה בהם יש להוועץ בהמטולוג ילדים מומחה.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר דרור לוין, מנהל המרפאה להמטו-אונקולוגיה ילדים במרכז הרפואי איכילוב תל-אביב. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר פרדי אביב
ד"ר פרדי אביב המטולוגיה
המטולוג בכיר במרפאה המטו-אונקולוגית בבית החולים איכילוב
ד"ר ריבה פיינמן
ד"ר ריבה פיינמן המטולוגיה
מנהלת השירות להמטולוגיה אמבולטורית רמב"ם, חיפה
ד"ר נתנאל הורוביץ
ד"ר נתנאל הורוביץ המטולוגיה
יושב ראש האיגוד הישראלי להמטולוגיה ורפואת עירויים ומנהל היחידה לטיפול יום במערך ההמטולוגי, הקריה הרפואית רמב"ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו