דלג לתוכן

טלטול תינוקות – התעללות שקטה

התסמינים דומים לשפעת או דלקת קרום המוח, הבדיקות לא תמיד יכולות לגלות את התמונה המלאה, אבל ההשלכות ארוכות טווח וחלקן בלתי הפיכות – תסמונת התינוק המטולטל היא אחת הקשות לאבחון והקורבן לא יכול לזעוק לעזרה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/01/2012
3 דקות קריאה
התסמינים דומים לשפעת או דלקת קרום המוח, הבדיקות לא תמיד יכולות לגלות את התמונה המלאה, אבל ההשלכות ארוכות טווח וחלקן בלתי הפיכות – תסמונת התינוק המטולטל היא אחת הקשות לאבחון והקורבן לא יכול לזעוק לעזרה.

תסמונת התינוק המטולטל היא גורם מוות שהמספרים לגביו אינם מדויקים, מכיוון שקשה לאבחן אותה. סימנים חיצוניים לא תמיד קיימים (אלא במקרים קיצוניים) ולעתים מותו של תינוק עד גיל שנה מסיבה לא ידועה מסווג כ"מוות בעריסה" ולא תמיד זוהי הסיבה.

אז מהי תסמונת התינוק המטולטל? כיצד ניתן לאבחן אותה ולטפל בה וחשוב מכל – האם ואיך ניתן למנוע אותה?
כאמור, תסמונת התינוק המטולטל היא פגיעה בתינוק שנגרמת כתוצאה מהתעללות על ידי הורה / מטפל המשגיח על התינוק. היא נגרמת כאשר מטלטלים תינוק באופן אגרסיבי או כאשר מטיחים תינוק בחפץ מסוים.

תסמונת התינוק המטולטל מתרחשת לרוב בתינוקות עד גיל 3. רוב התינוקות הסובלים מטלטול הינם עד בני שנה.
פציעות נפוצות כתוצאה מתסמונת הטלטול הן בגפיים, חזה, כתפיים, ראש ועוד. פציעות אלו גורמות לנזק מוחי, נזק רקמתי, דימום ונפיחות.

תסמינים
תסמיני טלטול תינוק משתנים מתינוק לתינוק בהתאם לגיל, לעצמת הטלטול ולמשך זמן ההתעללות. תסמינים בינוניים יכולים לכלול הקאות, סחרחורות וטשטוש. במקרים חמורים יותר, התינוק עלול לסבול מפרכוסים, קצב לב איטי, בעיות בשמיעה, או דימומים תוך-עיניים.

כמו כן, היות וטלטול גורם לפגיעות ראש, ייתכן כי בתחילה התסמינים יהיו יחסית מתונים, אך יוחמרו בהדרגה היות ומדובר בנזקים מוחיים לטווח ארוך אשר בתחילה יכולים להיות פחות מורגשים. לכן במידה והטלטול גרם נפיחות מוחית, יכולים לעבור מספר ימים עד שהתסמינים יבואו לידי ביטוי.

במקרים רבים, ההורה / המטפל אשר טלטל את התינוק, ישכיב את התינוק לישון בתקווה שהתסמינים ייעלמו ומתוך מטרה להסתירם. לכן תינוקות רבים שטולטלו מגיעים לטיפול רפואי באיחור, רק כאשר התסמינים חמורים או כאשר הם כבר במצב של תרדמת ולפיכך גם קשה לגלות כי הגורם למצב הוא למעשה טלטול.

כיצד מאבחנים כי מדובר בתסמונת התינוק המטולטל?

לרוב החשדות על טלטול עולות לא כתוצאה ממצאים פיזיים, אלא כאשר ההורה / מטפל מספק מידע מעורפל או סותר לגבי נסיבות פציעתו של התינוק. הסיבה היא שלעתים קשה לאבחן רק על ידי ממצאים קליניים כי מדובר בטלטול, עקב מיעוט סימנים חיצוניים והדמיון שלהם לבעיות אחרות.

למשל, כאשר תינוק מגיע לטיפול רפואי עם הקאות, חוסר תיאבון וטשטוש, ישנה נטייה לקשר זאת תחילה לזיהום כלשהו, כמו שפעת או דלקת קרום המוח. למרבה הצער, לא תמיד ניתן לאבחן כי מדובר בטלטול התינוק, עד שההתעללות לא מתרחשת שוב או שהתסמינים מחריפים.

יחד עם זאת, ישנן בדיקות המאפשרות לאבחן כי תינוק סבל מטלטול. ראשית, ישנה ההיסטוריה הרפואית של התינוק, לשלילית גורמים מולדים. שנית, בדיקה גופנית ובדיקות דם, ובדיקות הדמיה כמו בדיקת רנגטן, בדיקת C.T ובדיקת MRI אשר יכולות לאבחן דימוים פנימיים, ובדיקות דם יכולות גם כן להצביע על תסמיני טלטול.

כאשר מתעורר אצל רופא חשד כי התינוק טולטל, הרופא חייב לדווח על כך לרשויות הרווחה ולמשטרה.

כיצד מטפלים בפגיעות כתוצאה מטלטול?

תינוק אשר נפגע כתוצאה מטלטול צריך להיות בהשגחה בבית החולים, לעתים ביחידת טיפול נמרץ. טיפול בחמצן יכול לעזור לתינוק לנשום. ניתן גם לתת טיפול רפואי לנפיחות במוח. לעתים מזרון קירור יוריד את טמפרטורת הגוף של התינוק ובכך יעזור להקל על הנפיחות במוח. תינוק אשר נפגע באורח חמור מטלטול וסובל מדימום מוחי יזדקק לניתוח.

בהתאם לחומרת הפגיעה, ניתן לנסות תרופות כנגד פרכוסים, פיזיותראפיה או טיפולים נוספים.

מהן הפגיעות לטווח-ארוך כתוצאה מטלטול?

ראשית, טלטול בהחלט יכול להוביל למותו של התינוק. תינוקות שישרדו יכולים לסבול מנזקים מוחיים תמידיים. בעיות נוספות כוללות:

• פרכוסים והתקפים שנובעים משיבוש הפעילות החשמלית במוח. כמו כן, תנועת שרירים בלתי רצונית, איבוד יכולת הדיבור, ראייה, והיכולת לתקשר באופן נורמלי עם הסביבה.

• עוויתות בגוף.

• התפתחות שכלית מעוכבת או חלקית, שיכולה לפגוע ביכולתו של התינוק לתפקד בעתיד ללא עזרה.

עיוורון או קשיי ראייה.

• בעיות התפתחות פיזיות או מנטאליות.

• בעיות התנהגות או לימודיות שיכולות להופיע בגיל בית הספר.
מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אוהד ברוכין
ד"ר אוהד ברוכין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 150 חוות דעת )
"דר ברוכין מקצועי , סבלני ואנושי ."
ד"ר נסיה לנג פרנקו
ד"ר נסיה לנג פרנקו יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 43 חוות דעת )
"ד"ר נסיה לנג היא רופאה מדהימה, מקצועית ומלאת רגישות. אני נוסעת אליה מרחוק כי אין כמוהה- שילוב של מקצועיות שיא ואנושיות מדהימה. תודה על האפשרות להיות מטופלת שלה."
פרופ' בנימין וולוביץ
פרופ' בנימין וולוביץ ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"שמענו רבות על שיטת הטיפול הייחודית שלו והיינו חייבים לקבל אותה, הפרופ׳ איש נעים וסבלני והסביר באריכות על כל שלב ושלב בתוכנית, ניכרת מדבריו מקצועיות רבה וניסיון עשיר בנושא האסתמה של ילדים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו