דלג לתוכן

הוכח: טיפול בסרטן הקיבה בעזרת בוטוקס

טיפולי בוטוקס, אשר מוכרים לנו מתחום הרפואה האסתטית וטשטוש הקמטים, הוכחו כיעילים בטיפול בסרטן הקיבה ובמניעתו

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/09/2014
2 דקות קריאה

טיפולי בוטוקס, אשר מוכרים לנו מתחום הרפואה האסתטית וטשטוש הקמטים, הוכחו כיעילים בטיפול בסרטן הקיבה ובמניעתו. קבוצת חוקרים מנורווגיה ומ-Columbia University Medical Center בניו יורק מצאו שטיפולי הבוטוקס, אשר מבוצעים בטכניקה אנדוסקופית יכולים למנוע את התפתחות הגידולים באזורים מסויימים בקיבה, ולהביא לירידה בגודלם בשילוב עם טיפולים אחרים. המחקר, אשר פורסם בכתב העת Science translational Medicine הראה שלגידולי הקיבה מרכיב עצבי חשוב, והזרקת הבוטוקס (כמו גם ניתוחים לכריתת עצב הוואגוס) פוגעת במרכיב העצבי ומהווה טיפול יעיל בגידולים קיימים ובמניעת גידולים עתידיים


מה עושה הבוטוקס?

בוטוקס, או בשמו המלא בוטולוניום טוקסין, הוא רעלן הגורם לשיתוק עצבים במנגנון של עיכוב הנוירוטרנסמיטור אצטיל-כולין. בזכות האפקט המשתק, הזרקת כמות מדודה של בוטוקס יכולה להביא להרפיית שרירים באופן נקודתי באזור שהוזרק ובכך לסייע לטיפול בקמטים - שיתוק השרירים המקומי מביא ל"החלקת" פני השטח של העור ובכך מושג האפקט של טשטוש הקמטים. בשנים האחרונות, נעשה שימוש נרחב בבוטוקס לטיפול במחלות נוספות אשר קשורות לכיווץ יתר של שרירים, כמו כאבי ראש ומיגרנה, היצרות של הוושט, רעד ומחלות נוספות. 

חשוב לציין שהטיפול בבוטוקס יעיל למשך מספר חודשים, ויש לחדש אותו לאחר שהשפעתו של החומר פגה. כמו כן, לטיפול תופעות לוואי, ושימוש לא זהיר בבוטוקס אף יכול להוביל להרעלה סיסטמית.



פגיעה במרכיב העצבי של סרטן הקיבה

אחד המאפיינים החשובים של סרטן הקיבה שמצאו החוקרים היה הצטברות של עצבים באזור הגידול. לטענת החוקרים, צפיפות העצבים בתאי הגידול משפיעה בצורה משמעותית על יכולת ההישרדות שלו, והיא בעלת חשיבות רבה בהתנהגות הגידול. במקרים אלו, תאי וסיבי העצב תורמים את תרומתם הייחודים לגידולי הקיבה ומאפשרים להם לשרוד בזכות מנגנונים ביולוגיים שונים, והפחתתם תתרום לסיכויי הצלחת הטיפול.

זוהי לא הפעם הראשונה שחוקרים מזהים מנגנון הישרדות כזה - בעבר כבר תואר מנגנון הישרדות דומה אשר מתבסס על הצטברות כלי דם סביב הגידול (אנגיוגנזה).זיהוי המנגנון ופיתוח תרופות ייחודיות כנגדו תרם רבות להצלחת הטיפול בגידולים שונים ולהצלת חולים רבים, וייתכן מאוד שזיהוי המנגנון העצבי בגידולי הקיבה יאפשר פתרונות טיפול נוספים. 

הדרך הפשוטה ביותר לפגוע בעצבוב הקיבה היא בניתוח לכריתת עצב הואגוס - העצב אשר מעצבב את הקיבה ואחראי בין היתר להפרשת החומצה ממנה. ניתוח לכריתת הוואגוס שימש בעבר לטיפול בכיבי קיבה טורדניים וחוזרים, וכיום משמש בעיקר במקרים חריגים. 

ניסוי שביצעו החוקרים במודל עכבר הראה שכריתה דו צדדית של עצב הואגוס מנעה באופן מוחלט את התפתחות גידולי הקיבה. יתרה מכך, במקרים בהם כרתו את עצב הואגוס מצד אחד בלבד, התפתחו גידולים בצד השני, ולעומת זאת הצד בו העצב נכרת נשאר ללא כל גידול. 

בדרך זו הוכיחו החוקרים את טענתם שקיים קשר בין עצבוב הקיבה להתפתחות הגידולים, וכעת החליטו ליישם את הטענה על חולי סרטן הקיבה. מכיוון שניתוח לכריתת עצב הואגוס הוא ניתוח, עם סיכוי לסיבוכים ותופעות לוואי, חיפשו החוקרים דרך אלטרנטיבית אשר תאפשר להם לפגוע בעצבוב הקיבה תוך סיכון מינימלי של החולים.

ואכן, ניסוי בהזרקת בוטוקס לקיבה הראה אפקט דומה מאוד לכריתת עצב הואגוס. השיתוק העצבי אשר הושג כתוצאה מהזרקת הבוטוקס מנע את שגשוג הגידולים בדומה לניתוח לכריתת עצב הוואגוס ואיפשר לטפל בצורה טובה בחולים. בנוסף, שילוב של הזרקת בוטוקס עם טיפולי כימותרפיה הגדיל את השפעת הטיפול, והזרקת בוטוקס לחולים ללא גידולים אך שנמצאים בסיכון לכך יכולה למנוע את התפתחות מחלת הסרטן. טיפולי הבוטוקס מתבצעים בצורה אנדוסקופית, תוך טשטוש החולים ושחרורם הביתה לאחר מספר שעות. הסיכון שבטיפולי הבוטוקס נמוך יחסית לניתוח לכריתת הואגוס, ולכן הם מהווים דרך טיפול יעילה וטובה.

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' אילן רון
פרופ' אילן רון אונקולוגיה
מומחה לאונקולוגיה קלינית וקרינה
ד"ר איילת שי
ד"ר איילת שי אונקולוגיה
מנהלת יחידת סרטן השד באגף האונקולוגי, רמב"ם
ד"ר נעה אפרת בן ברוך
ד"ר נעה אפרת בן ברוך אונקולוגיה
אונקולוגית, מומחית לסרטן השד ומנהלת המכון האונקולוגי בבית חולים קפלן שברחובות.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום בוטוקס ומילוי קמטים

בניהולו של ד"ר מוני פרידמן
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו