דלג לתוכן

סימנים לבעיות ראייה בילדים קטנים

זיהוי בעיות ראייה בילדים קטנים הוא עניין לא פשוט. ישנם ילדים המכווצים את העיניים, מתיישבים קרוב מדי לטלוויזיה ומשפשפים את עיניהם. אך יש ילדים שלא מראים שום סימן לכך שאינם רואים טוב.
מה עלינו כהורים לדעת בנושא על מנת לפעול בזמן?

מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/04/2013 תאריך עדכון: 16/01/2014
2 דקות קריאה
זיהוי בעיות ראייה בילדים קטנים הוא עניין לא פשוט. ישנם ילדים המכווצים את העיניים, מתיישבים קרוב מדי לטלוויזיה ומשפשפים את עיניהם. אך יש ילדים שלא מראים שום סימן לכך שאינם רואים טוב.
מה עלינו כהורים לדעת בנושא על מנת לפעול בזמן?

בחודשים הראשונים לחייהם, תינוקות יכולים לראות היטב רק חפצים שקרובים אליהם - עד 25 ס"מ מהפנים שלהם. רק מגיל 12 שבועות ראייתם, מתחילה להשתפר והם רואים היטב גם דברים מרוחקים. אחר כך, מפתחים הילדים תפיסה תלת-מימדית, קואורדינציית עין-יד ויכולת להעריך מרחקים. עד גיל שנה וחצי, בעיות ראייה הן נדירות יחסית.

'הסימנים השקטים' לבעיות ראייה בילדים
בעיות ראייה מתעוררות בגילאי 18 חודשים עד 4 שנים. בטווח גילאים זה, קיימות שתי בעיות עיקריות:
1. עין פוזלת, המופיעה בקרב 3-5% מהילדים. במצב זה, הסימנים כוללים עין שאינה ממוקמת באופן סימטרי יחסית לעין השניה.
2. חוסר יכולת מיקוד, כאשר עין אחת רואה למרחק רב מהשניה. מצב זה קורה בקרב 2-3% מהילדים. קשה לאבחן אותו, היות שהילדים לא יודעים שהם יכולים לראות באופן ממוקד יותר ולכן לא מתלוננים.

בעיות אלו לא נראות מבהילות, אך אם אינן מטופלות העין ה'חזקה' יותר (זו שיכולה לראות רחוק יותר, או להתמקד טוב יותר) הופכת להיות העין הדומיננטית. המוח מתחיל להתעלם ממראות המגיעים מהעין ה'חלשה' יותר והעצבים הקשורים אליה מפסיקים להתפתח.
בגיל 9-10, אובדן הראייה בעין החלשה הוא קבוע ואינו ניתן לתיקון. זהו המצב הנקרא 'עין עצלה' / אמבליופיה (Amblyopia) והוא ניתן למניעה כאשר מאבחנים את המצב בשלב מוקדם על-ידי בדיקת ראייה.

הבדיקה נעשית על-ידי רופא המשפחה, רופא הילדים או מומחה ברפואת עיניים. חשוב שהבדיקה תתבצע בגיל מוקדם. איגוד האופטומטריסטים בארה"ב ממליץ על עריכת הבדיקה המלאה בגיל 3 שנים.

אם בבדיקה הראשונית נמצאה בעיה בראייה, השלב הבא הוא בדיקה מעמיקה יותר אצל רופא מומחה ברפואת עיניים. אם בבדיקה המעמיקה מזהים עין עצלה, ישנם כמה טיפולים אפשריים.

הטיפול השמרני
כולל רטייה על העין, טיפות עיניים מתאימות, או עדשות משקפיים מיוחדות. מטרת הטיפול היא לטשטש את הראייה בעין ה'חזקה' וכך לגרום לעין העצלה לעבוד קשה יותר ולמוח לפתח את הקשרים העצביים הקשורים לראייה באמצעות עין זו. העדשות המיוחדות יכולות לשפר את הפוקוס (מיקוד) של העין העצלה. הטיפול השמרני נמשך עד שהעין העצלה מתפקדת כראוי. עבור רוב הילדים, פירוש הדבר ענידת הרטייה למשך כשנה, אולם יתכן כי הטיפול יימשך זמן רב יותר.
השימוש ברטייה קשה בשבועות הראשונים, כי היא למעשה גורמת לילד לראות פחות טוב והוא מסתמך על העין החדשה בלבד. הילד עלול להיות מתוסכל ולכן חשוב לחזור ולהסביר לו על חשיבות הטיפול ולעודד אותו לכל אורך הטיפול.

הטיפול הניתוחי בשרירי העין העצלה

מומלץ כאשר אין שיפור בעקבות שימוש ברטייה, בטיפות או בעדשות.

מתי לחשוד כי מדובר בזיהום או סיבוך אחר?
כאשר הילד משפשף את עיניו, דומע, ישנה נפיחות סביב העיניים, אדמומיות, מוגלה, רגישות לאור, בליטה של העיניים, אישונים רוטטים לצדדים, עפעפיים צנוחים, או גופים בצבע לבן-צהוב באישונים.
אם יש כל שינוי בעיניים של הילד, או תלונות על ראייה, אל תחכו עד גיל 3 שנים כדי לקחת אותו לרופא עיניים - עשו זאת מיד. אם אתם מודאגים, עדיף להיות בטוחים כי אין דבר המסכן את הראייה של ילדכם.
מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' דוד ורסנו
פרופ' דוד ורסנו עיניים
מנתח קטרקט ,מנהל את היחידה לקרנית ומנהל המקטע הקדמי במחלקת העיניים, מרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
ד"ר רן שטיין
ד"ר רן שטיין עיניים
רופא בכיר ביחידת האוקולופלסטיקה במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
ד"ר ווהבי ווהבי
ד"ר ווהבי ווהבי עיניים
רופא עיניים; מומחה בנוירואופתלמולוגיה וניתוחי קטרקט
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו