דלג לתוכן

ויטמינים ומינרלים – האם המזון שלכם מספק הכל?

אנחנו אוכלים הרבה ומהכל, אבל למרבה האירוניה רבים מאתנו סובלים מחסרים תזונתיים בויטמינים ומינרלים חשובים. איך זה קורה ומה ניתן לעשות?

מאת: אדווה היימן, דיאטנית קלינית
תאריך פרסום: 22/07/2012
2 דקות קריאה
אנחנו אוכלים הרבה ומהכל, אבל למרבה האירוניה רבים מאתנו סובלים מחסרים תזונתיים בויטמינים ומינרלים חשובים. איך זה קורה ומה ניתן לעשות?

נראה מצחיק לדבר על חסרים תזונתיים כאשר בעולם המערבי מתמודדים עם מגפות כגון השמנה. אך בעוד תפריט מערבי ממוצע כולל עודף קלוריות, חלבונים, שומנים ופחמימות, לעיתים קרובות הוא חסר בויטמינים ומינרלים מסויימים כמו גם במיקרונוטריינטים אחרים שהיום חשיבותם בשמירה על בריאותנו ותפקודנו התקין, הולכת ומתבהרת.

קיימות מספר סיבות להתהוות חסרים תזונתיים, ביניהן תפריטים המכילים בעיקר מזונות עתירי קלוריות ודלים בויטמינים ומינרלים, תזונה שאינה מכילה את מגוון הויטמינים והמינרלים בכמות הנדרשת, וחוסר התייחסות מספק לבעיה.

היבט נוסף של הבעיה הוא שחסרים תזונתיים בויטמינים ומינרלים הם הליך איטי, כאשר לעיתים קרובות תסמיניו אינם ספציפיים, קשה לשייכם לחסר מסוים ורק בשלבים האחרונים ניתן לאבחנם בוודאות.

בשלב ראשון, מתרוקנים מאגרי הויטמינים והמינרלים. זהו שלב שאין לו כל סימפטום חיצוני ובדרך כלל איננו יודעים כאשר הוא מתרחש. אם נרגיש בו – זה בדרך כלל בדיעבד ובעקבות קשיים בתהליכי ריפוי.

עם התקדמותו של התהליך, לעיתים ניתן יהיה לאתרו בבדיקות שונות, אך אם האדם אינו חש בכלום, פחות סביר שיערוך בדיקות אלו. לכן לעיתים קרובות מגלים שלב זה במקרה בבדיקות כלליות, בדיקות לפני גיוס וכו'.

בשלב השלישי יחלו סימנים קליניים, אך לא ספציפיים: סימנים שניתן לייחס אותם להרבה בעיות רפואיות, לאו דווקא מחסור בויטמינים ומינרלים, כמו עייפות, חולשה, נשירת שיער או מחלות חוזרות ונשנות.

מתוך הפרדיגמה כי לסביר שאדם במשקל תקין או עודף יסבול מחסר תזונתי, לעיתים קרובות לוקח זמן עד שמאתרים את החסר.

רק בשלב הרביעי ישנם סימנים קליניים ספציפיים, לפיהם ניתן לאתר חסרים כאלו או אחרים. ברוב המקרים, שלב זה הינו רברסבילי, דהיינו מתן הרכיב החסר יחזיר את מצב הגוף לתיקונו ובריאותו. אם גם בשלב זה לא ניתן טיפול ראוי, ימשיך להתפתח החסר עד לרמה של פגיעה בלתי רברסבילית, כלומר פגיעות תמידיות במערכות שונות בגוף.

את כל רכיבי התזונה החיוניים אנחנו אמורים לקבל מהמזון. רכיבי תזונה הינם בהגדרה חומרים חיוניים ומחסור בהם יגרום לירידה ברמת התיפקוד והבריאות. התפריט המערבי אמנם מכיל עודף של רכיבים מסויימים, כגון שומן רווי, חלבון ומלח, אך גם חוסר באחרים, כמו ויטמינים, מינרלים ובעיקר במיקרונוטריינטים.

כאמור, היות ואין לנו יכול לאתר תחילת חסר תזונתי, אנו חייבים להיות מודעים לתזונה שלנו: האם היא מכילה את כל הויטמינים והמינרלים הנדרשים או לא. במידה ולא, ישנה האפשרות להשלים את החסרים בעזרת תוספי תזונה מסוימים לכיסוי רק מה שחסר באמת, מבלי ליצור עודף במרכיבים אחרים, אשר בעייתי לא פחות.
מאת: אדווה היימן, דיאטנית קלינית בכירה בחברת Prana Essentials, מנהלת פורום תוספי תזונה בהתאמה אישית

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו