דלג לתוכן

הבדיקות שאת צריכה לעבור כדי להישאר בריאה

כיום כבר ברור שגילוי מוקדם של מחלות יכול להציל חיים. הכנו עבורך מדריך מיוחד עם כל הבדיקות שאת צריכה לעבור בכל גיל

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 25/03/2015
3 דקות קריאה

כיום כבר ברור שגילוי מוקדם של מחלות יכול להציל חיים. הכנו עבורך מדריך מיוחד עם כל הבדיקות שאת צריכה לעבור בכל גיל

הפתגם אומר שגרם של מניעה שווה לקילוגרם של תרופה, ומניעה מתחילה עם שמירה על תזונה בריאה, פעילות גופנית וגילוי מוקדם של בעיות בריאותיות. לכן יהיה זה נכון לעצור מדי פעם את הרכבת הדוהרת של החיים על מנת לגלות מראש סימני אזהרה ולאבחן מוקדם ככל האפשר התפתחות מחלות כרוניות. 

קראו עוד: סרטן השד: האם גם צעירות נמצאות בסיכון?

אמנם הרפואה המודרנית מאפשרת לנו להתמודד עם מחלות שבעבר היו סופניות והיום נחשבות לכרוניות, אך עדיף  לגלות אותן בזמן באמצעות בדיקות תקופתיות. כדי לעשות סדר בבלגן ריכזנו עבורכן את הבדיקות המומלצות, לפי גיל. עם זאת, במקרים מיוחדים רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.

גיל 40 עד 55 

אין גיל מוקדם מכדי לנקוט יוזמה ולהתחיל לדאוג לבריאות. גילוי מוקדם עשוי פשוטו כמשמעו להציל חיים. הדרך היעילה היא להקדיש כמה שעות לביצוע הבדיקות הנחוצות בצורה מרוכזת בבדיקת סקר תקופתית, המתבצעת אחת לשנה עד שלוש שנים, בהתאמה אישית לפרופיל בריאותי של כל מטופל ומטופל.

מה כוללת בדיקת סקר תקופתית? 

לאחר בירור המידע הבריאותי האישי של המטופל עם הרופא (ההיסטוריה הרפואית), נעשית בדיקה גופנית וכן סדרת בדיקות יסודיות הכוללת מדידת לחץ דם, דופק, משקל וגובה (חישוב BMI כדי לאתר משקל יתר, שמהווה גורם סיכון לשורה של מחלות כרוניות). כמו כן נעשות בדיקות ראייה מקיפות, בדיקת לחץ תוך עיני (המאפשרת גילוי מוקדם של מחלת הגלאוקומה), בדיקת שמיעה, בדיקות לב (א.ק.ג) וארגומטריה. 

בדיקות סקר תקופתיות. יכולות להציל חיים

בנוסף מתבצעות בדיקות מעבדה, פרופיל שומנים בדם ובדיקות שתן. בדיקת הסקר כוללת גם תפקודי ריאה (בהתאם לצורך רפואי) ובדיקת דם סמוי בצואה, שנועדה לאתר כיבים או גידולים במערכת העיכול.

כמו כן מומלץ לבצע את הבדיקות הבאות:

בדיקת שומות: מומלץ לערוך בדיקת שומות לאיתור גידולים בעור (למניעת סרטן העור) מדי חמש שנים. 

ממוגרפיה: אחת לשנתיים, לצורך גילוי מוקדם של גידולים בשד, ובדיקות גנטיות לזיהוי סיכון גבוה לסוגי סרטן מסוימים. 

קראו עוד: מהי ההגנה הטובה ביותר מפני סרטן העור?

קולונוסקופיה: נועדה לבדוק ביסודיות הימצאות גידולים שפירים או ממאירים במעי הגס. מומלץ לבצע בכל חמש שנים. חשוב לדעת כי כיום קיימת דרך פשוטה יחסית לביצוע הבדיקה, הנקראת "קולונוסקופיה וירטואלית", שמתבצעת באמצעות סורק C.T. חדשני ומאפשרת בדיקה של איברי חלל הבטן, בנוסף למעי הגס.

בדיקת אולטרה-סאונד בטן: לגילוי מוקדם של מפרצת בטנית, אבנים בכיס המרה, גידולים או נגעים אחרים באיברי הבטן, אולטרה-סאונד נרתיקי וסמן CA-125 לגילוי תהליכים סרטניים מדי חמש שנים.

בדיקת צפיפות העצם: לאבחון מחלת האוסטאופורוזיס. מחלה זו מלווה בסיכון להיפגע משברים בעצמות האגן, בעמוד השדרה ובמפרק הירך. היא נגרמת עקב ירידה בצפיפות החומר המרכיב את עצמות השלד. ככל שצפיפות העצם נמוכה יותר, הסיכון לשברים רב יותר.

גילאי 55 עד 65

מומלץ לבצע את הבדיקות השגרתיות באותה התדירות כמו בקבוצת הגיל הקודמת. עם זאת, רצוי לעשות בדיקת דם סמוי בצואה מדי שנה. בנוסף רצוי לבדוק את צפיפות העצם בכל שנתיים-שלוש. ייתכן ויהיה צורך לבצע כהשלמה בדיקות מעמיקות יותר, בהסתמך על הממצאים בבדיקות הסקר התקופתיות.

גילאי 65 ומעלה

הגיל עושה את שלו, ולכן עדיף להיערך לשינויים שהוא גורם מבעוד מועד. היערכות נכונה, בהתאם לתוצאות הבדיקות השונות, תסייע לשמור על הבריאות ואיכות החיים. מומלץ לבצע את הבדיקות השגרתיות באותה התדירות כמו בקבוצת הגיל הקודמת, לרבות בדיקת צפיפות העצם כל שנתיים-שלוש.

בנוסף מומלץ לעבור בדיקת עיניים וראייה מדי שנה ולעבור בדיקת קולונוסקופיה בכל חמש שנים. בדיקות נוספות שמומלצות בגיל זה כוללות הערכת תפקוד יומי באמצעות שאלון ADL ואבחון קוגניטיבי במרפאת זיכרון - כשאת שתיהן יש לבצע אחת לחמש שנים.

מומלץ בחום לבצע סקירת תרופות מדי שנה על מנת להתאים מינונים, למנוע כפילויות ולהפחית סיכון לתופעות לוואי.

נכתב בשיתוף "מור רפואה מתקדמת"


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר לילך בנימיני
ד"ר לילך בנימיני גנטיקה רפואית
מומחית בגנטיקה רפואית, יעוץ ואבחון לתסמונות גנטיות, יעוצים לנשים הרות ואונקוגנטיקה
פרופ' יובל ירון
פרופ' יובל ירון גנטיקה רפואית
יו"ר איגוד הגנטיקאים הרפואיים בישראל
פרופ' אריה דרוגן
פרופ' אריה דרוגן יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גניקולוגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו