דלג לתוכן

כיצד סוכרת פוגעת בגוף שלנו?

בטווח הארוך עשויה מחלת הסוכרת לפגוע משמעותית באיברים שונים בגוף, כעיניים, כליות, עצבים ועד לגרימת שבץ מוחי ומחלות לב. כיצד היא משפיעה על מערכות הגוף השונות ואילו בדיקות חייבים סוכרתיים לבצע

מאת: ד"ר נירית אבירן
תאריך פרסום: 26/01/2015
2 דקות קריאה

בטווח הארוך עשויה מחלת הסוכרת לפגוע משמעותית באיברים שונים בגוף, כעיניים, כליות, עצבים ועד לגרימת שבץ מוחי ומחלות לב. כיצד היא משפיעה על מערכות הגוף השונות ואילו בדיקות חייבים סוכרתיים לבצע 

סוכרת הינה מחלה כרונית, שעלולה לפגוע באיברים ובמערכות שונות בגוף, בעיקר לטווח הרחוק. מכאן גם חשיבות איזון הסוכרת, שכן, מחקרים רבים הוכיחו שככל שהיא מאוזנת יותר, כך הסיכון לנזק קטן משמעותית. שמירה על אורח חיים בריא, תוך דגשים תזונתיים, תרופתיים ופיזיולוגיים, עשויים להפחית את סיבוכי הסוכרת לרמה של אנשים בריאים, ללא סוכרת כלל. 

כיצד משפיעה סוכרת על גופנו? תסמיני המחלה בטווח הקצר מתבטאים בצימאון והשתנה מרובה, אכילה מרובה המלווה דווקא בירידה במשקל, יובש בפה וחולשה קיצונית. ואולם בטווח הארוך, חולי סוכרת מסתכנים בפגיעה חמורה במערכות שונות, שעלולה להיות בלתי הפיכה ואף מסכנת חיים. 

עיניים  

בקרקעית העין, אזור המוכנה רשתית העין (רטינה) והוא בעצם חלק מרקמת המוח, נוצרים בשלב הראשון כלי דם חדשים, ובהמשך הם עשויים לדמם ולפגוע ברשתית. בשלב הפגיעה הראשוני, שהוא לרוב בלתי מורגש, ניתן לטפל באמצעות קרן לייזר שצורבת את כלי הדם הללו. בשלב מאוחר יותר, יש צורך בטיפולים אגרסיביים יותר ולעיתים ניתן אף לאבד את הראיה. האבחון נעשה בבדיקת קרקעית העין - בדיקה פשוטה שנעשית על ידי רופא עיניים, כרוכה בהרחבת האישונים ולוקחת דקות ספורות. גם הטיפול בלייזר הוא קצרצר ובלתי מורגש כמעט. כל חולה סוכרת חייב לעבור בדיקה כזו אצל רופא העיניים אחת לחצי שנה ועד שנה, לפחות.

כליות

כאשר הסוכרת לא מאוזנת, נוצרים בכליות מעין חורים, דרכם "בורח" חלבון מהדם לשתן. גם כאן מדובר בפגיעה ראשונית, שניתן לטפל בה על ידי איזון הסוכרת ותרופות, אבל אם המחלה לא מתאזנת, המצב עלול להידרדר לאי ספיקת כליות ואף לצורך בדיאליזה. האבחון פשוט ביותר - דגימת שתן למיקרו-אלבומין, שעל חולה הסוכרת לבצע לפחות אחת לשנה. במקרים מסוימים יש צורך בביצוע של איסוף שתן לחלבון במשך 24 שעות. מקובל לתת תרופות, שיכולות להאט את קצב ההתדרדרות באמצעות השפעתן על כלי הדם של הכליה, אך התועלת שלהן מוגבלת. 

סוכרת עשויה לפגוע משמעותית באיברים בגוף בטווח הרחוק

סוכרת. אם לא מאוזנת - היא פוגעת משמעותית באיברים בגוף 

פגיעה עצבית (נוירופתיה)

 בסוכרת לא מאוזנת, ולרוב גם ממושכת (מספר שנים), עלולה להופיע פגיעה בעצבים הפריפריים/ההיקפיים-  בעיקר בכפות רגליים. הפגיעה העצבית מתבטאת בכאב לרוב בצורת דקירות או נימול, לרוב בשתי הרגליים וקשה יותר בשעות הלילה. כתוצאה מכך הפגיעה עצבית זו פוגעת בתחושה בכף הרגל ולכן חולי סוכרת חשופים לפציעה משמעותית, שהם עלולים שלא לחוש בה עד למצב בו נגרם נזק מאסיבי לעור ואף לעצם. גם כאן, קיימות כיום תרופות שונות, אך יעילותן אינה מושלמת ויש להן תופעות לוואי לא מעטות. לכן, חשוב שכל חולה סוכרת יבדוק לעצמו את הרגליים, לפחות אחת לשבוע.

כלי הדם של הלב והמוח

הסיבוכים המשמעותיים ביותר הקשורים למחלת הסוכרת, הינם מחלות לב (בעיקר התקף לב) ואירועים מוחיים – אלו נפוצים הרבה יותר בסוכרתיים. הסיבה היא פגיעה בכלי הדם המספקים דם לאברים הללו והיצרות שלהם.(טרשת עורקים). שכיחות סיבוכים אלו עולה משמעותית בחולי סוכרת, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, והם עלולים להיות מסכני חיים מידיים או לגרום לפגיעה באיברים אלה לצמיתות. 

מאת: ד"ר נירית אבירן, רופאה בכירה במכון סוכרת "מכבי" נתניה

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
ד"ר נעמה אפשטיין ריגבי
ד"ר נעמה אפשטיין ריגבי אלרגיה ואימונולוגיה
רופאה בכירה במכון אלרגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
ד"ר מיטל אלמוג
ד"ר מיטל אלמוג אלרגיה ואימונולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סוכרת

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו