דלג לתוכן

פרכוסי חום אצל ילדים

פרכוסי חום הם אחת הסיבות הנפוצות לפרכוסים בילדים, ומתרחשים ב-2-4% מהילדים בגילאי חצי שנה עד שש, כשמרבית המקרים חלים בגילאים 12-18 חודשים.

מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/01/2013 תאריך עדכון: 10/07/2019
3 דקות קריאה
פרכוסי חום הם אחת הסיבות הנפוצות לפרכוסים בילדים, ומתרחשים ב-2-4% מהילדים בגילאי חצי שנה עד שש, כשמרבית המקרים חלים בגילאים 12-18 חודשים.

התקף פרכוסים קשור לחום גוף העולה על 38 מעלות, ללא כל פגיעה במערכת העצבים וללא רקע של מחלות מטבוליות העלולות לגרום לפרכוסים. קיימים פרכוסים פשוטים ופרכוסים מורכבים.

פרכוס פשוט מוגדר כהתקף שאורכו קצר מ-15 דקות, ואם יש רצף של פרכוסים, הרי שאורכם המצטבר אינו עולה על חצי שעה ביממה.

פרכוס מורכב נמשך מעל 15 דקות, אינו סימטרי, ועלול לחזור במהלך 24 שעות.

פרכוסי חום פשוטים מתאפיינים בסימטריות (לדוגמה, שתי הידיים ו/או שתי הרגליים מעורבות), ופרכוסי חום מורכבים פחות נפוצים (פחות מ-5% מסך כל פרכוסי החום) ויכולים לעיתים להופיע אחרי פרכוס פשוט או בלעדיו. הופעה של פרכוס מורכב לא אומרת כי מעתה, כל הפרכוסים יהיו מורכבים.

מהו פרכוס?

פרכוס הוא מצב המתאפיין ב"סערה" מוחית - הנוירונים במוח יורים באופן לא סדיר, מה שמתבטא בהפעלה בלתי רצונית של שרירים ואובדן הכרה. הפרכוסים כוללים עוויתות של שרירי הפנים והתכווצויות של שרירי הגפיים באופן חוזרני או התכווצות אחת ממושכת. המבט יכול לסטות הצידה או לחילופין, תתכן בהייה. לעיתים יש אובדן שליטה על הסוגרים ובריחה של שתן או צואה, וגם תתכן הקאה.

הילד יכול להראות חיוור ושפתיו כחולות. כל הסימנים הללו ייעלמו עם תום הפרכוסים.

ממה נובעים הפרכוסים?

למרות שלא ידוע מה גורם לפרכוסי חום, הם יכולים להתרחש כשיש זיהום ויראלי או חיידקי. יש רופאים הסבורים כי יש קשר עם מתווכי דלקת בשם ציטוקינים, דוגמת אינטרלוקין-1 אלפא ((IL-1alpha, או רגישות של תעלות תוך-תאיות במוח.

כמו כן, קיימות עדויות לכך שהחום יכול לגרום לנשימות עמוקות ומהירות, אשר יכולות לגרום בתורן לירידה ברמת החומציות בגוף וכתוצאה מכך לפרכוסים. בנוסף, נמצא סיכון גבוה יותר לפרכוסים במשך שבועיים שלאחר חיסון נגד דיפטריה, טטנוס ושעלת (נקרא חיסון DTP וניתן בחודשים 2,4,6 ובגיל שנה), ולאחר מתן חיסון נגד חצבת, חזרת ואדמת (הנקרא MMR וניתן בגיל שנה ובגיל 6), אולם לא ניתן לייחס קשר סיבתי בין החיסונים לבין פרכוסים.

סיבה נוספת וחשובה היא נטייה תורשתית לפרכוסי חום: ל-20% מהילדים שחוו פרכוס חום יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה שגם חווה (או יחווה) פרכוס חום בילדותו. בנוסף, לתאומים זהים (מונוזיגוטים) יש התאמה גבוהה יותר מאשר לתאומים שאינם זהים. כיום נערכים מחקרים רבים לאיתור הגן או הגנים האחראים לתופעה זו.

כיצד לנהוג במקרה והילד חווה פרכוסי חום?

• המצב מאוד מבהיל, גם לילד וגם להוריו, לכן חשוב לזכור שפרכוסי חום פשוטים אינם מסוכנים ולהימנע מפאניקה.

• יש להשכיב את הילד על הצד כדי שלא ייחנק ויוכל לנשום באופן סדיר. אין לנסות להוציא את הלשון - הילד לא יבלע אותה. אין לתת תרופות דרך הפה בעת הפרכוס. על פי מחקרים, הורדת החום בצורה אגרסיבית (כמו אמבטיות קרות או הרבה תרופות להורדת חום) אינה מורידה את הסיכון לפרכוסי חום ואינה הדרך לטפל בפרכוסים.

• יש להביא את הילד לטיפול רפואי באופן עצמאי או באמבולנס. הרופא יבדוק ויאבחן את סיבת החום ויתרשם האם ישנם סיבוכים. לצורך כך, הרופא יבקש מהצוות הרפואי לקחת מהילד בדיקות דם ושתן. בהתקף פרכוסים פשוט, אין צורך בבירורים מיוחדים או בבדיקת CT. במקרה של ילדים מתחת לגיל חצי שנה וכן במקרים מסויימים אחרים, יהיה צורך בניקור מותני ואיסוף נוזל מעמוד השדרה, כדי לשלול דלקת קרום המוח. לצורך תהליך בלתי נעים אך חיוני זה, תינתן לילד תרופה מרגיעה ומאלחשת. ייתכן שהרופא יבקש לבצע גם הדמייה באמצעות CT.

• בהתאם לממצאים ולהחלטת הרופא, הילד יאושפז לצורך השגחה או ישוחרר לביתו, ויקבל טיפול תרופתי המותאם למחלתו.

מהן השלכותיהם של פרכוסי חום?

• רק מיעוט מהילדים יחוו פרכוס חום חוזר בעתיד וקיומו של הפרכוס לא דורש טיפול במצב זה.

• במקרה של פרכוסים חוזרים, הרופא יוכל להמליץ על טיפול מניעתי בתרופות הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים וידריך את ההורים על תזמון ואופן מתן התרופה. אין לתת תרופות מסוג זה ללא המלצת הרופא.

• לפרכוסים פשוטים אין קשר לנזק מוחי או לירידה ביכולות קוגניטיביות. בנוסף, אין סיכון מוגבר לאפילפסיה בעתיד. פרכוסים מורכבים מעלים במעט את הסיכון לאפילפסיה בעתיד (מסיכון של 1% באוכלוסיה הכללית לסיכון של 2.4% לאחר התקף פרכוס מורכב).
מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר גנלין מדהימה, אמפטית, סבלנית, מקצועית, מצאנו אוזן קשבת לאתגרים שלנו עם ילדנו"
ד"ר יאיר זלוטניק
ד"ר יאיר זלוטניק נוירולוגיה
4.9
( 39 חוות דעת )
"חוויה טובה מאוד"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו