דלג לתוכן

10 ההרגלים שפוגעים במצב הרוח שלנו

דווקא להחלטות הכי תמימות ולא מודעות שאנו מקבלים במהלך היום, יש חשיבות עצומה על מצב הרוח שלנו. מתברר שהדרך לאושר עוברת בין צורת ההליכה, שיטוט בפייסבוק ומערכת יחסים בריאה. מה עוד? קבלו עשר הרגלים שאתם חייבים להתחיל להימנע מהם כדי לשפר את מצב הרוח שלכם

מאת: מיטל עובדיה, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/01/2015
4 דקות קריאה

דווקא להחלטות הכי תמימות ולא מודעות שאנו מקבלים במהלך היום, יש חשיבות עצומה על מצב הרוח שלנו. מתברר שהדרך לאושר עוברת בין צורת ההליכה, שיטוט בפייסבוק ומערכת יחסים בריאה. מה עוד? קבלו עשר הרגלים שאתם חייבים להתחיל להימנע מהם לכבוד השנה החדשה


בכל יום אנו מקבלים החלטות קטנות, תמימות לכאורה, אך למעשה הן משפיעות על מצב הרוח שלנו יותר ממה שאנו יודעים. ההרגלים החברתיים שלנו, שגרת הפעילות הגופנית (או העדר של פעילות כזו), ואפילו היציבה שלנו -  כולם עשויים לפגוע במצב הרוח שלנו, ואנו אפילו לא יודעים זאת. למזלנו, את הכל ניתן לשנות. קבלו את עשרת ההרגלים שמחבלים במצב הרוח הטוב שלנו וכיצד ניתן לשנותם.


ההרגל: מחסור בפעילות גופנית - מחקר חדש מגלה כי ביצוע פעילות גופנית למעלה משלוש פעמים בשבוע, מפחית את הסיכון לדיכאון ב- 19%. לאחר שעקבו אחרי למעלה מ- 11,000 נבדקים, מצאו החוקרים קורלציה בין פעילות גופנית ודיכאון. הנבדקים שגילו סימני דיכאון היו הנבדקים הפחות פעילים, ואילו הנבדקים הפעילים גילו פחות סימני דיכאון. למעשה, בכל פעם שביצעו פעילות גופנית הסיכון לדיכאון ירד בלא פחות מששה אחוזים.

כיצד מטפלים?  תתחילו להזיז את עצכם! פעילות גופנית לא חייבת להיות אינטנסיבית או ממושכת -  גם הליכה לסידורים במקום נסיעה קצרה ברכב או בחירה במדרגות במקום במעלית, יעזרו לשמור על המוח שלכם חיוני וחיובי.

ההרגל: הליכה מרושלת - הדרך בה אנו הולכים משפיעה באופן ישיר על מצב הרוח שלנו. חוקרים גילו כי כאשר נבדקים התבקשו ללכת עם הכתפיים שמוטות, רכונים ועם מינימום תנועות יד, הם חוו מצבי רוח גרועים יותר מאלו שהייתה מוטיבציה בצעדיהם. בנוסף, משתתפים שהלכו בסגנון הרפוי זכרו דברים שליליים הרבה יותר מאשר דברים חיוביים. 

כיצד מטפלים?  עמדו זקופים וגלגלו את הכתפיים לאחור כדי לשמור על החיוביות.

ההרגל: צילום אובססיבי - מכורים לאינסטגרם? הטיפ הזה בשבילכם. מתברר שגם צילומים של רגעים משמחים עלולים לעכב ולהשפיע על הזיכרון שלנו מרגעים אלה. במסגרת מחקר שנערך לאחרונה, המשתתפים סיירו במוזיאון, התבוננו בכמה חפצים וצילמו תמונות של אחרים. בתום הסיור הם גילו שהיה להם קשה יותר לזכור את הפריטים שצולמו בהשוואה לאלה שהביטו בהם. כך שבעצם עדשת המצלמה המתעדת את הרגעים הקסומים ביותר שלנו, מטשטשת את העולם ואנו אפילו לא מודעים לזה.

כיצד מטפלים?  חייבים לצלם רגע מאושר? המתינו מעט. בינתיים שבו, ספגו, השתתפו ותיהנו מהרגע ומעצמכם. 

ההרגל: המצאות במערכת יחסים "רעילה" - מערכות יחסים שאינן בריאות, מכילות, מפרגנות או מלאות בחום, עלולות להוביל את בני הזוג לדיכאון. אנשים רבים הסובלים מחרדה ודיכאון, לא מודעים לכך שלעיתים נובע הדבר דווקא ממערכת היחסים שלהם, שאינה בריאה ואף פוגעת בהערכתם העצמית, כשלמשל בני הזוג שלהם מאמינים שהם לא מוכשרים או אנוכיים.

כיצד מטפלים?  ראשית, הקשיבו לליבכם. אתם מאושרים במערכת היחסים הזו? אם לא, זה אומר הכל. ומעבר לכך, קראו ובדקו: האם בן הזוג שלכם עשוי להיות פוגעני? אם אינכם בטוחים, התייעצו עם בן משפחה, חבר קרוב או גורם מקצועי, כדי לעזור לכם לזהות את הסימנים. לפעמים הם רואים דברים שאנו עיוורים אליהם.

ההרגל: רצינות רבה מדי - אתם מועדים על סדק במדרכה ובמקום למשוך בכתפיים ולהמשיך הלאה, אתם מתכווצים במבוכה. נשמע מוכר? כנראה שזה הזמן למצוא דרכים לצחוק יותר. לא סתם אומרים כי הצחוק מועיל לבריאות - וזה תקף גם לגבי בריאות הנפש. 

כיצד מטפלים?   חפשו הומור בכל יום. צפו בתכנית טלוויזיה משעשעת, בלו זמן עם חברים שגורמים לכם לחייך. או אפילו נסו להתנדב עם ילדים- הם כבר יגרמו לכם לחייך שעות נוספות. 

ההרגל: מחסור בשינה - זהו אינן סוד כי השינה משפיעה על איכות חיינו. התפקוד הכללי, היכולות הפיזיות, הרגשיות והנפשיות שלנו - כולם מושפעים משינה או ממחסור בה. בזמן השינה הגוף שלנו נח, מתחדש ומעבד את הדברים שראה וספג במהלך היום. בלי פרק זמן ראוי למנוחה, מהר מאוד נתחיל לחוש ברע - פיזית ונפשית.

כיצד מטפלים?   לא ישנים מספיק? נסו להבין מדוע (חוסר נוחות? עבודה מאומצת? שעות שינה לא סדירות?) ולאחר מכן נקטו בצעדים הדרושים על מנת ליצור סביבת שינה נינוחה.

דווקא להחלטות הכי תמימות במהלך היום, יש חשיבות עצומה על מצב הרוח שלנו

ההרגל: אין לכם מספיק זמן לעצמכם  - בין הילדים, לעבודה, לנישואין ולשלל פעילויות שגרתיות אחרות, אתם כמעט אף פעם לא מוצאים את עצמכם לבד. החשיבות של מציאת זמן לעצמכם כדי לחשוב, לחלום ולבצע דברים שגורמים לכם לחייך - משמעותית לחיים ללא דיכאון וחרדה. 

כיצד מטפלים?   קבעו פגישה עם עצמכם, בין אם ליום שלם או אפילו עשר דקות.

ההרגל: חברויות וירטואליות בלבד: לצערנו, כיום אנחנו כבר לא באמת מדברים אחד עם השני. אנחנו אולי חושבים שהודעות SMS, פייסבוק ורשתות חברתיות אחרות עוזרות לנו לשמור על קשר עם חברים, אך למעשה אנו לא נתקלים במספיק מגע אנושי. השיטוט בפייסבוק הוא כלי בידורי. הוא לא באמת מאפשר לנו להבין אנשים, לנהל איתם שיחות עומק פנים מול פנים ולחוש שמישהו מביט לנו בעיניים ומבין את מה ששום סמיילי קורץ לא יצליח להחליף. 

כיצד מטפלים?  הקפידו לקבוע פגישה אמיתית עם היקרים לכם לפחות אחת לשבוע.

ההרגל: מפתחים תלות בסלולארי -  נסו להיזכר מתי בפעם האחרונה התנתקתם לחלוטין מהמכשיר הסלולארי שלכם. לא זוכרים? לא סימן טוב. התלות בסמארטפונים הפכה כבר מזמן למגפה. אנחנו כל הזמן שם, לא משאירים לנו שום רגע פשוט להיות, ללא מסך מול העיניים, לנוח ולחדש את גופנו ומוחנו. 

כיצד מטפלים?   אם אתם לא עושים זאת, יזמו לעצמכם "שבת אלקטרונית": פרק זמן מוגדר שבו אתם נמנעים משימוש בסלולרי, גם אם רק לחצי יום.

ההרגל: ריבוי משימות: כולנו אשמים בריבוי משימות. אנחנו אוכלים את ארוחת הצהריים בשולחנות שלנו, גולשים בפייסבוק בעת הצפייה בטלוויזיה ושולחים הודעות SMS פחות או יותר כל הזמן. מחקרים מראים כי למרות שאנשים רבים מאמינים שהם פרודוקטיביים יותר על ידי ביצוע מספר משימות במקביל, זה לא באמת המקרה. למעשה, קיום ריבוי משימות פשוט משאיר אותנו לחוצים, לא מודעים לסביבה שלנו ולא מסוגלים לתקשר בצורה יעילה.

כיצד מטפלים?   זה פשוט, באמת: סגרו את הטלפון, כבו את הטלוויזיה והתחילו לשים לב למה שאתם עושים ומה שקורה סביבכם. כך תאפשרו למוחכם לעבד את כל מה שקורה לכם בזמן אמת. הטיפ הזה עשוי להיות הדבר הטוב ביותר שתוכלו לעשות למען בריאות הנפש שלכם.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מיכאל ירמייב
ד"ר מיכאל ירמייב פסיכיאטריה
מנהל יחידה במרכז לבריאות הנפש שער מנשה
ד"ר ליליאנה מאואס זינגר
ד"ר ליליאנה מאואס זינגר פסיכיאטריה
לשעבר רופאה בכירה וראש צוות במרפאת שלוותה
ד"ר אבלין שטיינר
ד"ר אבלין שטיינר פסיכיאטריה
פסיכיאטרית בכירה, מנהלת לשעבר של מרפאה לבריאות הנפש - הנוטרים של בית חולים פסיכיאטרי שלוותה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פסיכותרפיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו