דלג לתוכן

בדיקת המוגלובין מסוכרר: עוקבים אחר הסוכרת

היא מספקת תמונת מצב לגבי מאזן הסוכר בדם ומסייעת לטיפול במחלת הסוכרת ולשלוט בה. כל מה שצריך לדעת על בדיקת המוגלובין מסוכרר

מאת: ד"ר דיב דאוד
תאריך פרסום: 11/12/2014
3 דקות קריאה

היא מספקת תמונת מצב לגבי מאזן הסוכר בדם ומסייעת לטיפול במחלת הסוכרת ולשלוט בה. כל מה שצריך לדעת על בדיקת המוגלובין מסוכרר (A1C)

בדיקת המוגלובין A1C (או המוגלובין מסוכרר) היא בדיקת דם אשר מסייעת למעקב אחר מחלת הסוכרת. בדיקת הדם הזו מספקת מידע לגבי איזון הסוכר בשלושת החודשים האחרונים ומסייעת להעריך את חומרת המחלה והצלחת הטיפול. בדיקת המוגלובין A1C מתאימה לא רק לחולי סוכרת אלא גם לאנשים בריאים, ובמקרים אלה מסייעת להבנת הסיכון להתפתחות סוכרת.

כיצד המוגלובין A1C מסייע להבנת איזון הסוכר בגוף?


הסוכר אשר נמצא בזרם הדם "נדבק" לחלק מכדוריות הדם האדומות, ולכן בדיקה אשר יודעת לאמוד את כמות הסוכר אשר צמוד לכדוריות מסייעת גם להבין את מאזן הסוכר בגוף. מכיוון שכל כדורית דם חיה בממוצע שלושה חודשים, בדיקת המוגלובין A1C מספקת מידע לגבי איזון הסוכר בפרק זמן זה. חשוב להבין שבדיקת המוגלובין A1C אינה בודקת באופן ישיר את רמת הסוכר בדם, אלא מעריכה את מאזן הסוכר בשלושת החודשים האחרונים על פי שיירי הסוכר על כדוריות הדם האדומות.

על מנת להבין טוב יותר כיצד הבדיקה פועלת, דמיינו שאתם מעוניינים להעריך את היקף העבודה של מוסך, אך הגעתם אליו ביום המנוחה. למרות שאין כרגע מכוניות במוסך, ניתן להעריך את היקף הפעילות של המוסך על פי כמות הגריז והשמן המרוחים בסביבה, וככל שהיא גדולה יותר המוסך כמובן פעיל יותר. בצורה דומה ניתן גם להעריך את רמות הסוכר בדם לאורך זמן, ולשם כך משתמשים בבדיקת המוגלובין A1C.

ערכי המוגלובין A1C - מתי לדאוג?


ערכי התוצאה של בדיקת המוגלובין A1C מגיעים באחוזים, כאשר ככל שרמת המוגלובין A1C נמוכה יותר כך איזון הסוכר בגוף בשלושת החודשים האחרונים טוב יותר. טווח הנורמה לאדם בריא הוא עד 5.8%, וחשוב לזכור שקיים הבדל בין מעבדות והכי טוב להתבסס על טווחי הנורמה אשר מצוינים על ידי המעבדה.

לעומת אדם בריא, אצל חולי סוכרת הנושא מורכב יותר, וערכים של מתחת ל-6% נחשבים למצוינים, ערכים של עד 7% נחשבים לטובים וערכים של מעל 8% דורשים התייחסות מיוחדת ושינוי משמעותי של הטיפול. אצל חולי סוכרת אשר מטופלים תרופתית, מכוונים את הטיפול כך שרמות המוגלובין A1C יהיו סביב 7% - רמות נמוכות יותר אינן תמיד טובות לחולים!

חשיבות בדיקת המוגלובין A1C


מחקרים שונים הראו שירידה ברמות המוגלובין A1C קשורה לשליטה טובה יותר במחלת הסוכרת ומניעת הסיבוכים הקשורים למחלה. רמת הסוכר הגבוהה אצל חולי סוגרת גורמת לפגיעה בכלי דם קטנים וגדולים, וסיבוכי הסוכרת החשובים הם פגיעה בעיניים, בכליות, נוירופתיה וסיכון מוגבר למחלות קרדיווסקולריות כמו אוטם שריר הלב ושבץ.

איזון מחלת הסוכרת ושמירה על רמות תקינות של המוגלובין A1C מסייעות לא רק למניעת הסיבוכים הללו אלא גם להאטת קצב התקדמותם במידה והם כבר קיימים. כמו כן, אצל חולי סוכרת אשר סובלים גם ממחלות רקע נוספות כמו יתר לחץ דם והסתיידות עורקים, איזון רמת הסוכר מפחית גם את התקדמות המחלות האחרות.

מחקר חשוב אשר בוצע בבריטניה (UKPDS) הראה שטיפול אינטנסיבי אשר מוביל לירידה של 0.9% בערכי רמות המוגלובין A1C מביא להפחתת הסיכון לסיבוכי המחלה השונים כהתקפי לב (ירידה של 16%), מחלות כלי דם (25%), פגיעה ברשתית (21% ירידה) וליתר סינון כלייתי - שלב ראשוני של פגיעה בכליות (ירידה של 33%).

הקושי לירידה ברמת המוגלובין A1C


חשוב להבין שלחולי סוכרת לא קל לאזן את מחלתם, והירידה ברמות המוגלובין A1C אינה תמיד פשוטה. למרות חידושים רבים בתחום הטיפול התרופתי במחלה, חולים רבים עדיין מתקשים לאזן את רמות הסוכר ולהגיע לרמות היעד של המוגלובין A1C.

ככל שמתקרבים לערכי היעד, הורדת רמת המוגלובין A1C הופכת לקשה יותר, וחולים רבים אשר הצליחו לרדת יפה ברמות המוגלובין A1C כאשר היה גבוה (מעל 8.5), מתקשים לעשות זאת כאשר רמתו מתחת ל-8 ומתקרבת לערכי המטרה.

אחת הדרכים החשובות לאזן את רמות המוגלובין A1C היא שימוש באינסולין. הטיפול באינסולין, אשר ניתן על ידי זריקות תת עוריות מסייע להפחתה מהירה ומדויקת של רמות הסוכר ולכן מאפשר טיפול טוב בחולי סוכרת. עם זאת, הבעיה הגדולה של השימוש באינסולין היא היפוגליקמיה (ירידה של רמת הסוכר), אשר במקרים רבים מונעת מחולי סוכרת להישאר מאוזנים לאורך זמן.

מניסיוננו ומתוצאות מחקר אשר עוסק באיזון סוכרת על ידי אינסולין ארוך טווח (לנטוס), עולה כי רמות הסוכר בשעות הבוקר (לאחר צום הלילה) נשלטות היטב ונשארות מאוזנות גם לאחר טיפול באינסולין. לעומת זאת, כאשר משתמשים באינסולין בטווח בינוני (כמו אינסולטרד), מופיעים יותר מקרים של היפוגליקמיה לילית.

כיום, שילוב של שימוש באינסולין עם טווח פעולה קצר (כמו נובורפיד או הומולוג) ואינסולין עם טווח פעולה ארוך (כמו לנטוס) מאפשרים למנוע את ההיפוגליקמיה הלילית ולשלוט טוב יותר ברמות הסוכר בדם. חשוב לזכור שלעתים לוקח זמן עד שמכירים את ה"נוסחה" לאיזון הסוכרת, ולכן חשוב לנהוג באחריות, לעקוב אחר הוראות הרופא ולהמתין בסבלנות עד שלומדים איך אמורים לטפל במחלה.

מאת: ד"ר דיב דאוד, סגן מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה, סכרת ומטבוליזם בבית החולים רמב"ם

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איריס יעיש
ד"ר איריס יעיש אנדוקרינולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"הרופאה הייתה מקצועית, רגישה וסבלנית."
פרופ' אילנה בלום לובל
פרופ' אילנה בלום לובל פנימית
ד"ר גבריאלה ליברמן
ד"ר גבריאלה ליברמן אנדוקרינולוגיה
מומחית לאנדוקרינולוגיה ורפואה פנימית, מנהלת המרכז לטיפול בעודף משקל בית החולים שיבא תל השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות קצב לב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו