דלג לתוכן

איך מונעים ג'ט-לג?

רבים מאיתנו חווים ג'ט-לג (עייפת) אחרי טיסות ארוכות – עייפות במהלך שעות היום ושינה בשעות לא שגרתיות. התופעה יכולה להעיב על תחילת הטיול או על החזרה לשגרה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/06/2012 תאריך עדכון: 13/08/2013
2 דקות קריאה
רבים מאיתנו חווים ג'ט-לג (עייפת) אחרי טיסות ארוכות – עייפות במהלך שעות היום ושינה בשעות לא שגרתיות. התופעה יכולה להעיב על תחילת הטיול או על החזרה לשגרה.

מה זה ג'טלג (יעפת)?

ג'ט-לג, או יעפת, היא תופעה הנגרמת על ידי מעבר מהיר (יחסית) בין איזור זמן שונים. מעבר זה משפיע על הרגלי השינה והאכילה, מערכת העיכול והשתן ובאופן כללי גורמת לנו לתחושת עייפות בשעות הערות ברגילות למקום וערות בשעות השינה הרגילות למקום.

אבל אצל מרבית האנשים תופעת ג'ט-לג באה לידי ביטוי בעיקר בדפוסי השינה.

ישנם כאלה שמוצאים כי נסיעה מזרחה משפיעה על הגוף בצורה הכי גדולה, שכן לגוף הרבה יותר קל להתרגל ליום ארוך יותר מאשר ליום קצר יותר, שזו ההשפעה על הגוף כאשר נוסעים מזרחה.

נוסעים לטיול ארוך ומחפשים דרכים להימנע מג'ט-לג? ראשית, יש להכיר את הגורמים העיקריים לג'ט-לג ולנסות להימנע מהם עד כמה שניתן.

הנה מספר טיפים למניעת ג'ט-לג

• הימנעו משתיית אלכוהול –השפעת האלכוהול על הגוף היא כפולה ומכופלת בגובה רב, כך ששתיית אלכוהול ולו בכמויות קטנות במהלך הטיסה יכולה לגרום לעייפות והנגאובר (חמרמורת) בעת הנחיתה. לפיכך, עדיף להימנע משתיית אלכוהול לפני ובמהלך טיסה ארוכה.

• הילחמו בהתייבשות –האוויר במטוס מייבש את העור ויכול לגרום לכאבי ראש, גרון יבש ונזלת, תופעות שמחלישות את הגוף וגורמות ליעפת. לכן חשוב לשתות המון מים במהלך טיסה וכן שימוש בקרם לחות נגד התייבשות העור.

• הישארו פעילים – תקופות ארוכות של חוסר ניידות יעייפו את הגוף וירדימו אותו ולפיכך יעודדו ג'ט-לג. לפיכך, השתדלו להתהלך מדי פעם במטוס, להזיז את הרגליים ולהפעיל קצת את הגוף על מנת לצמצם את זמני הנייחות שלכם במהלך הטיסה.

• תזונה מתאימה – ארוחות עשירות בחלבון (בשר, דגים, טופו, ביצים ועוד) מספקות אנרגיה ממושכת שתאפשר לכם להישאר ערים, בעוד שארוחות עשירות בפחמימות מורכבות (פסטה, לחם פירות וירקות) יעזרו לכם לישון.

• היו ספונטניים (אם אפשר) – נוסעים אשר סדר יומם גמיש יותר נוטים להיות פחות מושפעים מג'ט-לג.

• כוונו את הטיסות על פי השעון הביולוגי שלכם – במידת האפשר, נסו לכוון את הטיסות כך שתגיעו ליעדכם בלילה, כך שהעייפות הטבעית מהטיסה תביא אתכם לישון עם הגעתכם.

• אם הגעתם ליעדכם במהלך היום, צאו החוצה – במידה ולא הצלחתם לכוון את הטיסות כך שתגיעו ליעדכם בלילה, מומלץ מאוד לצאת החוצה לאור היום, גם אם אתם חשים עייפות. פעולה זו תאותת לגוף שעדיין לא הגיע הזמן לישון, למרות שהקצב הפנימי של הגוף אומר שכן. זה יכול למתן מעט את ההשפעה על דפוסי השינה שלכם, לאפשר לכם לישון טוב יותר בלילה וכך למנוע מצבי עייפות במהלך הימים.

• תנו לעצמכם זמן – מחקר שבוצע על ידי נאס"א מצא כי על כל איזור זמן שאנו עוברים, נדרש לגוף יום שלם על מנת לחזור לקצב הרגיל ולרמות האנרגיות המאפיינות אותו. לכן, אם אתם חווים ג'ט-לג, תנו לעצמכם יום-יומיים להתאוששות.

לרכישת ביטוח נסיעות לחול On-line>>


למידע נוסף>>

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איריס יעיש
ד"ר איריס יעיש אנדוקרינולוגיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"הרופאה הייתה מקצועית, רגישה וסבלנית."
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 24 חוות דעת )
"הרופאה היתה קשובה אלי לשם שינוי מרופאים אחרים נתנה לי מענה ותחושה ממוקדת בעזרה הרפואית"
פרופ' אלי הרשקוביץ
פרופ' אלי הרשקוביץ ילדים
מנהל מח' ילדים והיחידה לאנדוקרינולוגיה פדיאטרית בי"ח סורוקה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו