דלג לתוכן

מחקר: תרופות לכוסטרול משפרות את הראייה

תוצאות מחקר חדש מצביעות על כך שבניגוד לדעה הרווחת, תרופות המורידות את רמת הכולסטרול מצמצמות את הסיכון לקטרקט במעל 50%

מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/09/2013 תאריך עדכון: 02/12/2013
2 דקות קריאה

תוצאות מחקר חדש מצביעות על כך שבניגוד לדעה הרווחת, תרופות המורידות את רמת הכולסטרול מצמצמות את הסיכון לקטרקט במעל 50%


ממצאי מחקר מטא-אנליזה רחב היקף שנערך באוניברסיטת ניו-ג'רזי לרפואה ורפואת עיניים (UMDNJ) הוצג לאחרונה בכנס השנתי של ארגון הקרדיולוגיה האירופאי (ESC), מראים כי בניגוד לסברה הרווחת נטילה של סטטינים (משפחת תרופות המורידות את רמת הכולסטרול), מצמצמות בממוצע את הסיכון לפתח קטרקט ב-20%. עוד עולה מהמחקר כי מטופלים שהחלו לקבל סטטינים בגיל מוקדם יחסית – שנות ה-40 לחייהם – והקפידו על נטילת התרופה למשך תקופה ארוכה, צמצמו את הסיכון לקטרקט במעל מ-50%.

קטרקט הינה מחלה אשר גורמת לעכירות של עדשת העין, והינה הגורם הראשי ללקויות ראיה בעולם. מעל ל-20 מליוני אנשים סובלים מקטרקט ברחבי העולם. סטטינים הינה אחת מהתרופות הנפוצות ביותר ובארצות הברית, למשל, אחד מתוך שלושה אנשים מעל גיל 45 נוטלים אותה באופן קבוע.

עד היום חששו רופאים ומומחי עיניים מהשפעת הסטטינים על בריאות העין ובמיוחד מהפוטנציאל של התרופה לעורר קטרקט. זו הסיבה שבגינה בחנו החוקרים את הקשר בין סטטינים וקטרקט.

החוקרים ניתחו ממצאים שהתקבלו מ-14 מחקרים שנערכו על הקשר בין התרופה למחלת העיניים. כלל המחקרים שנבחנו בחנו קרוב ל-2.4 מיליוני משתתפים מרחבי העולם, כאשר 25,618 מהם סובלים מקטרקט. ממוצע זמן הטיפול בסטטינים עמד על 54 חודשים, וממוצע גיל המשתתפים הינו 61.

לאחר עיבוד הנתונים ראו החוקרים כי השימוש בסטטינים דווקא מצמצם באופן מובהק את הסיכון לפתח קטרקט, וכי בחלק מהמקרים, סוברים החוקרים, הסטטינים ממש מנעו את התפתחות המחלה.





מבחינת יעילות הסטטינים במניעת קטרקט לפי גיל המשתתפים, החוקרים מדווחים כי היעילות הגבוהה ביותר – שעומדת על 50% הפחתה בסיכון לקטרקט, היא בקרב קבוצת המשתתפים בגילאי ה-40. משתתפים מבוגרים יותר- בגילאי ה-70, זכו לצמצום בסיכון למחלה רק של 10%. לדברי החוקרים ההבדל נובע מכך שהזדקנות הינה גורם סיכון משמעותי לקטרקט והסטטינים אינם מצמצמים כמובן את ההשפעה של גורם סיכון זה.


עוד הסתבר כי לנטילה ארוכת טווח של סטטינים השפעה חיובית על צמצום התפתחות הקטרקט. אנשים המטופלים בסטטינים לתקופה של 6 חודשים נהנים מצמצום בסיכון של 10%, בעוד שאלו המשתמשים בתרופה שנים ארוכות, למשל 14 שנים, זוכים להגנה מפני קטרקט של 55%.

החוקרים לא מצאו הבדלים מגדריים בהשפעת הסטטינים על הווצרות קטרקט.

ממצאי המחקר מפוגגים את החששות מפני הקשר בין סטטינים להיווצרות קטרקט, תוך הדגשה כי שימוש ארוך טווח מגיל מוקדם מסייע למנוע את המחלה באופן ניכר.

מאת: רועי שני, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ווהבי ווהבי
ד"ר ווהבי ווהבי עיניים
רופא עיניים; מומחה בנוירואופתלמולוגיה וניתוחי קטרקט
ד"ר קלוד מסיקה
ד"ר קלוד מסיקה עיניים
רופא עיניים בכיר במרכז הרפואי שערי צדק
ד"ר גבי שמש
ד"ר גבי שמש עיניים
רופא עיניים מנתח
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום קטרקט וקטרקט בלייזר

בניהולו של ד"ר אליה לוינגר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו