דלג לתוכן

חיידקים טובים: מתי כדאי ליטול תוסף פרוביוטי?

הם נמצאים דרך קבע בגופנו, אך גורמים סביבתיים שונים כזיהום אוויר, קרינה, עישון או תרופות - עלולים להפחית את כמותם. הם נחשבים טובים לבריאות והעדרותם עלולה להביא לשגשוג של חיידקים מזיקים ופטריות. חיידקי פרוביוטיקה - מה זה בדיוק ומתי צריך להעזר בתוספים כדי להשיב את המאזן הטבעי שלהם?

מאת: ד"ר שלמה בן חור (Ph.D)
תאריך פרסום: 25/02/2015
2 דקות קריאה

הם נמצאים דרך קבע בגופנו, אך גורמים סביבתיים שונים כזיהום אוויר, קרינה, עישון או תרופות - עלולים להפחית את כמותם. הם נחשבים טובים לבריאות והעדרותם עלולה להביא לשגשוג של חיידקים מזיקים ופטריות. חיידקי פרוביוטיקה - מה זה בדיוק ומתי צריך להעזר בתוספים כדי להשיב את המאזן הטבעי שלהם? 


לחיידקים הטובים בגופנו חשיבות רבה לתפקוד תקין של הגוף ולמניעת מחלות. בשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר עליה במודעות לנטילת תכשירים פרוביוטיים, נוכח אורח החיים המערבי המאופיין בצריכת מזון מתועש, מתח, זיהום אויר, קרינה ועוד, המפחיתים את כמות החיידקים הטובים בגוף וחושפים אותו לזיהומים. 


חיידקים פרוביוטים הם חיידקים המצויים בדרך כלל באופן טבעי בגופנו, בעיקר במעי הדק והגס. הם נחשבים לחיידקים טובים, ותפקידם למנוע היצמדות ושגשוג של פטריות וחיידקים מזיקים -העלולים לגרום למחלות ולזיהומים שונים, הגברת החיסון הטבעי ויציאות נוחות. 


למרות שהחיידקים אמורים להתרבות בגופנו באופן טבעי, לעתים גורמים סביבתיים אליהם אנו נחשפים, כמו זיהום אוויר, קרינה, צריכת מזון מעובד, עישון ושימוש בתרופות (בעיקר אנטיביוטיקה לסוגיה), הורסים את האיזון הטבעי בין החיידקים הידידותיים והמזיקים, באזורים כמו המעי, הנרתיק, חלל האף והפה. כמו כן, יש הטוענים כי גם למתח נפשי השפעה רבה על מצב החיידקים הידידותיים שמאכלסים  את גופנו. 

תוספי פרוביוטיקה

תוספי פרוביוטיקה. בראש ובראשונה כשנוטלים אנטיביוטיקה

מתי יש צורך ליטול תוסף פרוביוטיקה?

בראש ובראשונה, כאשר נוטלים אנטיביוטיקה, מכיוון שהתרופה פוגעת בנוסף לחיידקים המזיקים גם בחיידקים המועילים לגופנו, ומספרם מידלדל. כאשר לוקחים אנטיביוטיקה, חשוב לבצע הפרדה של שעתיים לפחות בין נטילתה לבין נטילת הפרוביוטיקה.

בנוסף, חשוב לקחת פרוביוטיקה במצבים רפואיים הגורמים לירידה באוכלוסיית החיידקים הטובים, כמו במצבי שלשול, מחלות מעיים כמו קוליטיס, קרוהן (אך לא בזמן התקף) ועוד, וכן לסובלים מפטריות ומחלות עור.  

עיקרון הפרוביוטיקה הוא לשמור על האיזון בין החיידקים הטובים והרעים בגוף, לכן מומלץ לצרוך פרוביוטיקה על בסיס יומי, באופן קבוע, על מנת לשמר את הפעילות היום יומית המיטיבה של החיידקים הטובים, כדי לסייע בתהליכי העיכול ולשמש מחסום מפני פלישת מזיקים לגוף. 

מה חשוב לבדוק בבחירת תוסף פרוביוטיקה?

הדבר הראשון שצריך לבדוק הוא כמות החיידקים הידידותיים המצויים בתוסף. ככל שישנם יותר חיידקים פרוביוטיים, כך יעילותו טובה יותר. בנוסף, מומלץ לבחור תוסף המכיל כמה שיותר  זנים של חיידקים פרוביוטיים, וכן לבדוק שהתוסף לא מושפע מחומציות הקיבה, ההורסת את החיידקים. חשוב לבחור תוסף בעל ציפוי מיוחד המתפרק רק בסביבה לא חומצית כך שיהיה יעיל ואפקטיבי.

בכל מקרה, לפני רכישת תוסף פרוביוטיקה, מומלץ להתייעץ עם הרוקח לגבי הסוג, המינון ואופן השימוש המומלץ בהתאם לצורך.

מאת: ד"ר שלמה בן חור (Ph.D), רוקח בכיר ברשת בתי המרקחת "ש.ר.מ. פארם".

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
ד"ר אירנה אופנגנדן
ד"ר אירנה אופנגנדן אלרגיה ואימונולוגיה
רופאה בכירה במכון אלרגיה ואימונולוגיה בשיבא - תל השומר, מומחית לאלרגיה בישראל וארה"ב
ד"ר רמית מעוז-סגל
ד"ר רמית מעוז-סגל פנימית
מומחית לאלרגיה, לאימונולוגיה קלינית ולרפואה פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו