דלג לתוכן

אוטיזם: אפשר לאבחן ולטפל בגיל הרבה יותר צעיר?

מחקרים אחרונים מראים שיתכן כי אפשר לאבחן ולטפל באוטיזם בשלב הרבה יותר מוקדם ושיש לכך תוצאות חיוביות ביותר

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/09/2014
2 דקות קריאה

לרוב, הביקור הראשון של התינוק אצל רופא הילדים כולל גם בדיקה לצורך שלילה של סימנים הנפוצים באוטיזם ובספקטרום של הפרעות התפתחות. יחד עם זאת, רופאים וחוקרים נוטים להסכים על כך שלא ניתן לאבחן בצורה מהימנה עד לגיל שנתיים. לכן, רוב תכניות הטיפול מיועדות לגיל זה ואילך. מחקרים אחרונים מראים שיתכן כי אפשר לאבחן ולטפל הרבה יותר מוקדם ושיש לכך תוצאות חיוביות ביותר


מספר מחקרים תיעדו סימנים מסוימים להפרעה, כולל תנועות עיניים תזזיתיות, אצל פעוטות בני חודשיים בלבד. סימנים אלו, יחד עם הבדלים התנהגותיים אחרים, הופכים ניכרים יותר לעין בגילאי 6-12 חודשים.


חוקרים מהמכון Davis’ MIND Institute צפו בתינוקות ושיחקו עימם למשך שנים רבות כדי לחקור אוטיזם וסוגיות התפתחותיות אחרות. במחקר שבוצע לאחרונה, הם החליטו לבדוק האם ניתן לזהות בצורה ודאית סימנים מוקדמים הקושרים לאוטיזם, והאם הורים מוכנים ויכולים לבצע טיפול ייעודי וממוקד לשיפור האינטראקציה עם תינוקם, ובמידה וכן, האם יש לכך השפעה חיובית?


לאחר שמצאו תשובות חיוביות לכל שאלות אלו, פרסמו את המחקר בכתב העת Journal of Autism and Development Disorders, בו טענו כי אינטראקציה חברתית מונחית בין אם לתינוקה האוטיסט יכולה להפחית משמעותית את הסימפטומים עד גיל 3.


במחקר נמצא, כי תינוקות אשר הוריהם עברו הדרכה ייעודית הראו משמעותית פחות מדדים הקשורים לאוטיזם בהשוואה לתינוקות שהוריהם סירבו להשתתף בהדרכה, למרות שעמדו בכל הקריטריונים להפרעה ההתפתחותית. 


מחקר זה הוא ראשוני ונעשה על מדגם קטן ולא רנדומלי של 7 תינוקות בלבד, כך שאין ספק כי יש צורך בהמשך המחקר לאישוש ותיקוף התוצאות.



איך נראה אוטיזם?

המאפיינים הנפוצים להפרעה נחלקים למיומנויות חברתיות, מיומנויות שפה, והתנהגות.


בתחום המיומנויות החברתיות, האוטיסט לרוב לא אינו מגיב לקריאת שמו, אינו מרבה ליצור קשר עין ישיר, נראה כי לעיתים קרובות אינו שומע אותך, מסרב לחיבוק או התכרבלות, נראה כי אינו מודע לרגשות של אחרים, ונראה כי הוא מעדיף לשחק לבדו – נסוג אל תוך "עולם פרטי" משלו.



בתחום מיומנויות השפה, הוא לרוב מתחיל לדבר מאוחר יותר מילדים אחרים, מאבד את היכולת לומר מילים או משפטים מסוימים שידע בעבר, יוצר קשר עין כאשר הוא רוצה דבר מה, מדבר בקול מוזר או במקצב שונה – משתמש בדיבור מזמר, חד גוני או בקול הדומה לרובוט, אינו מסוגל להתחיל בשיחה או להמשיך שיחה קיימת, ייתכן ויחזור על מילים, ניבים או מושגים, אך אינו יודע כיצד להשתמש בהם.


בתחום ההתנהגות, הוא מבצע תנועות החוזרות על עצמן, כגון נדנוד, הסתובבות במעגל או נפנוף בידיים, מפתח הרגלים או טקסים החוזרים על עצמם, יוצא משלוותו בכל פעם שמתרחש שינוי, אפילו קטן ביותר, בהרגלים או בטקסים אלו, נמצא בתנועה מתמדת, יהיה מוקסם ומרותק מחלקים מסוימים של חפצים, כמו הסתובבות הגלגל במכונית צעצוע, יהיה רגיש בצורה מוגזמת לאור, קול או מגע אך בעל חוסר יכולת לחוש בכאב.

מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
פרופ' ניר גלעדי
פרופ' ניר גלעדי נוירולוגיה
נוירולוג בכיר, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי תל-אביב
ד"ר יאיר זלוטניק
ד"ר יאיר זלוטניק נוירולוגיה
4.9
( 39 חוות דעת )
"חוויה טובה מאוד"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כעס ותוקפנות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו