מזון מהונדס גנטית: פצצה מתקתקת בצלחת?

מזונות מהונדסים גנטית בעלי עמידות מוכחת למזיקים וקלים יותר לגידול, אולם השפעתם על בני האדם טרם נבדקה במלואה. בישראל אין כל חוק המחייב סימון שלהם. האם אנחנו רק חלק מניסוי בקנה מידה בינלאומי?
כתבה פרסומית כתבת חסות


מזונות מהונדסים גנטית בעלי עמידות מוכחת למזיקים שונים ונחשבים קלים יותר לגידול, אולם השפעתם על בני האדם היא תחום מחקר חדש יחסית וטרם נבדקה במלואה. בישראל אין כל חוק המחייב סימון מוצרים למאכל שעברו הנדסה גנטית. האם אנחנו רק חלק מניסוי בקנה מידה בינלאומי? 


אף אחד לא אוהב להיות עכבר מעבדה, אבל לפעמים אנחנו לא שולטים בזה. מזונות שהונדסו גנטית הם מוצרים מלאים בסימני שאלה, הסיבה לכך היא חוסר במחקרים הבודקים את ההשפעות הבריאותיות של מוצרים אלו. למרות זאת, עדיין אין בישראל חוק המחייב לסמן מוצרים אלו ולצרכן אין כל דרך לזהותם. עצומה אינטרנטית קוראת לציבור לחתום בעד חקיקה בנושא, אך בינתיים עובר לו זמן יקר.


הנדסה גנטית היא תחום מחקר חדש יחסית העוסק ביכולת לבצע שינויים גנטיים אצל בני אדם, בעלי חיים וצמחים. היכולת לבצע שינויים גנטיים מאפשרת ליצור יצורים בעלי תכונות חדשות, טובות יותר. כיום, השימוש בהנדסה גנטית נפוץ בתחומים רבים כמו רפואה, חקלאות ועוד.


מזונות מהונדסים הם בדרך כלל זרעי צמחים שהונדסו גנטית במעבדה. השינויים הגנטיים בצמחים כוללים שינויים בגנים קיימים וכן החדרה של גנים חדשים. בסופו של דבר, הצמחים המהונדסים הם בעלי תכונות חדשות המקנות להם יתרון מול זרעים שלא הונדסו גנטית. זרעים שהונדסו גנטית עמידים יותר מפני חרקים, וירוסים וקוטלי חרקים שעלולים לתקוף את הצמחים במהלך חייהם.


הסכנה במזונות מהונדסים גנטית


השינויים הגנטיים גורמים להיווצרות של חלבונים חדשים בתוך הצמח. החלבונים החדשים עלולים לגרום למחלות, להיות רעילים, לגרום לאלרגיות או לכל תופעת לוואי אחרת. לא ידוע מה יכולות להיות ההשלכות הבריאותיות של אכילתם, שכן יכול להיות שמדובר בחלבונים תמימים שלא יגרמו לכל נזק, אך באותה מידה יכול להיות שמדובר בפצצה מתקתקת בצלחת שלנו.


מה הקשר בין ארגונים "ירוקים" להנדסה גנטית?


ארגונים ירוקים נלחמים בתופעה של הנדסת זרעים וצמחים בגלל ההשפעה ההרסנית שלה על הסביבה. יצירת צמחים עמידים לקוטלי חרקים משפיעה על אוכלוסיית החרקים. היא הופכת את החרקים עמידים מפני חומרי הדברה קיימים. כתוצאה מכך, חקלאים משתמשים בקוטלי חרקים חזקים יותר, הגורמים נזק לבעלי חיים אחרים, לאדמה ולמי התהום.


ומה לגבי בקרת איכות?


מוצרי מזון שהונדסו גנטית חייבים לעבור בקרת איכות קפדנית לפני שהם יוצאים לשוק, ואכן כל המוצרים נבדקים במעבדות כדי לוודא שלא קיימים בהם מרכיבים מסוכנים. בדיקה במעבדה היא תהליך חשוב, אבל היא אינה דרך טובה מספיק להוכיח שהחלבונים החדשים בטוחים.


על מנת לוודא כי החלבונים החדשים בטוחים, דרוש מחקר ארוך טווח שיעקב אחר אנשים שניזונו ממזון מהונדס גנטית ואחר מצבם הבריאותי. נכון להיום, לא פורסמו תוצאות של מחקר כזה ולכן קיים חשש מהאפשרות שצריכת מזון מהונדס גנטית הינה בעלת השפעות שליליות שעלולות לצוץ בעתיד. חשוב לציין כי עד היום לא ידוע על מקרים של נזק ממזון מהונדס.


מדוע לא מסמנים מוצרים אלו?


בארצות רבות בעולם המפותח ישנה חובת סימון של כל מוצר המכיל מרכיב שעבר הנדסה גנטית.  הסימון המקובל הוא האותיות GMO . כך הצרכן יכול לבחור אם לקנות תוצרי הנדסה גנטית או להימנע ולרכוש מוצר טבעי. בישראל של 2014 אין עדיין חוק המחייב סימון של מוצרים שהונדסו גנטית. כתוצאה מכך היצרנים לא טורחים לסמן את המוצרים והצרכן נותר ללא כל יכולת בחירה.


מה אפשר לעשות?


חקיקה היא הפתרון היחיד לבעיה. רק חקיקה שתחייב את היצרנים לסמן את המזונות שהונדסו גנטית תחזיר לצרכן את חופש הבחירה להחליט אם הוא מעוניין לצרוך אותם. יוזמות פרטיות וכן ארגונים ירוקים מפיצים ברשת עצומות שונות להעלאת המודעות לחשיבותה של חקיקה בתחום, בתקווה להשפיע על דעת המחוקקים.





פורומים תזונה ותוספי תזונה

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
איך האומגה הזאת של RAY AND TERRY? אבג 06/12/2019 16:07
  • https://transcend.me/products/epa-dha-enteric-mega?_pos=4&_sid=9a6f5a6b0&_ss=r מכירים?

  • + הוסף תגובה
נשירת שיער טלי 04/12/2019 18:38
  • שלום, בני בן ה25 מקריח למעלה באיזור הראש(לאט לאט השיער נסוג בקרקפת ) האם יש דרך לעצור את התהליך בעזרת תזונה מתאימה?

  • + הוסף תגובה
סידן קרבונאט וציטראט אלי 26/07/2019 13:17
  • שלום, האם יש יסוד לטענה לפיה מחקרים שונים הוכיחו שסידן פחממתי נספג בקושי רב, לא מגיע לאן שצריך, מגיע לאן שלא צריך, שוקע שם וגורם נזקים. בברכה, אלי

  • + הוסף תגובה
כן משה 18/11/2019 00:38
  • כן. כנס לקבוצה שלי בפייסבוק "תוספי תזונה אמיתיים"

  • + הוסף תגובה
ציטראט וקרבונאט אלי 18/11/2019 18:36
  • אפשר, בבקשה, לקבל הפניה לשניים-שלושה מאמרים המוכיחים את יתרון הציטראט וחסרון הקרבונאט? נא לא להפנותני לפייסבוק - אינני יודע להשתמש בו. אני יודע לקרוא מאמרים שפורסמו בכתבי עת. כמו כן, אבקש לדעת מהו תחום המומחיות של משה. תודה. אלי

  • + הוסף תגובה
אני לא באמת מומחה כנס.. משה 18/11/2019 22:16
  • הדברים שציינתי הם דברים שד"ר ריי סטרנד כתב במאמר שלו. הוא טוען שהקבורנט נהיה קשה לספיגה ככל שאנו מתבגרים, ושזה בעצם המצב באוסטופורזיס. אני לא באמת מומחה אבל אני חוקר תוספי תזונה שנים.

  • + הוסף תגובה
סוג תוספי סידן אלי 19/11/2019 00:57
  • באיזה כתב עת ובאיזה תאריך פורסם מאמרו של החוקר שציינת? והאם דבר דומה פורסם ע"י חוקרים אחרים כלשהם? כמו כן, מאחר שאתה מומחה לתוספי תזונה, על איזה מידע (פרט למאמר הבודד הנ"ל) מבוססת טענתך שציטראט עדיף? אלי

  • + הוסף תגובה
חשוב לצרוך ציטרט ומלאט mdachman1@gmail.com 18/11/2019 00:40
זה דברים שקראתי במאמר שלו כנס.. משה 20/11/2019 19:52
  • המאמר של ד"ר ריי סטרנד נמצא באתר שלו. אני מנוי לאתר שלו. הוא רופא אמריקאי ולכן האתר שלו באנגלית. אני לא בטוח שתוכל לראות את המאמר שלו בלי לרכוש מנוי. בכל מקרה זה לינק לאתר שלו http://www.raystrand.com/

  • + הוסף תגובה
אכזבה ענקית אלי 20/11/2019 22:35
  • התשובה לא רצינית ולא מכובדת - זוהי לא תשובה בכלל, ולא תשובה עניינית בפרט. הפניה לגורם אחר במקום תשובה עניינית, אינה מתאימה לפורום נכבד זה. מי שכותב דברים כאלה מבלי להיות מסוגל לענות תשובה עניינית לשאלה שהוצגה משטה בקוראים. אפשר וצריך, לפחות, להפנות לגורם הנותן תשובה, כמובן ללא תשלום. כדי לשלם אינני זקוק לאתר זה. אני מאוכזב ביותר. אלי

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!