דלג לתוכן

שחלות פוליציסטיות – האם טיפול בצמחי מרפא באמת עובד?

שחלות פוליציסטיות הן סינדרום הכולל חוסר איזון הורמונלי הגורם לא רק לסיבוכים בריאותיים, אלא גם לירידה בתחושת הביטחון העצמי. אלא שבמחקרים אחרונים נמצא כי טיפול בצמחי מרפא סיניים בשילוב של שינוי תזונתי יכול להועיל.

מאת: Lic. Acu. אבי קליין
תאריך פרסום: 25/01/2012 תאריך עדכון: 05/11/2012
3 דקות קריאה
שחלות פוליציסטיות הן סינדרום הכולל פגיעה במספר מערכות שונות הכוללות את מערכת הרבייה. חוסר האיזון ההורמונלי גורם לא רק לסיבוכים בריאותיים, אלא גם לירידה בתחושת הביטחון העצמי. אלא שבמחקרים אחרונים נמצא כי טיפול בצמחי מרפא סיניים בשילוב של שינוי תזונתי יכול להועיל.

השחלות מפרישות שני הורמונים המשפיעים על מערכת הרבייה הנשית, אסטרוגן ופרוגסטרון.
האסטרוגן הינו הורמון האחראי לתפקוד התפתחותי תקין של סימני המין המישניים אצל מתבגרות, וכן לבשלותם ותפקודם הפיזיולוגי התקין של אברי הרבייה הנשיים.

פרוגסטרון אחראי, ביחד עם האסטרוגן, על קיום השינויים המחזוריים במחזור הנשי. בין השאר אחראי הפרוגסטרון על שינוי במעטפת זקיק הביצית לקראת קריעתו ויציאת הביצית בזמן ביוץ וכן על העלאת טמפרטורת הגוף אחרי הביוץ לצורך יצירת תנאים אופטימליים למפגש זרע ביצית.

השחלה הינה הגונדה (איבר המייצר תאי מין) הנקבית. מרבית הביציות מיוצרות בשחלה עוד בטרם הלידה. ביציות אלה שמורות בשחלה בצורתם הלא בשלה עד לתקופת הפוריות. בתקופת הפוריות, מבשילות הביציות בתוך זקיק הביצית במשך כ-28 ימים עד לביוץ. הביוץ מתרחש, לרוב, בביצית אחת בלבד בכל מחזור והשחלות מקיימות ביניהן סדר ביוץ מתחלף מידי מחזור (פעם ימין ופעם שמאל). במקרים של אי ספיקה שחלתית, בשל פאתולוגיה שחלתית או פגיעה פיזית באחת מהשחלות, תיקח על עצמה השחלה הנותרת את תפקיד גדילת הזקיק וביוץ הביצית מידי חודש בחודשו.

מהי תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS, Stein-Leventhal Syndrome)

שחלות פוליציסטיות הינו סינדרום פתולוגי הכולל פגיעה במספר מערכות שונות הכוללות את מערכת הרבייה, המערכת המטאבולית, מערכת קארדיו-ואסקולרית, העור והשיער. שחלות פוליציסטיות הינה אחת הבעיות הנפוצות בקרב נשים בגילאי הפוריות.
אחוז ניכר מהנשים אשר חוות אחד מסממני שחלות פוליציסטיות כגון: אי פריון על רקע פתולוגיות ביוץ, השמנה, שיעור יתר, אל ווסת או אוליגומנוריאה, לוקות בתסמונת עצמה.

עדין קיימת מחלוקת על ההגדרה המדויקת של שחלות פוליציסטיות. רק לאחרונה התקבלה ההכרה במעורבות ברורה של אי סדירות בהפרשת וקליטת אינסולין במנגנוני הפגיעה במערכות המעורבות.

שחלות פוליציסטיות מתאפיינות רבות כחריגה גנטית (לא מפוענחת עדיין) ברמה המשפחתית. זאת בשל נראות גבוהה יחסית של שחלות פוליציסטיות בקרב בנות משפחה (כ-50% סבירות בקרב אחות של אישה הלוקה בשחלות פוליציסטיות).

תסמיני שחלות פוליציסטיות


התבטאות שחלות פוליציסטיות כוללת את התסמינים הבאים (או חלקם):

1. רמות גבוהות של הורמוני מין זכרייםאנדרוגנים.

2. שחלה עם מעטפת מעובה המכילה מספר רב של ציסטות (גופים מלאים בנוזלים).

3. אי סדירות מחזור ואף אמנוריאה (אל ווסת) – כ-90%, מתוכם קשיי פוריות כ-70%.

4. תנגודת גבוהה לאינסולין (סימני סוכרת) ובעיות מטאבוליות נלוות – כ-90%.

5. השמנה מרכזית – כ-40%.

6. שיעור יתר בפנים ובגוף והידללות שיער הראש – כ-50%.

7. אקנה – כ-40%.

8. פגיעה קארדיו-ואסקולרית (דפנות כלי הדם) בשל עליית ערכי טריגליצרידים וירידה ב-HDL (הכולסטרול הטוב).

9. סיכון יתר לשלמות ההריון (במידה והריון מצליח להיקלט).

טיפול בשחלות פוליציסטיות באמצעות צמחי מרפא

לאחרונה נערכו מספר מחקרים באוניברסיטאות ובמרכזי בריאות בסין על עיקרון טיפולי המחלק את תקופת המחזור החודשי לארבע:

• עידוד יצירת זקיקים – מיד לאחר קבלת הווסת (בהינתן והייתה ווסת). בהקשר לשחלות פוליציסטיות, שלב זה יהיה נתון בחסר משמעותי בשל ערכי FSH נמוכים מהרגיל. יש לשים על כך דגש בעת טיפול ברפואה סינית.

• עידוד הביוץ – חלק זה אחראי על קיום הביוץ והמעבר מהחלק ה'קריר' של המחזור לחלק ה'חמים', שכן לאחר הביוץ טמפרטורת הגוף עולה בכמחצית המעלה. שלב זה צריך לבוא לידי ביטוי בריכוך רקמת הזקיק והפיכתה של רירית הרחם לידידותית יותר למעבר תאי זרע ולקליטת הזיגוטה (הביצית המופריית).

• עידוד גדילת הגופיף הצהוב (Corpus Luteum) – הזקיק אשר בתוכו נשמרה הביצית עד למועד הביוץ קרוי הגופיף הצהוב. עידוד גדילת הגופיף מאפשרת המשך שחרור של ההורמונים הדרושים לקליטה טובה של ההריון בדפנות הרחם.

• עידוד יצירת דם בעת הווסת – חלק זה מהווה שלב מעבר בחזרה מהחלק ה'חמים' של המחזור לזה ה'קריר' מ-Yang ל-Yin ליצירת רירית הרחם חדשה ומחזור מחודש באם לא נקלט הריון. חלק זה חשוב מאוד כבסיס למחזור הבא.

באחד המחקרים נבחנה יעילות טיפול שכלל שימוש בצמחי מרפא סיניים בפורמט של ארבע פורמולות שונות, כל אחת למשך שבוע ימים, על פי החלוקה המפורטת למעלה. המחקר כלל 133 מטופלות שסבלו משחלות פוליציסטיות.

לאחר סידרת טיפולים, בכ-110 נשים התקיים ביוץ ומתוך המטופלות ה'בלתי פוריות' קרוב ל50% השיגו הריון.
ממצא נוסף חשוב של מחקר זה גילה כי הטיפול (בתוספת מרכיב נוסף לפורמולת צמחי המרפא) שיפר מצבן של נשים עם שחלות פוליציסטיות אשר סבלו מטפיחות ורגישות בשדיים וערכי פרולקטין גבוהים.

הטיפול בסובלות משחלות פוליציסטיות משלב כאמור פורמולות צמחי מרפא המותאמות בצורה אישית למטופלת על פי אבחנת המטפל, ושימוש תדיר בדיקור סיני על מנת להשלים את מגמת הטיפול בצמחים.

המלצות תזונה כלליות וראשוניות

ראשית, צמצום מוחלט של כל סוגי הסוכר המעובד. ככלל, הפחתה במשקל הינה אחת הדרכים היעילות ביותר לטיפול בתסמיני שחלות פוליציסטיות. בכל מקרה, נושא תנגודת האינסולין מצריך איזון רמות סוכר בגוף.

שנית, הימנעות מאלכוהול וקפאין, הימנעות ממוצרי חלב בקר. ניתן לצרוך חלב עיזים, יוגורטים ולבנה. המטרה הינה להפחית ככל שניתן מזונות אשר מגבירים יצור ליחה ולחות.

הגברת צריכת סיבים תזונתיים על ידי צריכת מוגברת של ירקות.
מאת: אבי קליין, מומחה לרפואה סינית

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גיל לוי
ד"ר גיל לוי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת רצפת האגן בבית החולים האוניברסיטאי, אסותא אשדוד
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית ברפואת נשים, ילוד ופוריות
ד"ר משה רויבורט
ד"ר משה רויבורט יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר רויבורט רופא בחסד, רגיש ומקצועי! זמין לכל שאלה,מסביר הכל כנדרש,ומבין לגמרי בתחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו