דלג לתוכן

ריפוי בעיסוק לילדים עם קשיים בויסות חושי

התינוק שלא נרגע מהחיבוק של אמא, ואפילו נראה שנלחץ ממנו; הילד שמסרב לגרוב גרביים; הילד שמסרב לעלות למתקנים בגן השעשועים - תסמינים אלו ואחרים מזוהים בשנים האחרונות כאופייניים לילדים עם קשיים בויסות חושי.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/05/2012 תאריך עדכון: 04/08/2019
2 דקות קריאה
התינוק שלא נרגע מהחיבוק של אמא, ואפילו נראה שנלחץ ממנו; הילד שמסרב לגרוב גרביים; הילד שמסרב לעלות למתקנים בגן השעשועים - תסמינים אלו ואחרים מזוהים בשנים האחרונות כאופייניים לילדים עם קשיים בויסות חושי.

מהם קשיים בויסות חושי? כיצד הם משפיעים על הילד, ואיך ריפוי בעיסוק עשוי לסייע לילדים אלו?

הפרעות בויסות חושי

הפרעות בויסות חושי הן ליקויים מולדים אשר גורמים לאחד משני המצבים הבאים:

רגישות יתר: רגישות מוגברת לגירויים חושיים (מגע, ריח, טעם) אשר מתבטאת בחוויה של הילד כי הוא מוצף בגירויים שאין ביכולתו להתגונן מפניהם. לדוגמא, ילד עם רגישות יתר עשוי לסבול מאוד ממגעם של תוויות הבגדים, מכנסיים צמודים ובדים מגרדים או לחוות גם מגע עדין כמכאיב ולא נעים.

תת רגישות: רגישות מופחתת אשר מצמצמת את יכולתו של הילד לחוות גירויים חושיים באופן מספק. ילדים אלו יזדקקו, למשל, לחיבוקים חזקים מאוד או שיפתחו נטייה לפעלתנות יתר, לעיתים עד כדי סיכון עצמי, כדי לחוש כי הם חווים ונהנים.

הפרעות בויסות חושי מכל אחד מהסוגים מלווה במקרים רבים במצוקה במפגש עם גירויים יומיומיים, ועל רקע זה עלולה להביא למתיחות וקשיים ביחסים המשפחתיים ובקשרים החברתיים. לדוגמא, אם שחשה שילדה בעל רגישות היתר מתקשה לשאת את מגעה עלולה לחוות אותו כדוחה ובלתי מסופק ולדחות אותו בחזרה, וילד אשר תת הרגישות שלו גורמת לו לחוות כל מגע של ילד אחר כמכאיב ואלים- עלול להפוך לתוקפני ולהידחות חברתית. על רקע זה פותחה שיטת ריפוי בעיסוק המתאימה לטיפול עם ילדים בעלי קשיים בויסות החושי.

ריפוי בעיסוק לילדים עם קשיים בויסות חושי

בחיי היום יום אנו נדרשים לווסת ולהתמודד עם גירויים חושיים מדי רגע. מאחר ואצל רובנו ויסות זה מתרחש באופן אוטומטי ולא מודע, קשה לנו לדמיין את חייהם של ילדים אשר כמעט כל רגע מהווה עבורם התמודדות עם גירוי יתר או היעדר גירוי מספק. ריפוי בעיסוק לילדים עם קשיים בויסות חושי מהווה מודל יעיל המסייע הן להורים והן לילדים ומתבסס על מספר אלמנטים מרכזיים:

יזימת התנסויות חושיות: ילדים עם קשיים בויסות חושי, נוטים להימנע מגירויים או לפנות לגירויים בלתי מתאימים. ריפוי בעיסוק מאפשר מפגש יזום ומבוקר עם גירויים שונים (בריכת כדורים, נדנדה), בו המרפא בעיסוק מסייע לילד ללמוד כיצד לווסת את הגירוי באופן אדפטיבי. בחלק מהמקרים הילד יקבל "שיעורי בית" שיאפשרו לו לתרגל מיומנויות שנרכשו במפגש הריפוי בעיסוק.

הבנייה סביבתית: הנחיית הילד והוריו כיצד להתאים את הסביבה לצרכיו של הילד וכיצד להתמודד עם סיטואציות ואירועים ייחודיים כמסיבות יום הולדת, טיולים, מקומות הומי אדם ועוד.

מיומנויות חברתיות: בחלק מהמקרים ריפוי בעיסוק יאפשר תרגול של מיומנויות חברתיות אותן הילד מתקשה לרכוש עקב הקשיים בויסות חושי. למשל, במסגרת ריפוי בעיסוק ניתן ללמד את הילד לווסת את מגעו באחרים.

הדרכת הורים: ריפוי בעיסוק לילדים ילווה גם בהדרכת הורים, שתתמקד בליווי הילד בתרגול "שיעורי הבית", התמודדות עם סיטואציות מאתגרות (חפיפית ראש, מסיבות) וחיזוק הקשר עם הילד למרות האתגרים ההוריים הייחודיים הנוצרים באינטראקציה איתו.

מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 עירית הובר
עירית הובר טיפול באמנויות, יצירה והבעה
מאמנת הוליסטית רב תחומית
 חנה טאוננבלט
חנה טאוננבלט ריפוי בעיסוק
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו