דלג לתוכן

טיפול במחלות אף וסינוסים

טיפול במחלות אף וסינוסים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/12/2009 תאריך עדכון: 10/05/2021
2 דקות קריאה

האם אתה סובל מנזלת? שיעול טורדני ? "נזלת אחורית" (דלף אחור אפי)? צפצופים בריאות? קושי בנשימה דרך האף? אם כן, יתכן מאוד שאתה סובל מסינוסטיס. אלו התסמינים הנפוצים של מחלה זו.

כבר בתחילת המאמר אבקש לציין, בניגוד למה שנהוג לחשוב סינוסטיס גורמת לכאב ראש רק לעיתים רחוקות ועל כן אנשים רבים שסובלים מסינסיטיס שאיננה מאובחנת, מטופלים לשווא במשך שנים במגוון תרופות בעוד שאנשים שסובלים מכאבי ראש מסיבות שונות, מאובחנים בטעות כסובלים מסינוסטיס.

מה הם בעצם סינוסים? סינוסים הם חללים המחוברים לחללי האף באמצעות פתחים קטנים. פתחים אלו חיוניים לבריאות הסינוסים מאחר והם משמשים לאוורורם וניקוזם. מחלות הרירית של האף כגון נזלת אלרגית או פוליפים יכולים לחסום פתחים אלו ולגרום למחלת סינוסים, קרי סינוסיטיס.

כאשר אנו מדברים על נזלת אנו מדברים על הפרשה עודפת של ריריות האף או ריריות האף והסינוסים. הנזלת יכולה להיות שקופה-רירית או צבעונית-מוגלתית. נזלת מהווה תמיד ביטוי למחלת אף וסינוסים. לאדם בריא אין נזלת, הדבר נכון הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים לעומת זאת אין נזלת ללא מחלה. ניתן לטפל בנזלת אך מאחר והיא יכולה להיות ביטוי של מחלות שונות ומשונות, ניתן להציע טיפול רק לאחר בדיקה ואבחון המחלה.

במשך שנים רבות היה נהוג לחשוב שאין טיפול יעיל לנזלת, אטימות האף, לכאב הראש הנלווה ולמחלות הסינוסים. החשיבה היתה שהחולה בתופעות אלו נידון לסבול מהן כל ימי חייו. אך כיום ידוע שהדבר אינו נכון. כיום אנו יכולים לבדוק את האף מבפנים ולאבחן את הסיבה הספציפית למחלה ובהתאם לסיבה להציע את הטיפול המתאים ביותר לכל פציינט.

אומנם האף בולט לפנים אך חללי האף והסינוסים שהם עולם מורכב מצויים בעומק. רק רופא אף אוזן וגרון יכול לבדוק את האף פנימה, לאבחן את המחלה ולהציע טיפול מתאים ונכון. הבדיקה כוללת תמיד גם שימוש באנדוסקופ כלומר סיב אופטי דק. בדיקה אנדוסקופית של האף היא דרך אבחון החיונית ביותר לאבחון המחלה ומהווה חלק בלתי נפרד מבדיקת האף אצל רופא אף אוזן וגרון.

עם זאת אין די בהכנסת אנדוסקופ לאף ויש לדעת כיצד לבדוק את האף, רק מי שמנתח אף וסינוסים יכול להגיע לאבחנה נכונה. בדיקה כזו מאפשרת בחירת טיפול מתאים גם אם יש צורך בטיפול תרופתי, כלומר האם יש צורך לבצע טיפול אנטיביוטי, אנטי-היסטמיני או אחר. למרבה הצער פציינטים רבים מטופלים בתרסיסים שונים שאינם מועילים.

כיצד מתבצע טיפול במקרה של פוליפוזיס של האף והסינוסים? פוליפים באף מקורם בסינוסים. במקרה זה טיפול תרופתי או "שמרני" באמצעות תרסיסים וכדורים איננו יעיל בדרך כלל. גם טיפול בזריקות קורטיזון חסר ערך מאחר והוא מועיל רק לזמן קצר ואיננו שווה את תופעות הלוואי האפשריות של הסטרואידים. לאנשים רבים יש פוליפים באף ובסינוסים והם חיים איתם בשלום וללא כל סבל. לעיתים כאשר הפוליפים גורמים לאטימות של האף בלבד, די בכריתת כמה פוליפים במרפאה מעת לעת כדי לפתור את הבעיה. 

במידה והבעיה לא נפתרת והפציינט חש סבל מתמשך, אזי הטיפול המתבקש הוא ניתוח. טיפול ניתוחי במחלות אף (Functional Endoscopic Sinus Surgery = FESS) נעשכה באמצעות מכשור אנדוסקופי, בהרדמה כללית או מקומית ללא כאבים של ממש ובמספר ימי אשפוז מעטים. במידה והניתוח מתבצע בהרדמה כללית ומושקעת בו עבודה יסודית ומדוקדקת אזי ששיעור ההישנות של הפוליפים באדם מבוגר הוא כ-10 אחוז בלבד. אצל אדם צעיר שיעור ההישנות גבוה יותר.

מחלות אף וסינוסים גורמות סבל רב, פוגעות באיכות וגורמות לאובדן ימי עבודה. לכן יש חשיבות עצומה לאבחון מדויק וטיפול נכון כדי לפתור את הבעיה בהקדם האפשרי.

מאת: פרופ' יהודה פינקלשטיין , מנתח מומחה ברפואת אף, אוזן וגרון. מנהל היחידה למחלות החיך במרכז רפואי מאיר. יועץ במרכז לחיך ושפה שסועים, מומי ראש ופנים ופרופסור בחוג לרפואת אף, אוזן וגרון, בי"ס לרפואה ע"ש סאקלר. מומחה בהפרעות נשימה, דיבור ובליעה ובעל מרפאה המצויידת במכשור מתקדם ומשוכלל ביותר

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר נדים חבשי
ד"ר נדים חבשי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה אף אוזן וגרון ניתוחי ראש צוואר
ד"ר לירון מלכא
ד"ר לירון מלכא אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
5.0
( 59 חוות דעת )
"דוקטור מלכא הסבירה כי יש צורך בבדיקה מהאף, הייתה מאוד עדינה וסבלנית מאוד בכל ההליך. כמו כן הסבירה על הממצאים ועל דרך הטיפול"
ד"ר ערן אורבוך
ד"ר ערן אורבוך אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה ברפואת אא"ג וניתוחי ראש צוואר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו