מחקר: תרופות לכוסטרול משפרות את הראייה

תוצאות מחקר חדש מצביעות על כך שבניגוד לדעה הרווחת, תרופות המורידות את רמת הכולסטרול מצמצמות את הסיכון לקטרקט במעל 50%
כתבה פרסומית כתבת חסות
תאריך עדכון: 02/12/2013


תוצאות מחקר חדש מצביעות על כך שבניגוד לדעה הרווחת, תרופות המורידות את רמת הכולסטרול מצמצמות את הסיכון לקטרקט במעל 50%


ממצאי מחקר מטא-אנליזה רחב היקף שנערך באוניברסיטת ניו-ג'רזי לרפואה ורפואת עיניים (UMDNJ) הוצג לאחרונה בכנס השנתי של ארגון הקרדיולוגיה האירופאי (ESC), מראים כי בניגוד לסברה הרווחת נטילה של סטטינים (משפחת תרופות המורידות את רמת הכולסטרול), מצמצמות בממוצע את הסיכון לפתח קטרקט ב-20%. עוד עולה מהמחקר כי מטופלים שהחלו לקבל סטטינים בגיל מוקדם יחסית – שנות ה-40 לחייהם – והקפידו על נטילת התרופה למשך תקופה ארוכה, צמצמו את הסיכון לקטרקט במעל מ-50%.


קטרקט הינה מחלה אשר גורמת לעכירות של עדשת העין, והינה הגורם הראשי ללקויות ראיה בעולם. מעל ל-20 מליוני אנשים סובלים מקטרקט ברחבי העולם. סטטינים הינה אחת מהתרופות הנפוצות ביותר ובארצות הברית, למשל, אחד מתוך שלושה אנשים מעל גיל 45 נוטלים אותה באופן קבוע.


עד היום חששו רופאים ומומחי עיניים מהשפעת הסטטינים על בריאות העין ובמיוחד מהפוטנציאל של התרופה לעורר קטרקט. זו הסיבה שבגינה בחנו החוקרים את הקשר בין סטטינים וקטרקט.


החוקרים ניתחו ממצאים שהתקבלו מ-14 מחקרים שנערכו על הקשר בין התרופה למחלת העיניים. כלל המחקרים שנבחנו בחנו קרוב ל-2.4 מיליוני משתתפים מרחבי העולם, כאשר 25,618 מהם סובלים מקטרקט. ממוצע זמן הטיפול בסטטינים עמד על 54 חודשים, וממוצע גיל המשתתפים הינו 61.

לאחר עיבוד הנתונים ראו החוקרים כי השימוש בסטטינים דווקא מצמצם באופן מובהק את הסיכון לפתח קטרקט, וכי בחלק מהמקרים, סוברים החוקרים, הסטטינים ממש מנעו את התפתחות המחלה.





מבחינת יעילות הסטטינים במניעת קטרקט לפי גיל המשתתפים, החוקרים מדווחים כי היעילות הגבוהה ביותר – שעומדת על 50% הפחתה בסיכון לקטרקט, היא בקרב קבוצת המשתתפים בגילאי ה-40. משתתפים מבוגרים יותר- בגילאי ה-70, זכו לצמצום בסיכון למחלה רק של 10%. לדברי החוקרים ההבדל נובע מכך שהזדקנות הינה גורם סיכון משמעותי לקטרקט והסטטינים אינם מצמצמים כמובן את ההשפעה של גורם סיכון זה.


עוד הסתבר כי לנטילה ארוכת טווח של סטטינים השפעה חיובית על צמצום התפתחות הקטרקט. אנשים המטופלים בסטטינים לתקופה של 6 חודשים נהנים מצמצום בסיכון של 10%, בעוד שאלו המשתמשים בתרופה שנים ארוכות, למשל 14 שנים, זוכים להגנה מפני קטרקט של 55%.


החוקרים לא מצאו הבדלים מגדריים בהשפעת הסטטינים על הווצרות קטרקט.


ממצאי המחקר מפוגגים את החששות מפני הקשר בין סטטינים להיווצרות קטרקט, תוך הדגשה כי שימוש ארוך טווח מגיל מוקדם מסייע למנוע את המחלה באופן ניכר.



פורומים קטרקט וקטרקט בלייזר

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
ניתוח קטראקט! צביקה 21/10/2020 16:08
  • שלום לך ד"ר! לפני חודש עברתי ניתוח קשה {רטארקט) ומצאו לי (IFIS) קשה, בשדה ראיה ממוישב מצאו בעין שמאל המנותחת אמינות בינונית ושארית שדה נוזלי תחתון. האם יש סכנה שאני אשאר עיוור? ורם לא איזה טיפל ניתן? אני צריך לעבור בעין ימין גם ניתוח,והאם יהיה לי אותו סיפור? מחכה לתגובתך צביקה.

  • + הוסף תגובה
קטרקט ד"ר אליה לוינגר 21/10/2020 20:55
  • שלום רב, אין קשר בין הניתוח ככל הנראה וההפרעה בשדה הראיה. אני ממליץ לפנות למומחה גלאוקומה. בכל מקרה אין לי הרושם שיש סכנת עיוורון.

  • + הוסף תגובה
תיקון צילינדר לאחר ניתוח קטרט אורנה 19/10/2020 00:18
  • שלום רב עברתי ניתוח קטרט לפני חודש. שמו לי עדשה רגילה. התלוננתי על ראיה מטושטשת וכפולה. רק אז הרופא ציין שזה בגלל הצילינדר. מבקשת לדעת אם אפשר להחליף לעדשה טורית או לעשות ניתוח לייזר לתיקון. מתי אפשר? מהן האפשריות הנוספות? מהו התהליך? תודה אורנה

  • + הוסף תגובה
תיקון ד"ר אליה לוינגר 21/10/2020 20:53
  • שלום רב, הייתי ממתין כ 3 חודשים עד התיצבות כללית של העין ולשקול תיקון לייזר שהינו הליך פשוט יותר מניתוח החלפת העדשה.

  • + הוסף תגובה
קטרקט עם עדשה מתקדמת לריסה 15/10/2020 11:40
  • שלום! אני בת 51. עשיתי לייזר להסרת משקפיים לפני 15 שנים. 14 שנה ראיתי מעולה בכל התווחים. לפני שנתיים הראיה שלי התדרדרה. עשיתי תיקון לרחוק בעין ימין. ככה שיש לי מספר +1 בעין ימין ומס' -1.75 בעין שמאל. רופא אמר שהמוח ילמד להסתדר עין אחד קרוב ושני רחוק. אני לא מסתדרת בתווח בינוני ולקרוב. אין לי קטרקט, אבל רוצה לעשות ניתוח קטרקט עם עדשות מתקדמות טרי פוקליות. רוצה לשפר את הראיה שלי לתווח בינוני ולקריאה לעבודה ממושכת מול מסך. האם אני מתאימה לניתוח? מה הסיכויים שלי בגלל שאני אחרי לייזר.

  • + הוסף תגובה
עדשה מתקדמת ד"ר אליה לוינגר 17/10/2020 17:02
  • שלום רב, לאחר לייזר יש מעט פחות אפשרות לדייק בתוצאה הסופית לאחר הניתוח ולעיתים יעילות הראיה לקרוב פוחטת בהשווה למטופלים שלא עברו ניתוח לייזר להסרת משקפיים בעבר.

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!