דלג לתוכן

לא רק לילדים: כך תמנעו תאונות מסוכנות בבית

הבית הוא המקום הכי חם בעולם אבל לא תמיד בטוח, בעיקר לא לילדים קטנים וקשישים. למרבה הצער, תאונות בית הן עדיין אחד הגורמים העיקריים לפגיעות ואף מקרי מוות רבים בקרב ילדים, נוער וקשישים

מאת: יונתן הנדל , פרמדיק
תאריך פרסום: 15/09/2013 תאריך עדכון: 14/09/2014
4 דקות קריאה
הבית הוא המקום הכי חם בעולם אבל לא תמיד בטוח, בעיקר לא לילדים קטנים וקשישים. למרבה הצער, תאונות בית הן עדיין אחד הגורמים העיקריים לפגיעות ואף מקרי מוות רבים בקרב ילדים, נוער וקשישים. 



נתוני ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים חושפים כי בשנת 2012 נהרגו 121 ילדים ובני נוער כתוצאה מתאונות.
תאונות בבית יכולות לקרות לכל אחד מאיתנו, אך ילדים וקשישים נמצאים בסיכון גבוה מהממוצע, מסיבות ברורות - ילדים מטבעם הם סקרנים ופחות מודעים לסכנות.קשישים לעומת זאת אמנם שקולי דעת ובעלי הגיון בריא, אולם לעיתים גופם חלש, החושים נפגעים, הגמישות פוחתת, וכן ,עירנותם ומהירות התגובה. 


לכן, חשוב לדעת כיצד ניתן לצמצם את סיכוני הבית לאוכלוסיות אלו. 



בטיחות בבית לילדים



ילדים כאמור הינם סקרנים ושובבים. בשל כך, הם נוטים לחקור את סביבתם בעיניים, בידיים ובפה. מה חשוב להרחיק מהילדים? 



• ארונות ומגירות - לנעול פתחים, אורנות ומגירות שאיננו רוצים שהילד יפתח, למשל מגירות הסכינים. 



• חומרי ניקוי – חשוב להרחיק מהישג ידו של הילד, בארון נעול היטב או בארון גבוה אליו אין לילד גישה. זכרו, ילד אינו מבין את משמעות התוויות וסימניהן ועלול לשתות חומר ניקוי שיכול להיראות כמו מיץ. מידי שנה, עשרות ילדים נפגעים משתייה בלתי מכוונת שלל חומרי ניקוי, בין אם ממגע בעיניים או בעור, בין אם מבליעה. פגיעה זו הינה פגיעה קשה וכואבת שיכולה להימנע בקלות.


• תרופות - יש להרחיק מהישג ידם של הילדים מאותן הסיבות בדיוק. בגלל צורתם וצבעוניותם, כדורים נראים לילדים קטנים פעמים רבות כממתקים ומאוד מושכים את עיניהם. נטילה לא מבוקרת של תרופות מסוכנת ממילא גם למבוגרים, כל שכן לילדים, במיוחד כאשר איננו בטוחים לגבי אלרגיות ורגישויות של הילד וכמובן לתגובות נגד של חומרים פעילים בכל מיני תרופות. לפיכך ארון התרופות חייב להיות נעול ומאובטח וחובה להקפיד שלא להשאיר קופסאות של תרופות (גם לא בעלות מכסה בטיחות) על יד הילד, או במקומות בהם הילד יוכל להגיע אליהן.


• ריהוט - יש לכסות פינות חדות של ריהוט (בחנויות עשה-זאת-בעצמך רבות ישנם מתאמים יעודיים לנושא). מכשירי חשמל ופריטי ריהוט כבדים יש לעגן אל הקיר מאחר וילדים אוהבים לטפס על דברים ועלולים להפיל על עצמם פריטים כבדים אלו. 



• חשמל - יש לוודא כי אין בבית חוטי חשמל או שקעים חשופים אשר בהם הילד עלול לגעת. כאשר מבשלים, מרתיחים מים או מגהצים, חשוב מאוד להישאר בקרבת המכשיר, לא להשאירו מחוץ לטווח הראיה ולא להשאיר אש גלויה ללא השגחה. ילדים עלולים למשוך את כבל המכשיר או את סיר הבישול ולהכוות מתכולתו. כוויות בילדים כתוצאה מתאונות שכאלה הן למרבה הצער נפוצות מאוד וגורמות נזק רב אשר עלול להסתיים גם במוות. כמו כן, כאשר רוחצים ילד, יש לוודא את טמפרטורת המים לפני הכנסת הילד אל האמבטיה.


• חלונות – בקומות גבוהות, מומלץ להתקין סורגים על החלונות בכדי למנוע נפילה.
בנוסף, אי אפשר מבלי להזכיר חגורת בטיחות. אומנם הרכב לא נחשב חלק מהבית, אך מאחר והוא חלק אינטגרלי מחיי היום יום והילדים נמצאים בו הרבה במהלך היום, חשוב להזכיר לחגור את הילד בכל נסיעה, גם אם מדובר בנסיעה קצרה למכולת. רוב התאונות מתרחשות ברדיוס של 2 ק"מ מהבית. ילד אינו מבין את דינמיות התנועה ואינו יכול להכין עצמו לפגיעה במקרה של התנגשות. כמו כן, בשל מימדי גופו הקטנים וראשו הגדול יחסית הוא עלול לסבול מפגיעות קשות ביותר גם במהירות נמוכה.





















בטיחות בבית לקשישים



• נפילות – אחת הבעיות הגדולות ביותר בבתים בהם גרים אנשים קשישים.חוסר הגמישות והתקהות החושים גורמים לחוסר עירנות של הקשישים והגברת הסכנה לנפילות. לפיכך, חשוב ליצור סביבת חיים תומכת. מזערו את הסיכון לנפילות בבית על ידי סילוק שטיחים, חוטים, מרצפות משוחררות או עצמים אשר מונחים באופן העלול לגרום לנפילות. פעמים רבות נפילות שכאלו מסתיימות בשברים שקשה להחלים מהם, ובכך לפתע הופך אדם מתפקד לפחות עצמאי ואף סיעודי במקרים מסויימים, מה שיכול בקלות לדרדר את המצב הבריאותי.
מומלץ להתקין מעקות-יד במקומות מועדים, למשל חדרי מקלחת או שירותים, חדרי מדרגות וחדרי שינה בכדי למזער את סיכוי הנפילה. 



• תרופות - קשישים רבים נוטלים כדורים למחלות שונות. בכדי למנוע בלבול, מומלץ להפריד את התרופות זו מזו בקופסאות נפרדות ולהדביק עליהן תוויות גדולות ובולטות בכדי להקל על הקשיש להבדיל ולמנוע בלבול ונטילת תרופה לא נכונה או במינון לא נכון. 



• התאמת מקום המגורים לשגרת החיים - חשוב להבין גם את צרכיו החברתיים של הקשיש. יש לשקול מעבר לדירת קרקע במקום דירה גבוהה, או התקנת מעלית בכדי למנוע מצב שבו הקשיש אינו יוצא מביתו בשל קושי פיזי. כדאי לשקול עזרה חיצונית, אם ניתן, של מטפלת בכדי לסייע לקשיש במקומות אשר עלולים להוות בעיה, לדוגמה בישול, מקלחת, או נקיון הבית. אם הקשיש מתקשה בביתו, יש לשקול מעבר לדיור מוגן שם ימצא הקשיש תחת השגחה ראויה ותסופק לו מסגרת מתאימה לחייו וליכולותיו.


• "נקודת דיווח" - בשל הקושי הגופני אשר ממנו סובלים קשישים רבים, יתכנו מצבים בהם בזמן מצוקה או פציעה, ימצאו עצמם מרותקים לרצפה / למיטה, או לכודים בחדר כלשהו בבית ללא יכולת להזעיק עזרה. לעתים נפילה קלה יכולה להביא לסבל רב ולתוצאה טרגית, שניתן למנוע בקלות על ידי התקנת לחצן מצוקה. ניתן למצוא לחצני מצוקה אשר ניתן להלביש על פרק כף היד ובעזרתם ניתן להזעיק את כוחות ההצלה בלחיצה אחת פשוטה. כמו כן, מומלץ ליצור קשר בזמן קבוע בכדי לוודא שהכל בסדר ובכדי לדעת שכאשר לא נוצר קשר זה, ישנה בעיה. ניתן למשל לקבוע שיחה טלפונית אחת ליום בשעה קבועה.


לסיכום, תאונות הן בלתי צפויות מטבען. הן עלולות לקרות בכל זמן ובכל מקום. מזערו את גורמי הסיכון בבית ובסביבתו והבטיחו חיי יום יום שקטים ובטוחים.



למידע נוסף אודות ביטוח תאונות אישיות>>

לקבלת הצעה>>

לכתבות נוספות בנושא בטיחות:

בין הסירים – כך תיזהרו מכוויות בבית

מאת: יונתן הנדל, פרמדיק

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' בנימין וולוביץ
פרופ' בנימין וולוביץ ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"שמענו רבות על שיטת הטיפול הייחודית שלו והיינו חייבים לקבל אותה, הפרופ׳ איש נעים וסבלני והסביר באריכות על כל שלב ושלב בתוכנית, ניכרת מדבריו מקצועיות רבה וניסיון עשיר בנושא האסתמה של ילדים"
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 14 חוות דעת )
"רופא מקצועי, נעים וקשוב"
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
מנהלת המכון לנפרולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו