האם סוכר גורם לסוכרת?
צריכת סוכר עודפת היא אחת הבעיות המשמעותיות בתזונה המערבית. אם לפני מספר שנים, אור הזרקורים הופנה בעיקר לצריכת שומן והחלה אופנה של זהירות יתרה מ'שומן רווי', 'שומן טרנס' ודומיהם, כיום יש חוקרים המתמקדים דווקא בהשפעות של צריכת סוכר ופחמימות.
2 דקות קריאה
מחקר שפורסם בפברואר 2013 בעיתון PLOS ONE שופך אור נוסף על ההשפעות האפשריות של צריכת סוכר על בריאותנו ומצביע על קשר בין עלייה בזמינות הסוכר באזורים מסוימים בעולם לבין שכיחות הופעתה של מחלת הסוכרת באזורים אלו.
שכיחות מחלת הסוכרת בעולם עלתה דרמטית בשני העשורים האחרונים, מכ- 30 מיליון מקרים בשנת 1985 לכ- 285 מיליון מקרים בשנת 2010 והתחזיות צופות המשך עלייה בשכיחות המחלה.
עלייה זו מיוחסת ברובה למה שמכונה 'התסמונת המטבולית': השמנה, הפרעה במאזן השומנים בדם (דיסליפידמיה) ויתר לחץ דם. גורמי הסיכון המקובלים לתסמונת זו קשורים לאורח החיים היושבני, לצריכת הקלוריות הגבוהה האופיינית לחברות השפע ולחוסר פעילות גופנית מסודרת.
עם זאת, ברמת האוכלוסייה, קשה להסביר את העלייה בשכיחות הסוכרת כאשר מתייחסים להשמנה בלבד. כך למשל, יש מדינות עם שכיחות גבוהה של סוכרת ושכיחות נמוכה של השמנה ולהיפך, מדינות בהן יש השמנה מרובה ואחוז נמוך יחסית של סוכרת.
גם כשבוחנים מדינה ספציפית, מוצאים חוסר התאמה בין אחוז העלייה בהשמנה לאחוז העלייה בסוכרת, בניגוד לציפייה שתהיה התאמה בין השניים. בנוסף, לכ- 20% מהסובלים מהשמנה יש מאפיינים מטבוליים נורמליים ללא עדות של סוכרת ולכ- 40% מבעלי המשקל התקין יש מאפיינים של 'התסמונת המטבולית'.
במחקר שפורסם בפברואר 2013 בעיתון PLOS ONE עשו החוקרים שימוש במאגרי מידע של ארגוני מזון עולמיים על מנת לאפיין את צריכת המזון ב- 175 מדינות שונות. הם בחנו נתונים של זמינות מזון מסוגים שונים באזורים מסוימים למול שכיחותה של מחלת הסוכרת במדינות אלה.
החוקרים נטרלו גורמים שיכולים להוות את הסיבה לעלייה בשכיחות הסוכרת, כמו: מעמד סוציו-אקונומי, מקום מגורים, גיל, השמנה, פעילות גופנית, צריכה קלורית וצריכה של מזונות מסוגים שונים.
המחקר קבע כי עלייה בזמינות קלורית של 150 קלוריות (מכל סוג) לאדם ליום קשורה לעלייה של 0.1% בשכיחות של סוכרת. לעומת זאת, עלייה בזמינות קלורית של 150 קלוריות של סוכר לאדם ליום קשורה לעלייה של 1.1% בשכיחות של סוכרת. מה זה אומר? שכל עלייה בזמינות של פחית משקה ממותק לאדם ליום במדינה מסוימת קשורה לעלייה של כ- 1% בשכיחות של סוכרת באותה מדינה.
החוקרים הראו כי עלייה בזמינות הסוכר תרמה לעלייה בשכיחות הסוכרת ללא קשר לעלייה בהשמנה. כלומר, תוצאות המחקר מיוחסות לסוכר עצמו ולא להשפעה שלו על שכיחות ההשמנה.
לטענת החוקרים, לממצאים אלו חשיבות מכרעת במדיניות הבריאות העולמית. אם השמנה היא הגורם המרכזי בשכיחות הסוכרת, יש לתעדף צעדים להפחתת הצריכה הקלורית ולהעלאת רמת הפעילות הגופנית באוכלוסייה; אך אם צריכת סוכר גבוהה היא הגורם המרכזי, יש לנקוט בצעדים להפחתה של צריכת הסוכר. בנוסף, מסכמים החוקרים, חשוב לבצע מחקר נוסף אשר ישפוך אור על חלקה של צריכת הסוכר בהופעתה של מחלת הסוכרת.מאת: איל רביד, מערכת אינפומד
שכיחות מחלת הסוכרת בעולם עלתה דרמטית בשני העשורים האחרונים, מכ- 30 מיליון מקרים בשנת 1985 לכ- 285 מיליון מקרים בשנת 2010 והתחזיות צופות המשך עלייה בשכיחות המחלה.
עלייה זו מיוחסת ברובה למה שמכונה 'התסמונת המטבולית': השמנה, הפרעה במאזן השומנים בדם (דיסליפידמיה) ויתר לחץ דם. גורמי הסיכון המקובלים לתסמונת זו קשורים לאורח החיים היושבני, לצריכת הקלוריות הגבוהה האופיינית לחברות השפע ולחוסר פעילות גופנית מסודרת.
עם זאת, ברמת האוכלוסייה, קשה להסביר את העלייה בשכיחות הסוכרת כאשר מתייחסים להשמנה בלבד. כך למשל, יש מדינות עם שכיחות גבוהה של סוכרת ושכיחות נמוכה של השמנה ולהיפך, מדינות בהן יש השמנה מרובה ואחוז נמוך יחסית של סוכרת.
גם כשבוחנים מדינה ספציפית, מוצאים חוסר התאמה בין אחוז העלייה בהשמנה לאחוז העלייה בסוכרת, בניגוד לציפייה שתהיה התאמה בין השניים. בנוסף, לכ- 20% מהסובלים מהשמנה יש מאפיינים מטבוליים נורמליים ללא עדות של סוכרת ולכ- 40% מבעלי המשקל התקין יש מאפיינים של 'התסמונת המטבולית'.
במחקר שפורסם בפברואר 2013 בעיתון PLOS ONE עשו החוקרים שימוש במאגרי מידע של ארגוני מזון עולמיים על מנת לאפיין את צריכת המזון ב- 175 מדינות שונות. הם בחנו נתונים של זמינות מזון מסוגים שונים באזורים מסוימים למול שכיחותה של מחלת הסוכרת במדינות אלה.
החוקרים נטרלו גורמים שיכולים להוות את הסיבה לעלייה בשכיחות הסוכרת, כמו: מעמד סוציו-אקונומי, מקום מגורים, גיל, השמנה, פעילות גופנית, צריכה קלורית וצריכה של מזונות מסוגים שונים.
המחקר קבע כי עלייה בזמינות קלורית של 150 קלוריות (מכל סוג) לאדם ליום קשורה לעלייה של 0.1% בשכיחות של סוכרת. לעומת זאת, עלייה בזמינות קלורית של 150 קלוריות של סוכר לאדם ליום קשורה לעלייה של 1.1% בשכיחות של סוכרת. מה זה אומר? שכל עלייה בזמינות של פחית משקה ממותק לאדם ליום במדינה מסוימת קשורה לעלייה של כ- 1% בשכיחות של סוכרת באותה מדינה.
החוקרים הראו כי עלייה בזמינות הסוכר תרמה לעלייה בשכיחות הסוכרת ללא קשר לעלייה בהשמנה. כלומר, תוצאות המחקר מיוחסות לסוכר עצמו ולא להשפעה שלו על שכיחות ההשמנה.
לטענת החוקרים, לממצאים אלו חשיבות מכרעת במדיניות הבריאות העולמית. אם השמנה היא הגורם המרכזי בשכיחות הסוכרת, יש לתעדף צעדים להפחתת הצריכה הקלורית ולהעלאת רמת הפעילות הגופנית באוכלוסייה; אך אם צריכת סוכר גבוהה היא הגורם המרכזי, יש לנקוט בצעדים להפחתה של צריכת הסוכר. בנוסף, מסכמים החוקרים, חשוב לבצע מחקר נוסף אשר ישפוך אור על חלקה של צריכת הסוכר בהופעתה של מחלת הסוכרת.
האם המאמר עניין אותך?
חולי סוכרת? אתם מצויים בסיכון למחלת כליות כרונית
מאת: ד"ר נעמי לוין-יונה
31/08/2022
כ-% 40 מחולי הסוכרת סובלים ממחלת כליות כרונית, והסיבה המובילה להתפתחותה היא מחלת הסוכרת. מדוע סוכרת גורמת לפגיעה בכ...
לכתבה המלאה
מחקר חדש: האם תיתכן הפוגה של סוכרת ללא תרופות?
מאת: מערכת אינפומד
13/12/2021
האם ייתכן שחולי סוכרת מסוג 2 יכולים לא לקחת תרופות ועדיין להישאר בריאים ועם רמות סוכר מאוזנות בגוף? התשובה המפתיעה ...
לכתבה המלאה
פתרון טבעי לסוכרת: הכירו את אסכרקס
מאת: מערכת אינפומד בשיתוף עם אסכרית בע"מ
27/10/2021
סוכרת נחשבת לאחת מהמחלות הכרוניות הנפוצות בעולם, עובדה שזיכתה אותה בתואר "מגיפה". מגוון הטיפולים הקיימים לסוכרת אמנ...
לכתבה המלאה
לכלב שלכם יש סוכרת? אולי גם לכם
מאת: מערכת אינפומד
28/12/2020
מחקר חדש בחן את הקשר שבין כלבים הסובלים מסוכרת ובין בעליהם. לטענת החוקרים, לבעלים של כלבים הסובלים מסוכרת יש סיכוי ...
לכתבה המלאה
מחקר חדש מצא: 10% מחולי קורונה עם סוכרת מתים תוך שבוע מהאשפוז
מאת: פרופ' חולי ויינשטיין, מערכת אינפומד
15/11/2020
מהרגע שהנגיף החדש נכנס לחיינו, חולי הסוכרת הוגדרו כאוכלוסייה הנמצאת בסיכון לסיבוכים בשל מחלת הקוביד 19. מחקר חדש חו...
לכתבה המלאה
מה ההשלכה הבריאותית המפתיעה של בדידות?
מאת: מערכת אינפומד
29/09/2020
בדידות היא ללא ספק אחת מהמגפות הנפוצות והחמורות ביותר של המאה העשרים ואחת. כעת, בשנת הריחוק החברתי, מתגלה השפעה ברי...
לכתבה המלאה
האם אבוקדו עשוי למנוע את התפתחותה של מחלת הסוכרת?
מאת: מערכת אינפומד
14/11/2019
אבוקדו הוא לא רק עוד תוספת טעימה ואקזוטית לדיאטה: הפרי הירקרק מכיל מולקולת שומן שעשויות להפחית את הסיכוי לתנגודת לא...
לכתבה המלאה
סוכרת סוג 2: איך ניתן למנוע את סיבוכי המחלה?
מאת: פרופ' חוליו וינשטיין
27/10/2019
למרות שלא מדובר במחלה מדבקת, סוכרת סוג 2 הוגדרה כמגיפה ממנה סובלים כחצי מיליון ישראלים. המחלה עלולה לגרום למגוון סי...
לכתבה המלאה
טרום סוכרת : האם שינוי תזונתי יסייע במניעת המחלה?
מאת: ד"ר אולגה רז
11/09/2019
כ-90% מכלל חולי הסוכרת סובלים מסוכרת סוג 2, מחלה שמקורה בגורמים שונים - בהם גם עודף משקל, השמנת יתר ותזונה לקויה. ה...
לכתבה המלאה
האם סוכרת עלולה לפגוע בתפקוד המיני?
מאת: ד"ר נחום זילבר
01/09/2019
מעבר להשלכות המוכרות של מחלת הסוכרת, היא עלולה גם לגרום לפגיעה בזקפה ואף לאין אונות מלאה: מדוע רמות סוכר גבוהות בדם...
לכתבה המלאה