אלרגיה או רגישות למזון? כך תדעו

מהו ההבדל בין אלרגיה למזון לבין רגישות (אי סבילות)? כיצד מטפלים בכל אחת מהן ואיך מאתרים במה מדובר?

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 26/08/2014
מהו ההבדל בין אלרגיה למזון לבין רגישות (אי סבילות)? כיצד מטפלים בכל אחת מהן ואיך מאתרים במה מדובר?תגובה אלרגית היא תגובה אשר מפעילה את מערכת החיסון בגופינו ונוגדנים מסוג IgE , בתגובה זו מעורבים מערכת העיכול או מערכת הנשימה. בהיעדר טיפול – תגובה אלרגית מסכנת חיים ומחייבת טיפול תרופתי.

כ-8% מהתינוקות סובלים מאלרגיה למזון, וכ-25%-15% מהמבוגרים.

מהם הגורמים להתפתחות אלרגיה?

1. גנטיקה.
2. חשיפה מוקדמת מדי למרכיב מזון כלשהו בגיל הינקות, אשר עורר את תגובת מערכת החיסון וכתוצאה מכך התפתחה אלרגיה.
3. מרכיבים אשר מוסיפים למזונות כגון חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי ריסוס וכדומה.
4. צירופי מזון.

אילו סוגי מזוון מעוררים אלרגיה בדרך כלל?

המזונות האלרגנים הטיפוסיים הם: בוטנים ואגוזים, פירות ים, מוצרי חלב, חיטה, חלב, דגים ופירות וירקות מסוימים (כמו קיווי, מלון או בננה).

לרוב כאשר יש אלרגיה למרכיב מזון מסוים, עולה הסיכוי לאלרגיה למזונות נוספים, לדוגמא אם אתם אלרגיים למלון אז קרוב לוודאי שאתם גם אלרגיים לאבוקדו, אבטיח ובננה או אם אתם אלרגנים לבוטנים אז קרוב לוודאי שאתם גם אלרגנים לשעועית אפונה ועדשים.

מהם הסימנים לאלרגיה?


תחושת גירוד בשל שחרור ההיסטמינים, נפיחות ואדמומיות בעור, כאבי ראש, שיעול ובמקרים קשים אף בחילות, תחושת מחנק וקוצר נשימה.

במקרים קשים חובה להגיע מיד לחדר מיון לטיפול שכן יש סכנה לחנק ומוות.

יחד עם זאת, באופן כללי וכאשר היא מטופלת ומודעת, אלרגיה למזון היא תגובה אשר אינה מסכנת חיים ואין לה עדיין טיפול תרופתי.

ההבדל בין אלרגיה לרגישות

בנוסף לאלרגיה למזון, ישנה גם תופעה של רגישות למזון, כאשר הדוגמא הקלסית היא רגישות לסוכר החלב – הלקטוז. אנשים אשר חסרים את האנזים המפרק לקטוז בגוף (לקטאז), יחוו סימפטומים לא נעימים במערכת העיכול בעת אכילת מוצרי חלב.

המזונות המעוררים בדרך כלל רגישות, הם אותם מזונות שיש אליהם אלרגיה, אך ההבדל הוא בתגובת הגוף למרכיב המזון. במקרה של אלרגיה, חובה לקבל טיפול תרופתי על מנת לעצור את תהליך האלרגיה. במקרה של רגישות הסימפטומים יהיו כאבי בטן, שלשולים, כאבי ראש ובטן תפוחה.

הטיפול באלרגיה וברגישות למזון

במקרה של אלרגיה למזון מסוים, הטיפול הוא הימנעות מוחלטת מהגורם האלרגני. במקרה של רגישות למזון, הטיפול כולל שני צעדים:

1. במידה ולא ידוע הגורם אליו רגישים, יש לאתרו על ידי רישום יומן אכילה מסודר ומוקפד ודיאטות אלימינציה – הסרה מהתפריט של רכיבי מזון חשובים ובדיקה אם התסמינים נעלמים.

2. כמו כן, יש לבדוק את המינון של הגורם לרגישות. לדוגמא במקרה של לקטוז הנמצא במוצרי חלב, רגישות קלה משמעה כי רק בשתיית חלב ניגר יופיעו הסימפטומים, לעומת זאת באכילת גבינות לא תהיה שום בעיה. במקרה של רגישות קשה – כבר באכילת כפית גבינה יופיעו הסימפטומים.

מרגישים לא טוב לאחר אכילת מזון כלשהו? אל תזניחו, בררו עם הדיאטנית או רופא המשפחה האם מדובר באלרגיה או אי סבילות למזון.

הצטרפו לאינדקס הרופאים!