דלג לתוכן

האם בריטניה תאשר השתלת רחם מנשים חיות?

לאחר שבשבדיה נולד לראשונה תינוק בריא בעקבות השתלת רחם, ממתינים בבריטניה להחלטת ועדת האתיקה האם לאשר השתלת רחם שנתרם מנשים צעירות, ובכך להעניק תקווה לאלפי נשים עקרות ברחבי העולם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/11/2014 תאריך עדכון: 22/12/2014
2 דקות קריאה

לאחר שבשבדיה נולד לראשונה תינוק בריא בעקבות השתלת רחם, ממתינים בבריטניה להחלטת ועדת האתיקה האם לאשר השתלת רחם שנתרם מנשים צעירות, ובכך להעניק תקווה לאלפי נשים עקרות ברחבי העולם 


אלפי נשים ברחבי העולם נושאות עיניהן בתקווה להחלטת ועדת האתיקה של רשויות הבריאות בבריטניה האם לאשר השתלת רחם, הליך חדשני שבוצע החודש בשבדיה ובאמצעותו ילדה אשה שנולדה ללא רחם בן בריא. 

ההצלחה של לידת הילד הראשון בעולם מהשתלת רחם, פתחה צוהר ליישומה של הטכניקה החדשנית גם בבריטניה. כ- 60 זוגות ממתינים עכשיו בציפייה לכך שריצ'רד סמית', חלוץ השתלות הרחם, אשר הקדיש שני עשורים לעבודה על פרויקט זה, יגשים את חלומם. עם זאת, בשל בעיות מימון, מעריכים בממלכה המאוחדת כי רק חמישה זוגות יוכלו לבחון את התגשמות חלומם עד שנת 2017.

התינוק השבדי שנולד בעקבות השתלת רחם נולד בניתוח קיסרי בחודש שעבר. אמו של התינוק, מתעמלת מקצועית בת 36, נולדה ללא רחם אך עם שחלה אחת אשר ייצרה ביציות תקינות. 

השתלת רחם. פתח צוהר להשתלות נוספות בבריטניה

בשנת 2012 היא עברה השתלת רחם מחברה של המשפחה, אישה בת 61. בינואר 2014, עברה הצעירה השתלת רחם עם עובר אשר נוצר מביצית שלה וזרע של בן זוגה. למרות שהתינוק היה פג, הוא נולד בריא לחלוטין ושוחרר מבית החולים כעבור עשרה ימים. 

הרופא המטפל אמר ש"זהו תהליך מרגש ומפליא כאחד, כי ידענו זה זמן מה על כך שאפשר לבצע השתלת רחם באופן מוצלח, אך לא ידענו בוודאות האם ניתן להוליד ילד בריא בעקבות השתלת רחם, מה שכעת אנו יודעים שאפשרי".

רק 5 נשים בזמן הקרוב

כעת, מעוניינת קבוצה של רופאים בבריטניה לעבור לשלב הבא, בו לאחר אישור ועדת האתיקה הבריטית, יבוצעו השתלות רחם בכמה נשים, אחריהן כל אחת תמתין פרק זמן של שנה כדי לוודא שהרחם המושתל לא נדחה על ידי הגוף.  אם הכל יעבור בהצלחה, לידות ראשונות בעקבות השתלות רחם יוכלו לקרות בשנת 2017.


בראיונות לכלי התקשורת הבריטים הסביר סמית כי  "בעקבות האירועים בשבדיה, ישנה סבירות גדולה הרבה יותר שוועדת האתיקה תאשר את הפרויקט. יש לנו 60 נשים שרוצות לעבור את ההליך ולפחות שני זוגות להם עוברים מוקפאים, מוכנים לטובת העניין. מיותר לציין כי הנשים אשר רוצות לעבור את ההליך, מעוניינות לקדם את העניין בהקדם האפשרי".

עם זאת, גם במידה שהוועדה תאשר את התהליך, התמונה אינה ורודה. השלטונות בבריטניה אינם מעוניינים להשתתף במימון הפרויקט בשלב זה ונראה כי חמש נשים בלבד יעברו את ההליך בזמן הקרוב, בכפוף לאישור האמור. 

שימוש בתורמות חיות וצעירות

בעוד שבמקרה השבדי, מענק לטובת הפרויקט אפשר מימון נאות, המתינו החוקרים הבריטים זמן רב  למימון שיאפשר להתקדם עם הפרויקט. כעת, לרשותו של הגוף הבריטי להשתלות רחם עמו עובד ד"ר סמית יש 40,000 ליש"ט, אך עדיין חסר להם 500,000 ליש"ט כדי לממן את הניתוח והתרופות הנלוות להליך זה.

הבדל משמעותי בין הפרויקט השבדי לבריטי הוא שימוש בתורמות חיות וצעירות, כולל אימהות, אחיות, חברים ואפילו גיסות, אשר התנדבו לתרום את הרחם שלהן. וועדת האתיקה הבריטית רואה בכך בעייתיות, וחוששת שתורמות אלו עלולות לסבול מתופעות לוואי בעקבות הליך הסרת הרחם, והטיפול המשקם שלאחריו. 

הצוות של סמית הציע לפיכך להשתמש ברחם של נשים מרשימת תורמות אשר נפטרו בגיל צעיר, ובכך ליישם את אותם הנהלים הנהוגים במקרה של תרומת לב וריאות. סמית אומר שזה עשוי לשנות את כל המהלך, בשל היכרות עם הסיכונים הכרוכים בתרומה שכזו.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רונית עשת
ד"ר רונית עשת יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופאה מקסימה.. נעימה ומקצועית 🫶🏿"
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית ברפואת נשים, ילוד ופוריות
ד"ר אוהד ברוכין
ד"ר אוהד ברוכין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 150 חוות דעת )
"דר ברוכין מקצועי , סבלני ואנושי ."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כירורגיה כללית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו