דלג לתוכן

האם סוכר גורם לסוכרת?

צריכת סוכר עודפת היא אחת הבעיות המשמעותיות בתזונה המערבית. אם לפני מספר שנים, אור הזרקורים הופנה בעיקר לצריכת שומן והחלה אופנה של זהירות יתרה מ'שומן רווי', 'שומן טרנס' ודומיהם, כיום יש חוקרים המתמקדים דווקא בהשפעות של צריכת סוכר ופחמימות.

מאת: איל רביד, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/06/2013
2 דקות קריאה
מחקר שפורסם בפברואר 2013 בעיתון PLOS ONE שופך אור נוסף על ההשפעות האפשריות של צריכת סוכר על בריאותנו ומצביע על קשר בין עלייה בזמינות הסוכר באזורים מסוימים בעולם לבין שכיחות הופעתה של מחלת הסוכרת באזורים אלו.

שכיחות מחלת הסוכרת בעולם עלתה דרמטית בשני העשורים האחרונים, מכ- 30 מיליון מקרים בשנת 1985 לכ- 285 מיליון מקרים בשנת 2010 והתחזיות צופות המשך עלייה בשכיחות המחלה.

עלייה זו מיוחסת ברובה למה שמכונה 'התסמונת המטבולית': השמנה, הפרעה במאזן השומנים בדם (דיסליפידמיה) ויתר לחץ דם. גורמי הסיכון המקובלים לתסמונת זו קשורים לאורח החיים היושבני, לצריכת הקלוריות הגבוהה האופיינית לחברות השפע ולחוסר פעילות גופנית מסודרת.

עם זאת, ברמת האוכלוסייה, קשה להסביר את העלייה בשכיחות הסוכרת כאשר מתייחסים להשמנה בלבד. כך למשל, יש מדינות עם שכיחות גבוהה של סוכרת ושכיחות נמוכה של השמנה ולהיפך, מדינות בהן יש השמנה מרובה ואחוז נמוך יחסית של סוכרת.

גם כשבוחנים מדינה ספציפית, מוצאים חוסר התאמה בין אחוז העלייה בהשמנה לאחוז העלייה בסוכרת, בניגוד לציפייה שתהיה התאמה בין השניים. בנוסף, לכ- 20% מהסובלים מהשמנה יש מאפיינים מטבוליים נורמליים ללא עדות של סוכרת ולכ- 40% מבעלי המשקל התקין יש מאפיינים של 'התסמונת המטבולית'.

במחקר שפורסם בפברואר 2013 בעיתון PLOS ONE עשו החוקרים שימוש במאגרי מידע של ארגוני מזון עולמיים על מנת לאפיין את צריכת המזון ב- 175 מדינות שונות. הם בחנו נתונים של זמינות מזון מסוגים שונים באזורים מסוימים למול שכיחותה של מחלת הסוכרת במדינות אלה.
החוקרים נטרלו גורמים שיכולים להוות את הסיבה לעלייה בשכיחות הסוכרת, כמו: מעמד סוציו-אקונומי, מקום מגורים, גיל, השמנה, פעילות גופנית, צריכה קלורית וצריכה של מזונות מסוגים שונים.

המחקר קבע כי עלייה בזמינות קלורית של 150 קלוריות (מכל סוג) לאדם ליום קשורה לעלייה של 0.1% בשכיחות של סוכרת. לעומת זאת, עלייה בזמינות קלורית של 150 קלוריות של סוכר לאדם ליום קשורה לעלייה של 1.1% בשכיחות של סוכרת. מה זה אומר? שכל עלייה בזמינות של פחית משקה ממותק לאדם ליום במדינה מסוימת קשורה לעלייה של כ- 1% בשכיחות של סוכרת באותה מדינה.

החוקרים הראו כי עלייה בזמינות הסוכר תרמה לעלייה בשכיחות הסוכרת ללא קשר לעלייה בהשמנה. כלומר, תוצאות המחקר מיוחסות לסוכר עצמו ולא להשפעה שלו על שכיחות ההשמנה.

לטענת החוקרים, לממצאים אלו חשיבות מכרעת במדיניות הבריאות העולמית. אם השמנה היא הגורם המרכזי בשכיחות הסוכרת, יש לתעדף צעדים להפחתת הצריכה הקלורית ולהעלאת רמת הפעילות הגופנית באוכלוסייה; אך אם צריכת סוכר גבוהה היא הגורם המרכזי, יש לנקוט בצעדים להפחתה של צריכת הסוכר. בנוסף, מסכמים החוקרים, חשוב לבצע מחקר נוסף אשר ישפוך אור על חלקה של צריכת הסוכר בהופעתה של מחלת הסוכרת.
מאת: איל רביד, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו