דלג לתוכן

לא רק ציפורן חודרנית: הסיבות לכאבים בציפורניים

כאב בציפורן לרוב גורם לנו לחשוב שמדובר בציפורן חודרנית, אך הסיבות לו יכולות להיות רבות ושונות. רופא מסביר מהן - ומה הטיפולים האפשריים

מאת: ד"ר יורם מוזס
תאריך פרסום: 15/04/2015 תאריך עדכון: 23/06/2015
2 דקות קריאה

כאב בציפורן לרוב גורם לנו לחשוב שמדובר בציפורן חודרנית, אך הסיבות לו יכולות להיות רבות ושונות. רופא מסביר מהן - ומה הטיפולים האפשריים

מראה הציפורניים מהווה חלק בלתי נפרד מההופעה החיצונית והדימוי העצמי שלנו, ומכאן החשיבות שאנו מייחסים לטיפוח והשימור שלהן, בידיים וברגליים. אך עם כל הרצון לשמור על מראה ובריאות הציפורן, עלולות להתפתח בהן תופעות שונות, החל משינויי מבנה, צורה, צבע וגודל, ועד כאב מייסר מאוד. 

הכאב הוא למעשה הסיבה העיקרית שבגינה אנו פונים להתייעצות רפואית. בלעדיה יש סיכוי רב שהתופעות הנלוות האחרות בציפורן לא היו זוכות לתשומת הלב הראויה, הן מצד הרופא והן מצד המטופל. 

קראו עוד: הטיפול שיעלים לתמיד ציפורן חודרנית

מה עלול לגרום לכאבים בציפורן?

התופעות החולניות בציפורניים מקורן מסיבה מערכתית או בעיה מקומית. בין הסיבות המערכתיות ניתן למצוא מחלה, זיהום, חוסר תזונתי ואפילו הרעלה. בין הסיבות המקומיות נכללות דלקות וזיהומים (ממקור חיידקי או ויראלי), גידולים (שפירים או ממאירים) ופציעות. 

הכאב הינו ביטוי לא ספציפי של אחת מהתופעות הללו, וקשור בעיקר לבעיה מקומית המתפתחת בציפורן ומסביבה. חשוב להדגיש כי הכאב עלול להופיע בשל בעיה נראית לעין, אך באותה מידה עלול להתרחש ללא שינויים חיצוניים בולטים, מה שמהווה אתגר אבחוני קשה יותר.

ציפורניים. הכאב נגרם מסיבות שונות

בנוסף עלול הכאב להיווצר בשל מקרים של טראומה וכן בשל מצבים ייחודיים לציפורניים (בעיקר לציפורני הרגליים), כגון ציפורן חודרנית וצמיחה אחורית (תופעה שנפוצה יותר בציפורני הידיים).

כיצד תדעו מה הגורם לכאב?

מבנה הציפורן הוא ייחודי. ניתן למצוא בו עצם, עצבים, רקמת חיבור, כלי דם, עור ושומן. בנוסף, הוא מתכנס בין שני מבנים קשיחים (העצם ו"פלטת הציפורן"), מה שמביא להעצמת הכאב ולצורך בבירור מדויק של  מקור הכאב ומיקומו. 

החשיבות של אבחנה נכונה תלויה באפיון הכאב לצורותיו: האם הוא פתאומי או ממושך, מגיע לסירוגין, משתנה כאשר אנו משנים תנוחה או בשינויי טמפרטורה. בנוסף יש לערוך בדיקה קפדנית של הציפורן ושל המעטפת שסביבה. כמו כן, בעת הצורך יש להיעזר בבדיקות הדמיה: צילומי רנטגן, סונר ולעתים אף MRI, עד לביצוע ביופסיה אבחנתית.

מהן אפשרויות הטיפול?

מתוך ידיעה שהגורם לכאב הוא מקומי, הטיפול נחלק לשניים:

1. טיפול שמרני: טיפול זה כולל משחות אנטיביוטיות, סטרואידיות או אנטי פטריתיות וכן שימוש בחומרים כמו חנקן נוזלי, חנקת הכסף. במקרים חמורים יותר תינתן אנטיביוטיקה דרך הפה או הזרקות מקומיות של סטרואידים.

2. טיפול ניתוחי: טיפול שכזה כולל ניקוז המוגלה או הדם שהצטבר בעקבות החבלה, ביופסיה במקרה של נגעים בעור (כגון שומות) וכן הסרה או כריתה של גידולים וציסטות. בנוסף ישנה אופציה של טיפול בלייזר, במקרים מסוימים. מרבית הטיפולים הניתוחים נעשים בהרדמה מקומית.

לסיכום, כאב הציפורן מהווה קריאת השכמה לחלק מהמטופלים ומצריך התייעצות רפואית מקצועית לקביעת האבחנה והטיפול המתאים.


ד"ר יורם מוזס, רופא מומחה, שירותי בריאות כללית

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' אביגדור זליקובסקי
פרופ' אביגדור זליקובסקי כירורגיה
כירורג כלי דם
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור כירורגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד״ר שמעונוביץ רופאה נהדרת, מקצועית ביותר ובו זמנית נעימה ואדיבה. היא מסורה בצורה יוצאת דופן. אני ממליצה בחום לכל מי שתרצה לבחור בד״ר מיכל שמעונוביץ!!"
ד"ר רפאל אלון
ד"ר רפאל אלון כירורגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"הגעתי אל ד״ר אלון אחרי חודשים לא קלים ועם כאבים חמורים בגלל פיסורה שלא הגיבה לטיפול המסורתי, בהמלצת פרקטולוג שאצלו טופלתי ושאינו מנתח עוד. דר׳ אלון ברגישותו הרבה הבין את סבלי ודאג לי לשיבוץ מהיר לניתוח. באווירה נעימה, בביטחון ובחיוך, ענה על שאלותי ונסך בי בטחון לקראת הניתוח. ממליצה מאד!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כירורגיה כללית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו