דלג לתוכן

האם חלב אם מאבד מערכו במקרר?

מחקר מצביע כי איכות נוגדי חמצון שבחלב אם מאבדים מאיכותם כאשר החלב מאוכסן בקירור או הקפאה. עם זאת, מצא המחקר כי גם חלב אם שאוכסן מומלץ יותר מפורמולה לתינוקות

מאת: אמילי האודי, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/01/2015
2 דקות קריאה

מחקר מצביע כי איכות נוגדי חמצון שבחלב אם מאבדים מאיכותם כאשר החלב מאוכסן בקירור או הקפאה. עם זאת, מצא המחקר כי גם חלב אם שאוכסן מומלץ יותר מפורמולה לתינוקות


מחקר אותו מוביל ד"ר תומאס הגיי מהאוניברסיטה לרפואה שבניו ג'רזי מצא כי חלב אם שופע נוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) בריאים, אך חלק מהם מאבדים מאיכותם כאשר החלב מאוכסן. למרות זאת, חלב אם מאוכסן, אפילו חלב אם שהוקפא, מכיל רמות גבוהות יותר של נוגדי חמצון בהשוואה לכל פורמולה אחרת.

חלב אם בקרב נגד רדיקלים חופשיים


ד"ר הגיי מציין כי בגופם של תינוקות נוצרים חלקיקים הרסניים הנקראים רדיקלים חופשיים. נוגדי החמצון "מפנים" את הרדיקלים החופשיים. פגים פגיעים במיוחד למחלות הנגרמות בשל רדיקלים חופשיים ומתמודדים טוב יותר עם מחלות כשהם ניזונים מחלב אם בהשוואה לפורמולה. אחת הסיבות לכך עשויה להיות העובדה שחלב אם עשיר בנוגדי חמצון.

ד"ר הגיי אומר כי קיימים נתונים המוכיחים שחלב אם טוב יותר לפגים מאשר פורמולה. "לתינוקות הניזונים מחלב אם כמות נמוכה יותר של סיבוכים במערכת העיכול בהשוואה לתינוקות הניזונים ממזון אחר. בנוסף, חלב אם עשוי לספק הגנה במקרים של מחלות מסוימות". ייתכן שהדבר קשור בנוגדי החמצון.

ד"ר הגיי ושותפיו למחקר אספו חלב אם משמונה אימהות לתינוקות ומשמונה אימהות לפגים. הם בדקו את כמות ואיכות נוגדי החמצון בחלב שאספו. החלב נבדק כשהיה טרי, לאחר קירור במקרר במהלך יומיים עד שבעה ימים ולאחר הקפאה של יומיים עד שבעה ימים. החוקרים גם בדקו חמישה סוגים שונים של פורמולות כהשוואה.

חלב האם שנאסף מכל הנשים היה טוב בנטרול רדיקלים חופשיים. לאחר 48 שעות במקרר איכות נוגדי החמצון בחלב ירדה. הקפאת החלב גרמה לירידה גדולה יותר באיכות נוגדי החמצון, אך בכל מקרה וגם לאחר הירידה באיכות, חלב האם עדיין היה בעל כמות גדולה יותר של נוגדי חמצון בהשוואה לכל פורמולה אחרת.

טוב יותר מפורמולה


ממצאי המחקר הראו שחלב אם טרי או שאינו בן יותר מ-48 שעות הינו בעל האיכות הטובה ביותר, יחד עם זאת, אין זה אומר שנשים לא צריכות לשמור חלב בקירור או הקפאה, משום שגם במצב זה הוא עדיין טוב הרבה יותר מכל פורמולה שהיא.

אכסון חלב מאפשר אספקת מזון יציבה לתינוק אומרת יועצת ההנקה קטי לבינג, מנהלת המרכז להנקה ב-La Leche League, ארגון בינלאומי העוסק בעידוד מודעות להנקה ותרומות חלב אם. לבינג ממליצה כשבועיים-שלושה לפני חזרת האם לעבודה להתחיל לאכסן מעט חלב, פחות מ-100 מ"ל ליום, וכך בימים בהם תהיה האם עייפה, לקראת סוף שבוע העבודה שלה, כשרמות הלחץ גבוהות ויהיה לה פחות חלב, היא תוכל להשתמש בחלב המוקפא.

חלב אם מאוכסן מאבד מרמת נוגדי החמצון (אנטיאוקסידנטים) בו, אך הוא עדיין המזון הטוב ביותר לתינוק יותר מכל פורמולה. יחד עם זאת ד"ר הגיי מציין שממצאים אלה אין משמעותם שיש רע בשימוש בפורמולה. גם הוא וגם לבניג מסכימים כי פורמולה היא מקור מצוין של תזונה כאשר חלב אם אינו מהווה אופציה אפשרית.


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יזהר ארז
ד"ר יזהר ארז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 74 חוות דעת )
"דר ארז יזהר יסודי, סבלני ומסביר כמו שצריך. ממליצים בחום"
ד"ר רונית עשת
ד"ר רונית עשת יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופאה מקסימה.. נעימה ומקצועית 🫶🏿"
פרופ' דב פלדברג
פרופ' דב פלדברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל ביה"ח לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי רבין
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הנקה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו