דלג לתוכן

חיסון חדש הצליח לחסום הדבקה ב-HIV בקופים

מתקרבים לחיסון למגיפת ה-HIV? חיסון חדש ופשוט יחסית, הצליח לחסום לחלוטין הדבקה במקבילה של הנגיף בקופי מקוק ועשוי לסלול דרך לניסויים ראשוניים של החיסון בבני אדם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/10/2014
2 דקות קריאה

חיסון חדש ופשוט יחסית, שניתן לתת דרך הפה, הצליח לחסום לחלוטין הדבקה ב-SIV, וירוס הנחשב כמקבילה של HIV בקופי מקוק, וייצרה דיכוי מהיר של הדבקה ויראלית בקופים אשר הודבקו לפני כן ב- SIV. התגלית סוללת דרך לניסויים ראשוניים של החיסון בבני אדם


החיסון, אשר הצליח לחסום הדבקה בנגיף, תואר על ידי מייצריו כ"מפתיע ביותר, ונראה כי הוא פועל על ידי הפעלת ייצור של קבוצת תאי CD8 והפסקת תאי CD4 מלזהות את הנגיף כגוף זר, ובכך מונע את התגובה החיסונית לנגיף SIV. השפעה מדכאת זו עובדת באופן ההפוך לאופן הפעולה של החיסון המסורתי.

החיסון מכיל SIV לא פעיל יחד עם מנות של בקטריות מוכרות. תוצאות המחקר מרמזות על כך שיש מקום למעבר לשלב של מחקרים בבני אדם, על מנת לבדוק אם התוצאות המוצלחות מתקבלות גם באנשים, בתקווה שאחריהם ניתן יהיה להשתמש בחיסון בפועל.

ואכן, כעת מתוכננים ניסויי בטיחות ראשוניים באנשים. באחד מהם, מתנדבים בריאים בסיכון נמוך ל- HIV יקבלו את החיסון כדי לראות אם הוא מפעיל את אותן תגובות חיסוניות ומדכאות את הנגיף. בניסוי אחר, נבדקים החיים עם הנגיף יקבלו את החיסון ולאחר מכן ייבדקו כעבור שישה חודשים על מנת לראות את תגובות החיסון על המערכת החיסונית שלהם.

החיסון הוא תוצר של שיתוף פעולה בין חוקרים צרפתיים מהמכון הצרפתי לחקר הסרטן וחיסוני HIV באוניברסיטת פריז ובין חוקרים מהמכון הרפואי הסיני באוניברסיטה הרפואית בגואנצו, סין.

החוקרים מציינים, כי הגישה שלהם התבססה על השערה ארוכת ימים, לפיה חיסונים מסורתיים המתבססים על עירור תגובה חיסונית למיקרוב בחשיפה אליו לא יכולים לעבוד במקרה של HIV, מאחר שנגיף זה עושה שימוש באותם התאים עצמם, שמעוררים את התגובה החיסונית (במיוחד תאי T מסוג CD4). לכן, הסיקו החוקרים כי חיסון נגד הנגיף צריך לגרום לגוף לזהות את נגיף ה-HIV ללא ייצור תגובת זו של מערכת החיסון לנגיף. 

בעבר, החוקרים חוו הצלחה חלקית בשימוש בתרופות המדכאות את מערכת החיסון כדי לייצר עלייה קצרה בספירה של תאי CD4, ובחיבור HIV לתאים לא פעילים המסוגלים 'להציג' את הנגיף לתאי מערכת החיסון מבלי להפעיל אותם. חיסון זה היווה הבטחה לדיכוי הדבקה ויראלית של אנשים החיים עם נגיף HIV, אך נטען כי היה הכרוך בעלויות גבוהות מדי בכדי לשמש את הציבור הרחב.

לכן, צוות החוקרים החליט לבדוק אם שילוב של נגיף SIV לא פעיל עם בקטריות ספציפיות המזוהות כ"ידידותיות" על ידי המערכת החיסונית – יעבדו כחיסון יעיל, כאשר מתן החיסון אוראלית נמצא כבטוח לחלוטין. עד כה, 15 מתוך 29 הקופים שנבדקו נמצאו כמוגנים לחלוטין מפני הידבקות ב-SIV. נראה כי ההשפעה נותרת לאורך זמן. השלב הבא – ניסויים בבני אדם.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
ד"ר נעמה אפשטיין ריגבי
ד"ר נעמה אפשטיין ריגבי אלרגיה ואימונולוגיה
רופאה בכירה במכון אלרגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
ד"ר רמית מעוז-סגל
ד"ר רמית מעוז-סגל פנימית
מומחית לאלרגיה, לאימונולוגיה קלינית ולרפואה פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו