דלג לתוכן

מזון מהונדס גנטית: פצצה מתקתקת בצלחת?

מזונות מהונדסים גנטית בעלי עמידות מוכחת למזיקים וקלים יותר לגידול, אולם השפעתם על בני האדם טרם נבדקה במלואה. בישראל אין כל חוק המחייב סימון שלהם. האם אנחנו רק חלק מניסוי בקנה מידה בינלאומי?

מאת: יעל זמיר, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/09/2014
2 דקות קריאה

מזונות מהונדסים גנטית בעלי עמידות מוכחת למזיקים שונים ונחשבים קלים יותר לגידול, אולם השפעתם על בני האדם היא תחום מחקר חדש יחסית וטרם נבדקה במלואה. בישראל אין כל חוק המחייב סימון מוצרים למאכל שעברו הנדסה גנטית. האם אנחנו רק חלק מניסוי בקנה מידה בינלאומי? 


אף אחד לא אוהב להיות עכבר מעבדה, אבל לפעמים אנחנו לא שולטים בזה. מזונות שהונדסו גנטית הם מוצרים מלאים בסימני שאלה, הסיבה לכך היא חוסר במחקרים הבודקים את ההשפעות הבריאותיות של מוצרים אלו. למרות זאת, עדיין אין בישראל חוק המחייב לסמן מוצרים אלו ולצרכן אין כל דרך לזהותם. עצומה אינטרנטית קוראת לציבור לחתום בעד חקיקה בנושא, אך בינתיים עובר לו זמן יקר.

הנדסה גנטית היא תחום מחקר חדש יחסית העוסק ביכולת לבצע שינויים גנטיים אצל בני אדם, בעלי חיים וצמחים. היכולת לבצע שינויים גנטיים מאפשרת ליצור יצורים בעלי תכונות חדשות, טובות יותר. כיום, השימוש בהנדסה גנטית נפוץ בתחומים רבים כמו רפואה, חקלאות ועוד.

מזונות מהונדסים הם בדרך כלל זרעי צמחים שהונדסו גנטית במעבדה. השינויים הגנטיים בצמחים כוללים שינויים בגנים קיימים וכן החדרה של גנים חדשים. בסופו של דבר, הצמחים המהונדסים הם בעלי תכונות חדשות המקנות להם יתרון מול זרעים שלא הונדסו גנטית. זרעים שהונדסו גנטית עמידים יותר מפני חרקים, וירוסים וקוטלי חרקים שעלולים לתקוף את הצמחים במהלך חייהם.

הסכנה במזונות מהונדסים גנטית


השינויים הגנטיים גורמים להיווצרות של חלבונים חדשים בתוך הצמח. החלבונים החדשים עלולים לגרום למחלות, להיות רעילים, לגרום לאלרגיות או לכל תופעת לוואי אחרת. לא ידוע מה יכולות להיות ההשלכות הבריאותיות של אכילתם, שכן יכול להיות שמדובר בחלבונים תמימים שלא יגרמו לכל נזק, אך באותה מידה יכול להיות שמדובר בפצצה מתקתקת בצלחת שלנו.


מה הקשר בין ארגונים "ירוקים" להנדסה גנטית?


ארגונים ירוקים נלחמים בתופעה של הנדסת זרעים וצמחים בגלל ההשפעה ההרסנית שלה על הסביבה. יצירת צמחים עמידים לקוטלי חרקים משפיעה על אוכלוסיית החרקים. היא הופכת את החרקים עמידים מפני חומרי הדברה קיימים. כתוצאה מכך, חקלאים משתמשים בקוטלי חרקים חזקים יותר, הגורמים נזק לבעלי חיים אחרים, לאדמה ולמי התהום.

ומה לגבי בקרת איכות?


מוצרי מזון שהונדסו גנטית חייבים לעבור בקרת איכות קפדנית לפני שהם יוצאים לשוק, ואכן כל המוצרים נבדקים במעבדות כדי לוודא שלא קיימים בהם מרכיבים מסוכנים. בדיקה במעבדה היא תהליך חשוב, אבל היא אינה דרך טובה מספיק להוכיח שהחלבונים החדשים בטוחים.

על מנת לוודא כי החלבונים החדשים בטוחים, דרוש מחקר ארוך טווח שיעקב אחר אנשים שניזונו ממזון מהונדס גנטית ואחר מצבם הבריאותי. נכון להיום, לא פורסמו תוצאות של מחקר כזה ולכן קיים חשש מהאפשרות שצריכת מזון מהונדס גנטית הינה בעלת השפעות שליליות שעלולות לצוץ בעתיד. חשוב לציין כי עד היום לא ידוע על מקרים של נזק ממזון מהונדס.

מדוע לא מסמנים מוצרים אלו?


בארצות רבות בעולם המפותח ישנה חובת סימון של כל מוצר המכיל מרכיב שעבר הנדסה גנטית.  הסימון המקובל הוא האותיות GMO . כך הצרכן יכול לבחור אם לקנות תוצרי הנדסה גנטית או להימנע ולרכוש מוצר טבעי. בישראל של 2014 אין עדיין חוק המחייב סימון של מוצרים שהונדסו גנטית. כתוצאה מכך היצרנים לא טורחים לסמן את המוצרים והצרכן נותר ללא כל יכולת בחירה.

מה אפשר לעשות?


חקיקה היא הפתרון היחיד לבעיה. רק חקיקה שתחייב את היצרנים לסמן את המזונות שהונדסו גנטית תחזיר לצרכן את חופש הבחירה להחליט אם הוא מעוניין לצרוך אותם. יוזמות פרטיות וכן ארגונים ירוקים מפיצים ברשת עצומות שונות להעלאת המודעות לחשיבותה של חקיקה בתחום, בתקווה להשפיע על דעת המחוקקים.



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו