דלג לתוכן

הפרעת קשב וריכוז – מה היא עושה לנו ומה עושים איתה?

הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה שכיחה המשפיעה על רוב תחומי החיים וגורמת להפרעות בתחום הבריאותי, המשפחתי, החברתי, הלימודי והרגשי. מה היא עושה לנו ומה אפשר לעשות כדי לטפל בה?

מאת: קארין מרקוביץ, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 31/12/2013
2 דקות קריאה

איך הפרעת קשב וריכוז משפיעה על החיים?

הפרעות קשב וריכוז הן הפרעות שכיחות המשפיעות על רוב תחומי החיים וגורמות להפרעות בתחום הבריאותי, המשפחתי, החברתי, הלימודי והרגשי:

בתחום הבריאותי

ילדים עם הפרעת קשב וריכוז נוטים יותר לתחלואות נלוות - הפרעות מצב רוח כמו חרדה ודיכאון וסיכון גדול יותר בגיל ההתבגרות להתמכרות לחומרים ממריצים / סיגריות ונטייה להתנהגויות מסוכנות (נהיגה לא זהירה, יחסי מין לא מוגנים) וחיפוש פזיז אחר ריגושים.

בתחום המשפחתי

הפרעת קשב וריכוז משפיעה על היחסים בתוך המשפחה. ההורים מתמודדים עם קושי גדול בחינוך ילדם, מוצפים בקשיים רבים, לרוב חשים מתוסכלים ומותשים ואינם מרוצים מתפקודם כהורים. 

האחים עלולים גם הם לחוש תסכול בגלל תחושה שהם מקבלים פחות תשומת לב והשקעה לה זוכה אחיהם עם הפרעת הקשב וכן עלולים לסבול מהתנהגותו הפזיזה והאימפולסיבית של האח/ות. 

הילד עם הפרעת הקשב חש מתוסכל ולא מובן ומתמודד עם קושי רב בחיי היום יום שלו.

הפרעת קשב וריכוז של בן משפחה אחד עלולה להוביל את המשפחה כולה ליחסים מורכבים ומתוחים ואף עלולה להוביל לבעיות בזוגיות של ההורים.

בתחום החברתי

ילדים עם הפרעת קשב וריכוז חווים פעמים רבות גם קושי חברתי גדול. ההפרעה גורמת לילד קשיים שונים ומפריעה להיווצרות של כישורים חברתיים תקינים.

גם הביטחון העצמי של הילד ביכולות שלו מתערער והוא עלול למצוא עצמו דחוי מבחינה חברתית, ללא חברויות משמעותיות, מה שעלול לפגוע באיכות החיים של הילד ובדימוי העצמי שלו.

בתחום הלימודים

לרוב, ילדים מגיעים לאבחון של הפרעת קשב בגלל קושי משמעותי בלימודים. הפרעת קשב וריכוז מתבטאת כמעט תמיד בבעיות בתחום הלימודים בבית הספר. 

לילדים עם הפרעת קשב קשה מאוד לשבת בכיתה זמן רב ולבצע מטלות הדורשות ריכוז ומאמץ ממושכים. בנוסף , יכולות להיות גם בעיות בזיכרון, בשליפה ובהבנה .

ילדים אלו חווים קשיים ומרגישים חוסר יכולת ואי-מסוגלות בהשוואה לחברים. בלימודים, הם חווים כישלונות ותסכולים ומפתחים עקב כך ציפיות נמוכות מעצמם, מה שעלול לפגוע בדימוי העצמי שלהם.


בתחום הרגשי

כל ההיבטים הללו משפיעים מאוד על עיצוב החוויות המוקדמות של הילד. חוויות של תסכול, כישלונות, לחצים מהסביבה, עצב, חוסר הצלחה, בעיות חברתיות, בעיות בלמידה ובעיות בין אישיות במשפחה עלולות לגרום לילד תחושות קשות וחוויות רגשיות לא פשוטות. 

לתחום הרגשי השפעות מרחיקות לכת על כל יתר תחומי החיים של הילד בהמשך, אשר משפיעים חזרה על מצבו הרגשי. כך עלולה להיווצר תחושה של מעגל שלילי שאין יציאה ממנו.

לכן, זיהוי מוקדם וטיפול בהפרעת קשב וריכוז הם חשובים ביותר. אחרת, ייתכנו השפעות מרחיקות לכת על הדימוי העצמי של הילד, הישגיו הלימודיים, איכות חייו, מצבו הנפשי החברתי והבריאותי.

האם יש מה לעשות?

התשובה היא בהחלט כן. ישנה אפשרות לשיפור משמעותי וארוך טווח בתפקוד.

כיום, ישנם טיפולים מקיפים לילדים או בוגרים עם הפרעות קשב וריכוז. בגלל שהפרעת הקשב משפיעה על רוב תחומיי החיים, הטיפול המומלץ נוגע בכל המישורים האפשריים. טיפול רב-מערכתי שכזה יכול לכלול:

• שילוב של טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי עם טיפול תרופתי (לרוב טיפול בתרופות ממריצות כמו ריטלין וקונצרטה, לדוגמא)

• טיפול פסיכולוגי רגשי או טיפול התנהגותי לילד, לפי חוות דעת מומחה

• הדרכת הורים ועבודה על כישורי הורות

• חינוך, ייעוץ והדרכה למשפחה הקרובה ולמסגרת הלימודית

• הקניית כישורי למידה לילד

• הקניית כישורים חברתיים לילד

• טיפול משפחתי

החדשות הטובות הן שטיפול מוצלח יכול לשפר משמעותית את איכות החיים של הילד ושל המשפחה. לאחר טיפול נכון, ילדים עם הפרעות קשב וריכוז יכולים להצליח חברתית, לימודית ורגשית ולממש את הפוטנציאל הגלום בהם. 

חושדים שאתם או אדם קרוב אליכם סובל מהפרעת קשב וריכוז? 


פנו לרופא לאבחון ובמידת הצורך, להתחלת טיפול רב-מערכתי. 

מאת: קארין מרקוביץ, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רם מירז
ד"ר רם מירז פסיכיאטריה
פסיכאטר מומחה ,פסיכוטרפיסט ,פסיכאטר משפטי
ד"ר מיכאל ינקו
ד"ר מיכאל ינקו פסיכיאטריה
4.8
( 78 חוות דעת )
"דר" מיכאל ינקו רופא מקצועי , קשוב , אכפתי , בעל אוזן קשבת ממליצה מאוד"
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות קשב וריכוז, ADHD

בניהולו של ד"ר גלעד חבצלת
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו