דלג לתוכן

האם נמצאה דרך לגמילה מעישון בשינה?

בניסוי שנערך במכון ויצמן חשפו החוקרים אנשים לריח של סיגריות בשילוב עם ריח של ביצים מקולקלות או דגים רקובים, בעת שישנו. התוצאה: ירידה משמעותית בעישון

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 13/11/2014
2 דקות קריאה

התניה מבוססת ריח שבוצעה בעת שינה, גרמה למשתתפים בניסוי הפחתה משמעותית בעישון. מדעני מכון ויצמן למדע, שביצעו את הניסוי שפורסם בימים אלה בכתב-העת The Journal of Neuroscience חשפו מתנדבים שנוהגים לעשן בעת שישנו לריח של סיגריות בשילוב עם ריח של ביצים מקולקלות או דגים רקובים. התוצאה: ירידה משמעותית בעישון


האם נמצאה דרך להגמל מסיגריות תוך כדי שינה? ניסוי שנערך במכון ויצמן ברחובות ומפתרסם בכתב העת The Journal of Neuroscience מראה כי שימוש בריח כהתניה מבוססת-תסמיכים (אסוציאטיבית) עשויה להתרחש בשינה, ויכולה להוביל לשינויים התנהגותיים משמעותיים, כהפסקת עישון. 


המחקר הנוכחי התבצע על 66 מתנדבים שרצו להפסיק לעשן, ואשר לא טופלו במטרה לסייע להם בכך. עישון סיגריות נבחר כמושא המחקר כיוון שזו התנהגות שאפשר למדוד בקלות וריח חזק הוא אחד ממאפייניה. 

לאחר שדיווחו על הרגלי העישון שלהם, בילו חלק מהנבדקים את הלילה במעבדת השינה המיוחדת של המחלקה. דפוסי השינה שלהם נוטרו בדייקנות, ובשלבים שונים של השינה נחשפו הנבדקים לריח הסיגריות ולריח רע אחר – אחד מיד אחרי השני, שוב ושוב, במהלך הלילה. 

הנבדקים דיווחו כי בשבוע שלאחר מכן הם עישנו פחות. בניגוד אליהם, נבדקים שנחשפו לאותם הריחות באותה התדירות, אך בזמן שהיו ערים, לא הפחיתו בעישון בימים הבאים. גם המתנדבים שבילו את הלילה במעבדת השינה, אך נחשפו לריחות בזמנים אקראיים - לא הושפעו.

הקבוצה שהפחתת שיעור העישון שלה היה הגדול ביותר – כ-30% – כללה את המתנדבים שנחשפו לריחות בשלב השני של השינה, שנת  NREM. 

על-אף שהנבדקים לא זוכרים את הריחות אליהם נחשפו בלילה, בבוקר שלאחר מכן הם הגיבו לצלילים, שנקשרו במהלך השינה לריחות לא נעימים, בנשימות קצרות ורדודות. 

ד"ר ארזי מסבירה כי בניגוד לסוגים אחרים של גירויים חושיים, היתרון שבשימוש בריח טמון בכך שאינו מעיר אותנו, אפילו כזה שנחשב מסריח במיוחד.

ד"ר ענת ארזי, מקבוצתו של פרופ' נעם סובל מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, כבר הראתה במחקר קודם שהתניה מבוססת-תסמיכים (אסוציאציות) – מעין תהליך למידה "פבלובי", שבו מותנה המוח לקישור תת-מודע בין גירוי אחד לגירוי אחר – עשויה להתרחש במהלך השינה אם הגירויים הבלתי-מותנים הם ריחות. 

פרופסור סובל וד"ר ארזי אומרים שהתניה המבוססת על חוש הריח עשויה להיות כיוון מבטיח לחקר תופעת ההתמכרות, כיוון שמערכת התגמול של המוח, המעורבת בהתנהגויות הקשורות בהתמכרות כעישון לדוגמה, קשורה באזורי המוח שמעבדים ריח. כמה מהאזורים האלה פעילים במהלך השינה, וייתכן שיכולתם לעבד מידע אף עולה בעת השינה.

"עדיין לא המצאנו דרך לגמול מעישון בזמן השינה", אומרת ד"ר ארזי. "תוצאות מהסוג הזה מחייבות מחקר אחר לחלוטין. מה שהראינו הוא את כוחה של התניה במהלך השינה, ושהתניה זו עשויה להוביל לשינויים התנהגותיים משמעותיים. חוש הריח שלנו עשוי להיות שביל הכניסה למוחנו הישן, וייתכן שתגלית זו תעזור לנו בעתיד לשנות התנהגויות בעייתיות."


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
ד"ר ורד ליבנה
ד"ר ורד ליבנה נוירולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"לדר' ליבנה הגענו בהמלצת רופא המשפחה לאחר שהיה בהרצאה של דר' ליבנה לרופאים בקהילה. הרופאה הקדישה לי ולביתי (בת 18) את כל הזמן הנחוץ (כמעט שעה), בדקה את כל המסמכים שהבאנו עוד בזמן הביקור, הפנתה את ביתי לעוד בדיקה נוספת - מבחן MOXO (לא כלול בסל) ונתנה לנו את המייל הפרטי שנשלח לה את תוצאות הבדיקה בשביל שתפענח אותה. עוד אציין שבהמשך גם קיבלנו הקלות למבחן הפסיכומטרי. אני רוצה להודות לדר' ליבנה וממליץ עליה בחום."
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום התמכרויות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו