דלג לתוכן

חוות דעת רפואית

חוות דעת רפואית היא כלי בו משתמש בית המשפט על מנת לקבל מידע אודות מצבו של המטופל התובע נותן שירות רפואי על מעשה, מחדל או רשלנות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/10/2011
2 דקות קריאה
אדם המגיש תביעה בגין רשלנות רפואית, חייב, על פי חוק, לצרף לכתב התביעה חוות דעת. הנתבעים, בית החולים למשל, נעזרים בדרך כלל בחוות דעת רפואית מטעמם כדי לבסס את טיעוני ההגנה.

חוות דעת נערכות בידי מומחים בתחום הרפואי הרלוונטי. חוות הדעת אמורות לסייע לשופט להחליט האם הטיפול היה בלתי סביר (רשלני), אם נזקו של החולה נגרם בשל הטיפול הרשלני או המחדל ואת חומרת הנזק, הנכות הרפואית והפיצוי לו זכאי המטופל.

המומחים נדרשים להעיד בבית המשפט ולהיחקר על חוות דעתם אם יש צורך בכך. לעיתים, כאשר חוות הדעת סותרות, ובית המשפט אינו יכול להעדיף אחת מהן, הוא ממנה מומחה מטעמו.

בעבר, רופאים נמנעו מלתת חוות דעת אשר עלולות לשמש נגד עמיתיהם ("קשר השתיקה"), אך, כיום, תובע המבקש לבסס את תביעתו לא יתקשה בדרך כלל למצוא מומחה שיכין חוות דעת התומכת את טענותיו.

רבים מתנגדים להתבססות על חוות דעת של מומחים במשפטי רשלנות רפואית. לטענתם, חוות דעת "מוזמנות", הנערכות על ידי "מומחים מטעם" תמורת תשלום, אינן אמינות, ולא תורמות לבירור האמת ולעשיית צדק.
המתנגדים מסתמכים על כך כי העובדות על הטיפול הרפואי גלויות וידועות היטב למומחי שני הצדדים, ובכל זאת, לעיתים קרובות חוות הדעת שונות בצורה מהותית וסותרות אחת את רעותה.

חוות דעת סותרות אינן בהכרח מוטות או שגויות. רפואה הוא מקצוע רב פנים, ובמקרים רבים יש יותר מדרך אחת נכונה לאבחן מחלה, ולטפל בה. בכל תחום רפואה יש גישות שונות המשקפות את תפיסת עולמם המקצועית של הרופאים. האפשרות שלגבי אותם נתונים רפואיים עצמם יגישו מומחים נויטרליים ואובייקטיבים חוות דעת שונות בצורה מהותית, אינה תלושה מהמציאות כלל.

למרבה הצער, מוכרים גם מקרים שבהם המומחים לא התבססו על העובדות, או השתמשו בהן בצורה מטעה, וסילפו נתונים מהספרות המדעית. בתי המשפט הביעו מורת רוח מחוות דעת אלה, דחו את מסקנותיהן, והדבר הזיק כמובן לצד שביקש להסתמך עליהן. ההסתדרות הרפואית לישראל פרסמה כללי אתיקה בתחום זה, ויצאה חוצץ כנגד מומחים המגישים חוות דעת מוטות ומטעות.

לנוכח בעיות אלה הועלו מספר הצעות להסדרים חלופיים לחוות דעת רפואיות. עד אשר יונהגו שינויים אלה ימשיך משפט הרפואה להתבסס על חוות דעת המוגשות על ידי הצדדים, ואלה צריכות להיות מקצועיות, אמינות והוגנות.המומחה הנותן חוות דעת אינו יכול להתייחס לנתונים המובאים על ידי אחד הצדדים כאל עובדות, אלא רק לחומר המתועד בגיליון הרפואי. פירוש העובדות והסקת המסקנות, יתבססו על סמך ידיעותיו המקצועיות וניסיונו של המומחה, ועל הספרות הרפואית והמדעית, בהתאם לעקרונות של רפואה מבוססת על עובדות (evidence based medicine).

חוות הדעת צריכה להיות מקצועית ולא בוטה, ויש להימנע מביטויים פוגעים ברופא המטפל. על המומחה הרפואי להתמקד בשאלות בעניינים רפואיים בלבד, ולהימנע מלחוות דעה בסוגיות משפטיות. רצוי שחוות הדעת יוכנו על ידי מומחים בעלי ידע וניסיון בתחום משפט הרפואה.
מאת: פרופ' עופר קפלן, מומחה לכירורגיה כללית ועורך דין

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
 מרכזי הזרקה
מרכזי הזרקה אחר
 מרכזי הזרקה אזור דרום-ירושלים
מרכזי הזרקה אזור דרום-ירושלים אחר
 מרפאת מדיקל J
מרפאת מדיקל J אחר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו