דלג לתוכן

חדש באיכילוב: "בנק" צואה לטיפול בזיהומים

לאחר שנמצא כי טיפול באמצעות השתלות צואה הביאו לריפוי של חולים מזיהום של החיידק האלים "קלוסטרידיום", שעשוי לפתח עמידות לטיפול אנטיביוטי, הוקם גם בישראל מאגר צואה. ההשתלות הראשונות הסתיימו בריפוי מלא של החולים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/01/2015
2 דקות קריאה

לאחר שנמצא כי טיפול באמצעות השתלות צואה הביאו לריפוי של חולים מזיהום של החיידק האלים "קלוסטרידיום", שעשוי לפתח עמידות לטיפול אנטיביוטי, הוקם גם בישראל מאגר צואה. ההשתלות הראשונות הסתיימו בריפוי מלא של החולים


במרכז הרפואי "איכילוב" בתל אביב נפתח לאחרונה מכון מיוחד לטיפול באמצעות בקטריותרפיה -  מאגר צואה, המשמש לטיפול במחלות גסטרו, במערכת העיכול ובזיהומים שנרכשים בבית חולים. מדובר במאגר ראשון וייחודי בישראל, שהינו חלק ממגמה חדשנית בעולם הרפואה של שימוש בצואת אדם לטיפול רפואי.

החשיבות של חיידקי המעי בשמירה על בריאות האדם התגלתה במהלך העשורים האחרונים, כשברפואה הסינית השתמשו בתכשירי צואה לריפוי מחלות בבני אדם כבר לפני 1,500 שנים.בשנים האחרונות בוצעו מחקרים רבים שבדקו את הקשר בין הרכב אוכלוסיות החיידקים במעי לבין מצבי בריאות וחולי בבני האדם, ומצאו כי על ידי העברת חיידקי מעי מאדם בריא לאדם חולה ניתן לשפר את בריאות האדם.

שכיחות הזיהום מהחיידק האלים "קלוסטרידיום דיפיצילה", עלתה בעשורים האחרונים, קרוב לוודאי בשל השימוש הנרחב באנטיביוטיקה, אשר משנות את מבנה אוכלוסיית חיידקי המעי וכך מאפשרות לחיידק הקלוסטרידיום להתרבות במעי.

נמצא במחקרים רבים כי עד 20% מהמטופלים אשר נכנסים לבית החולים ללא זיהום יכולים להדבק בחיידק במהלך האשפוז. אחוזים בודדים מאותם חולים יפתחו מחלה עקב החיידק, המתבטאת בשלשול, כאב בטן, חום ועלולה להביא במקרים קיצוניים להתדרדרות כלל מערכתית ואף לתמותה. למרות שניתן טיפול אנטיביוטי כנגד החיידק, מעריכים כי בחמישית מהחולים, החיידק יישאר במעי וימשיך לגרום לשלשול ממושך אשר עלול להימשך חודשים ארוכים, ולפגוע פגיעה קשה באיכות החיים ואף בתוחלת החיים של המטופלים.

מחקרים גילו שהשתלת חיידקים מהצואה של אדם בריא לאדם חולה  הביאה לריפוי מוחלט של המחלה תוך ימים ספורים ובאחוזי הצלחה של כ-90% בחולים, שסבלו משלשולים ממושכים ולא הגיבו לטיפולים אחרים. הדבר הביא למהפכה טיפולית והשיטה הטיפולית החדשה אף אושרה על ידי ה- FDA בארצות הברית.

השירות החדש שנפתח במרכז הרפואי איכילוב, ואותו מוביל ד"ר ניצן מהרשק, מהמכון למחלות דרכי העיכול והכבד, יעסוק בנושא הטיפול והמחקר של יעילות השתלות נוזל הצואה  במצבי חולי שונים. במסגרת השירות נפתח מאגר דגימות קפואות אשר משמש לטיפול בחולים. 

כיצד עובדת השתלת צואה?

תורמי הצואה הינם מתנדבים בריאים, אשר עוברים בדיקת רופא, עונים על שאלון מדוקדק לגבי היסטוריה רפואית ועוברים בדיקות דם וצואה לשלילת מחלות זיהומיות ומטבוליות (עלות סקירת תורם פוטנציאלי עומדת על סך 3,500 שקל). רק אלה אשר עונים על הקריטריונים הנוקשים ועוברים את כל בדיקות הסקר נבחרים לבסוף כתורמים.

התורמים מביאים צואה אשר ממנה מופקים החיידקים. דגימות אלה נשמרות בטמפרטורה של  מינוס 80 מעלות צלזיוס ועוברות הפשרה כאשר מגיע חולה מתאים, ומוזלפות למעי החולה בעזרת קולונוסקופיה או גסטרוסקופיה.

דגימות מטופלות במרכז החדש. הצלחה של 90%. (צילום: דוברות "איכילוב")

במרכז הרפואי איכילוב, בוצעו עד היום חמש השתלות צואה על ידי ד"ר מהרשק, בקרב חולים עם זיהום ממושך בקלוסטרידיום דיפיצילה. בעוד שחולים אלה לא הגיבו לטיפול בן מספר חודשים במספר סוגים של אנטיביוטיקה, לאחר טיפול יחיד בהשתלת נוזל צואה, השלשול בקרב החולים חלף תוך ימים ספורים ולא נותרה עדות לחיידק בגופם.

מכיוון שעלות סקירת התורמים גבוהה מאוד, הטיפול מבוצע כיום בתשלום ואינו חלק מסל הבריאות. במקביל, מאגר הצואות ישמש למחקרים שיבדקו את יעילות השתלת הצואה בקרב חולים הסובלים מהשמנה ומסכרת ובקרב חולים הסובלים מקוליטיס כיבית.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר נדב אילני
ד"ר נדב אילני גסטרואנטרולוגיה
רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד. הדסה עין כרם ומכון הגסטרו של קופת חולים כללית בירושלים
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית.
ד"ר משה נדלר
ד"ר משה נדלר גסטרואנטרולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו