דלג לתוכן

מעי רגיז: איך מרגיעים אותו?

תסמונת המעי הרגיז היא הפרעה נפוצה ביותר המתבטאת בשלשולים, נפיחות, גזים, כאבי בטן והרגשה כללית רעה. הטיפול בתסמונת כולל שינוי תזונתי, טיפול בלחץ נפשי, טיפול התנהגותי, רפואה משלימה ותרופות.

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/03/2014 תאריך עדכון: 08/09/2016
3 דקות קריאה


קודם כל, התייעצו עם הרופא


תסמונת המעי הרגיז היא הפרעה כרונית שמאובחנת לפי קריטריונים שונים ואחרי שלילה של הפרעות רפואיות אחרות שיכולות לגרום למצב. למרות שאנשים רבים נוטים לאבחן את עצמם כסובלים מהתסמונת ומוותרים משיקולים שונים על ביקור אצל הרופא, חשוב להדגיש שזו אינה הדרך הנכונה. יש לפנות לרופא ולהתייעץ איתו לגבי המצב ודרכי הטיפול. בכל מקרה, חשוב לבצע סדרת בדיקות כדי לשלול מצבים רפואיים שונים כמו אי סבילות ללקטוז, מחלת מעי דלקתית או צליאק, ולאחר שהבדיקות יחזרו שליליות, ניתן יהיה להתייעץ בנוגע לטיפול בתסמונת המעי הרגיז.


טיפול על ידי שינוי תזונתי


שינויים תזונתיים יכולים לעזור להפחית את תסמיני תסמונת המעי הרגיז, ואנשים רבים מדווחים על שיפור במצבם מאז שהחלו להתאים את התזונה למערכת העיכול הרגישה. ההמלצה העיקרית היא להימנע מסוגי מזון שונים הכוללים שוקולד, אלכוהול, קפאין, משקאות מוגזים, ממתיקים מלאכותיים ופרוקטוז (מצוי בפירות ודבש) ומאכלים מטוגנים. מרכיבים תזונתיים אלו מגרים את פעילות מערכת העיכול ועלולים לגרום להחמרת התסמינים, כך שהפחתת הצריכה שלהם יכולה לסייע בהקלת המצב. מלבד המרכיבים שצויינו, מומלץ להימנע מכל מרכיב מזון אשר מניסיון אישי משפיע על פעילות מערכת העיכול, ומומלץ להרבות באכילת מזון שמקל על המצב. 

לגבי סיבים תזונתיים, חשוב להדגיש שמצד אחד הם חיוניים לבריאות הכללית ולמניעת מחלות שונות, אך מנגד הם עלולים להחמיר שלשולים ולכן יש לצרוך אותם בתבונה תוך תשומת לב להשפעה שלהם על העיכול. 

בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם תזונאית אשר תמליץ על התאמת התזונה להקלה על מערכת העיכול, וכן לערוך רישום מסודר של התזונה היום-יומית כדי לזהות מרכיבי מזון שונים שמשפיעים לרעה על פעילות מערכת העיכול.


תרופות ללא מרשם רופא


בבתי המרקחת ניתן למצוא תרופות שונות שאמורות להקל על תסמיני תסמונת המעי הרגיז ובעיקר על נפיחות ושלשולים. מדובר על תרופות כמו אימודיום, קל-בטן ותרופות מסחריות נוספות אשר מיועדות לטיפול בהתקפים בלבד, ולא מומלץ להשתמש בהן כטיפול כרוני. במקרים בהם משתמשים בתרופות כאלה באופן קבוע, יש לפנות לרופא להמלצה על טיפול אחר. 


תרופות מרשם


אם השינוי התזונתי לא עזר והסימפטומים תוקפים לעתים קרובות, ניתן לפנות לטיפול לאורך זמן בתרופות מרשם, הכוללות:

• תרופות אנטי דיכאוניות - תרופות שהוכחו כיעילות בהקלה על תסמיני תסמונת המעי הרגיז ותופעות הלוואי העיקריות שלהן הן יובש בפה, טשטוש ראיה ועצירות.

• נוגדי עוויתות - תרופות אשר מרפות את השריר החלק במעי ומאפשרות הקלה על כאבי הבטן וההתכווצויות. תופעות הלוואי העיקריות של התרופות האלה הם יובש בפה, בגרון ובעור ועצירות, ועל פי מומחים קיימת עדיין מחלוקת לגבי יעילות השימוש בהם בתסמונת המעי הרגיז.

• לוטרונקס - תרופה הפועלת במנגנון של חסימת סרוטונין, הנחשבת יעילה בעיקר בנשים ואמורה להקל על חלק גדול מתסמיני תסמונת המעי הרגיז. מנגנון הפעולה שלה גורם לתופעות לוואי רבות ועלול אף לגרום לסיבוכים מסכני חיים כמו קוליטיס איסכמית ועצירות הדורש אשפוז, ועל כן היא הורדה מהמדפים על פי הוראת ה-FDA בשנת 2001. למרות זאת, בשל תמיכת מומחים רבים, הוחזרה התרופה למדפים ביוני 2002 תוך הגבלות קשות על השימוש בה, וכיום שוקלים להשתמש בה רק בהמלצת מומחה ובנשים ספציפיות שהסימפטום העיקרי מהן סובלות הוא שלשולים. 


טיפול באמצעות הפחתת מתח נפשי


אחד הגורמים המשמעותיים להחמרה של תסמיני תסמונת המעי הרגיז הוא סטרס, מתח/לחץ נפשי. הקשר בין מתח נפשי לבין תסמיני מערכת העיכול ידוע מזה שנים רבות. לכן, טכניקות הרגעה שונות הכוללות טיפול התנהגותי, ביופידבק, היפנוזה, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), פסיכותרפיה וטיפולים אחרים יכולים לסייע לשיפור המצב אצל אנשים רבים.


רפואה משלימה


תסמונת המעי הרגיז יכולה להגיב יפה מאוד לרופאה משלימה ולדרכי טיפול שונות הכוללות דיקור, צמחי מרפא, פרוביוטיקה ועוד. למרות שרוב דרכי הטיפול הללו לא הוכחו מחקרית כיעילות לתסמונת המעי הרגיז, אנשים רבים מדווחים על שיפור באיכות החיים לאחר תחילת הטיפולים האלה ועל כן מומלץ לנסות אותם. 

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' דניאל לנדאו
פרופ' דניאל לנדאו ילדים
4.9
( 23 חוות דעת )
"חוויה מצויינת. תודה רבה."
ד"ר משה מלכין
ד"ר משה מלכין עיניים
מנתח עיניים בכיר ב"אסותא" ת"א
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו