דלג לתוכן

חצבת - האם החיסון יעיל ומתי כדאי לקבל אותו?

בדומה לחזרת ואדמת, גם חצבת היא מחלה נגיפית. למרות שעברו יותר מ-50 שנה מאז מציאת החיסון נגד חצבת, עדיין מדובר באחת המחלות הנפוצות בעולם. אפילו בארצות כמו ישראל, בהן ניתן החיסון, לעיתים מופיעות התפרצויות חזרת בקרב אוכלוסיות לא מחוסנות.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/01/2012
2 דקות קריאה
בדומה לחזרת ואדמת, גם חצבת היא מחלה נגיפית. למרות שעברו יותר מ-50 שנה מאז מציאת החיסון נגד חצבת, עדיין מדובר באחת המחלות הנפוצות בעולם. אפילו בארצות כמו ישראל, בהן ניתן החיסון, לעיתים מופיעות התפרצויות חזרת בקרב אוכלוסיות לא מחוסנות.

תסמיני חצבת

לחצבת ישנה תקופת דגירה, כלומר הזמן שחולף מן ההדבקה (חשיפה) להופעת התסמינים הראשונים הינה בסביבות השבועיים. לאחריה תופיע מחלה הדומה לשפעת קשה, המאופיינת בנזלת, דמעות, שיעול עם ליחה ועוד.
3-4 ימים מאוחר יותר תופיע פריחה מפושטת על כל הגוף, מלמעלה (בין האוזניים) למטה. כ-12 שעות לפני כן כבר אפשר לגלות את הסימן הכי אופייני לחצבת - נקודות לבנות על רקע אדום. הנקודות הללו (נקודות על שם קופליק) מופיעות ברירית הפנימית של הפה (ליד השיניים הטוחנות), ומהוות סימן כה אופייני עד כי בדרך כלל אין צורך בשום בדיקות נוספות. במידת הצורך ניתן לבדוק הופעת נוגדנים בדם.


מהלך המחלה

בתוך 3-4 ימים נוספים הפריחה, ומעט מאוחר יותר החום, ירדו לבד. ברוב רובם של החולים מדובר במחלה קלה, ולרוב אפילו אין צורך באשפוז (אם כי כמובן שמומלץ לבודד כדי למנוע הדבקה).
עם זאת, במקרים נדירים חזרת יכולה לגרום לסיבוכים קשים, (שחלקם יכולים להופיע אפילו שנים אחרי המחלה) כגון זיהום במוח והקרומים, פגיעה נדירה במערכת העצבים המרכזית, דלקת ראות ועוד. בעוד שהרפואה כיום מסוגלת למנוע את המחלה באמצעות חיסון פשוט ויעיל, אנחנו הרבה פחות יעילים בטיפול במחלה, ובייחוד בסיבוכים המסוכנים שלה. גם באשפוז, למעשה כל מה שהרופאים יוכלו להעניק הוא טיפול תרופתי.

חיסון חזרת

החיסון נגד חזרת, כאמור יעיל ביותר, וניתן כחלק מן החיסון המשולש (או המרובע) בגיל שנה ובכיתה א'. החיסון מושתת על וירוס מוחלש, לכן במקרים נדירים תופיע הרגשה רעה ותחושת שפעת כשבוע לאחר החיסון (כמעט תמיד התופעה תחלוף מעצמה בלי שום צורך בטיפול רפואי).

למה לקבל חיסון נגד חזרת?

למרות שהחיסון הפשוט והבטוח הזה מונע ביותר מ-99% את הסיכוי להדבק בחזרת (על סיבוכיה הרציניים), יש הטוענים כי אין צורך לחסן כיוון ש"חסינות העדר" תגן על הילדים מפני הדבקה. בלי להיכנס לפולמוס הפוליטי שסביב החיסונים, חשוב לזכור כי חסינות העדר אינה קיימת בכל מקום. מקומות רבים בחו"ל, ואפילו קהילות מסוימות בישראל, ממשיכים לסבול מאחוזי חסינות נמוכים מאוד.

מתי לקבל חיסון נגד חזרת?

כאמור החיסון ניתן כחלק מתוכנית החיסונים הממשלתית, בגיל שנה ו-6. יעילות החיסון לפני כן פחותה (במהלך הריון התינוק מקבל נוגדנים מן האם, שמגנים עליו מפני מזהמים וחיסונים עד לגיל חצי שנה-שנה). במידה ומסיבה כלשהי לא השלמתם את שני החיסונים, ניתן להשלימם בכל גיל, ובלבד שאינכם בהריון, חולים, מדוכאים חיסונית, ידועים כרגישים לחיסונים (וחומרים מסוימים אחרים) או תחת טיפול בתרופות מסוימות.

יש לכם שאלות נוספות על חיסונים? כנסו לפורום רפואת ילדים שלנו
מאת: איבן אוסטפנקו, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ישי סלם
ד"ר ישי סלם ילדים
5.0
( 22 חוות דעת )
"ד''ר ישי סלם מסר ידע ברגישות, נועם, סבלנות ומקצועיות רבה. חזר על דבריו מספר פעמים עד וידוא הבנה. תודה רבה!"
פרופ' דריו פרייס
פרופ' דריו פרייס ילדים
4.9
( 34 חוות דעת )
"פרופ׳ פרייס מקצועי מאוד,נעים וסבלני כלפי המטופל. מסביר את תהליך הטיפול ועונה על כל השאלות . שילוב של מקצוענות ואנושיות! תודה!"
ד"ר עודד קסלר
ד"ר עודד קסלר אורולוגיה
רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו