איך לא לעלות במשקל בחג, והרבה אחריו
דווקא עכשיו, לקראת ארוחות החג, יש דרך גם ליהנות מארוחות וגם לרדת במשקל, לא יאומן ככל שזה נשמע. הנה 9 טיפים שיעזרו לכם לעשות את זה בקלות, בחג - והרבה אחריו.
ארוחת חג, קלוריות, עלייה במשקל – אלו הדברים שהכי מעניינים אותנו בתקופה זו, ולא תמיד הולכים ביחד. אנחנו מבטיחים לעצמנו שנוריד במשקל, אבל אז באות ארוחות החג, כוח הרצון שלנו נחלש וההבטחות מתעופפות מהחלון. זה לא חייב להיות כך. יש דרך ליהנות ממטעמי החג ועדיין לשמור על המשקל. היא נקראת אורח חיים (לא דיאטה) ובעזרת כמה כללי אצבע פשוטים אפשר ליישם אותה - ולא רק בחג.
טיפ מס' 1: לא להתעסק במשקל – ירידה במשקל צריכה להיות אמצעי להשיג בריאות ולא להיפך. ברור כי כאשר אנו מחליטים לעשות מהפך בהרגלי התזונה שלנו, אנו מצפים לשינוי משקלי, אך הדרך הנכונה ביותר להשיג זאת היא על ידי התמקדות באכילה בריאה ואיכותית ולאו דווקא במשקל.
עיסוק יתר בנושא (כמו שקילה יומיומית, למשל) עלול להביא לתוצאה הפוכה, שכן הוא יגרור אותנו לאכול כדי לספק את המשקל, ולפיכך יעלה את הסיכון להתקפי זלילה ויוריד את המוטיבציה להמשיך בתהליך. מעקב אחר המשקל צריך להיעשות בתדירות של אחת לשבוע / חודש ולא כל יום. אם התהליך מלווה על ידי איש מקצוע, כדאי שהוא יכתיב את תדירות בדיקת המשקל.
טיפ מס' 2: שינוי תפיסה – המושג "דיאטה" מיד מעלה אסוציאציה של תהליך זמני, כאילו מדובר בתהליך שיש לו התחלה, אמצע וסוף. לא כך הדבר, ותפיסה זו גורמת להרבה אנשים להיכשל בדיאטות. חשוב שלא להתייחס להרגלי האכילה החדשים כאל "דיאטה" אלא שינוי אורח חיים, שהוא קבוע. הדרך היא שינוי התפיסה לגבי ההליך אותו אנו עוברים, יצירת הרגלים ושגרה של סדר יום – אלו יעזרו לנו לרדת במשקל ולשם שינוי לשמור עליו לאורך זמן.
טיפ מס' 3: אכילה אינטואיטיבית – לאכול לפי מה שהגוף מסמן לנו. אימוץ הרגלי אכילה המושתתים על איתותים של רעב ושובע (הקיימים אצל כל אחד מאיתנו), בניגוד לאכילה מתוך מניעים רגשיים, אימפולסיבית המבוססת על חשקים, יאפשר יותר גמישות בבחירה של מרכיבי המזון ויישום גם במצבי שגרה וגם בחופשות. המטרה היא לאכול כמויות מזון בהתאם ליכולת שלנו. כך אפשר גם לשמור גם על ההנאה מהאוכל וגם על המשקל.
טיפ מס' 4: זמינות מזון – כמו כל מחויבות בחיים, אחד הסודות להצלחת התהליך הוא לדאוג להימצאות של מזון בריא ואיכותי בהישג יד בכל זמן נתון. חוסר תשומת לב לפרט זה יכולה להביא אותנו למצב של חוסר ברירה אל מול מזון עתיר שומן וקלוריות ומשם הדרך לאכילת יתר, תחושת אשמה וסטייה מהתהליך היא מאוד קצרה.
טיפ מס' 5: התאמה אישית – היא אולי אחד החלקים החשובים באימוץ אורח חיים בריא. חשוב להבין שאין תפריט אחד שווה לכולם. לכן, יש לוודא שהתפריט היומי מותאם לכל מרכיב בסדר היום, כולל רמת הפעילות, למשקל הגוף ולאופי. לא לכולם מתאים תפריט של שלוש ארוחות ביום, לכן חשוב להתאים תכנית אישית שתאפשר עמידה בה במסגרת השגרה היומית הקיימת.
טיפ מס' 6: בלי חישובים – לא משנה מה אכלנו והיכן, בתום הארוחה חשוב מאוד לעבור הלאה ולא לשקוע במחשבות וחישובים של מה אכלנו וכמה והאם זה לא יותר מדי. נהפוך הוא - מחשבות טורדניות אלו עלולות להגביר את הסיכון לאכילת יתר בגלל תחושת אשמה. מומלץ להתייחס לאכילה כמו לכל פעולה שגרתית אחרת במהלך היום. השאיפה היא שהאכילה עצמה תיהפך לפעולה ניטרלית וסטנדרטית, מה שיאפשר אכילה בריאה ובעיקר נקייה משיפוט עצמי ותחושות שליליות.
טיפ מס' 7: בלי תירוצים – זה אולי המשפט השכיח ביותר, אך גם החשוב ביותר. "אין זמן" או "אין כח" הם כמובן המשפטים שאנחנו אומרים לעצמנו הכי הרבה. אימוץ אורח חיים בריא וסדר יום תזונתי צריך להיות בעדיפות גבוהה אצלנו. עם הזמן, כאשר מתרגלים לאורח החיים החדש, פעילות גופנית ואכילה נכונה יהפכו להיות חלק מהשגרה הקבועה שלכם.
טיפ מס' 8: העדיפו התקדמות על שלמות - התהליך של שינוי אורח החיים ואימוץ הרגלי תזונה בריאים הוא הדרגתי ולא קורה בן-רגע. לכן, נסו לא לשאוף לשלמות אלא להתקדמות. כל צעד אחד קדימה, קטן ככל שיהיה, מקדם אתכם אל המטרה, גם אם יום האתמול לא התבצע בדיוק לפי התכנית.
טיפ מס' 9: מטרות קצרות טווח – בדומה לסעיף הקודם, חשוב להבין שמדובר בהליך אינסופי, שהטמעתו בשגרה היומיומית שמלווה את חיינו אינו פשוט או קצר. לכן, אל לנו לשים לעצמנו יעדים גדולים וארוכי טווח, אלא לקבוע מטרות לטווח קצר, כאלו שניתן לעמוד בהן.