דלג לתוכן
ד"ר תמי קרני ד"ר תמי קרני

סרטן השד: האם הטיפולים הכימותרפיים פוגעים בפוריות?

כ-8% מהנשים החולות בסרטן השד הן מתחת לגיל 40, וחלקן עדיין לא הביאו ילדים לעולם. עד כמה פוגעים הטיפולים בסיכויים להרות, ומה ניתן לעשות כדי למנוע זאת?

מאת: ד"ר תמי קרני
תאריך פרסום: 10/06/2015
2 דקות קריאה
ד"ר תמי קרני בשיתוף עם ד"ר תמי קרני i מומחית בכירורגיה כללית ואונקולוגיה באסיא מדיקל

גילוי של סרטן השד מייצר אתגר של ממש עבור נשים בתחום הפוריות. כ-8% מהנשים החולות בסרטן השד הן מתחת לגיל 40, וחלקן עדיין לא הביאו ילדים לעולם. אצל אותן נשים עולה החשש מפני פגיעה בפוריות, והן זקוקות להדרכה על מנת לממש את חלום ההורות. חשוב לדעת כי כיום יש מספר גדול של פתרונות יצירתיים גם לנושא הפוריות ולאפשרות ללדת בעתיד.


קראו עוד: סרטן השד: תמיד צריך לבצע כריתה?


רבות מן החולות בסרטן השד חוששות לגבי הסיכוי שלהן להיכנס להריון ולהצליח בו לאחר טיפולים כימותרפיים. מחקרים רבים מאששים את ההנחה כי אין קשר בין הפלות, מומים או הפלה מוקדמת לבין נשים אשר טופלו בתרופות כימותרפיות, זאת בהנחה שהן נכנסות להריון כשנה לאחר סיום הטיפולים. עם זאת, עדיין קיימת חשיבות להמלצת הרופא המטפל המלווה את התהליך בעת ההחלטה על כניסה להריון לאחר הטיפולים.

טיפולים כימותרפיים: עלולים לפגוע בסיכויים להרות

בעת קבלת ההחלטה לגבי כניסה להריון לאחר טיפולים כימותרפיים יש לקחת בחשבון מספר משתנים, כגון מצבה הבריאות של האישה באופן כללי, מידת הפוריות תלויית גיל ובעיקר הרצון האישי להתמודד עם הריון והרצון להקים משפחה וללדת. 

בעיות של אי-פוריות בהקשר של טיפולים כימותרפיים או הקרנות אכן קיימות, ויש להבין אותן ואת המשמעויות שלהן ולהתכונן לפתרונות אפשריים. פגיעה בשחלות במהלך הטיפולים יכולה לפגוע ביכולת של האישה לייצר ביציות בעתיד, כמו גם הפסקה של הפרשת הורמוני מין, המביאה עימה את תסמונות גיל המעבר ומסמנת על מעבר לאי-פוריות.

סרטן השד. מידת הפגיעה בפוריות משתנה

סרטן השד. מידת הפגיעה בפוריות משתנה

מערכות הגוף השונות עסוקות בהחלמה ובתהליך ריפוי משלב תחילת הטיפול ועד לשנה מתום הטיפול במחלה. ישנם מצבים שזמן ההחלמה מתארך מעבר לכך, ויש לתאם עם הרופא המלווה את האישה על מנת לקבוע מתי ניתן להתחיל בתהליך כניסה להריון. בנוסף, קיימת אפשרות לפגיעה במערכות כמו השחלות או הרחם. מידת הפגיעה משתנה מאישה לאישה, ולמי שמבקשת ל"תכנן" את העתיד למרות זאת, כיום ישנם מספר רב של פתרונות בשטח אותן יש לשקול בהקשר זה.

טיפולי פוריות - עוד לפני הכימותרפיה

התפתחויות נוספות בתחום הפריון והפתרונות שהוא מציע, כמו גם מיפוי של הבעיה ודרכי הפתרון המגוונת, עומדות למעשה לשירותה של כל אישה המבקשת להפוך לאם, כמו גם נשים שהחלימו מסרטן השד. בנוסף, בעשור האחרון התחילו לבצע טיפולי פריון לפני ביצוע הקרנות או טיפולים כימיים, במטרה לשמר את היכולת של האישה להרות בעתיד. שימור עוברים, ביציות או זקיקים הם תהליכים מקובלים כיום, וניתן אף לייצר עוברים ולשמר אותם בחנקן נוזלי למשך תקופה ארוכה. אפשרויות נוספות הן הקפאת ביציות בשלות, דיכוי שחלות או הסטת שחלות אל מחוץ לשדה הקרינה. בחירת האפשרות המתאימה ביותר לאישה תעשה עם הרופא המטפל בהתאם למצבה הרפואי האישי ולהעדפותיה לגבי התהליך. 

קראו עוד: סרטן השד: כיצד יודעים אם המחלה חזרה?

במידה והאישה אינה יכולה לשאת בעצמה הריון, הרי שההתפתחות תחום הפונדקאות בשנים האחרונות מציעה מגוון אפשרויות חדשות כדי להפוך לאם. תרומת ביציות מאפשרת פתרונות גם בנושא זה והופכת כיום ליותר ויותר מקובלת בעולם.

הרפואה המודרנית, בשילוב עם התפתחות תהליכי הפריון, מציעה לא רק את תהליך הריפוי עצמו מסרטן השד, אלא גם אפשרות מציאותית להפוך לאם למרות המחלה. חשוב רק לבצע תכנון נכון של הרצון הזה, מיפוי האפשרויות העומדות בפני האישה ובחירה באפשרות המתאימה ביותר. 


ד"ר תמי קרני, כירורגית בכירה בליידי אסיא, מנהלת המכון לבריאות השד במרכז הרפואי אסף הרופא

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia
מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia אונקולוגיה
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
 שירות אינפומד מחקר אישי
שירות אינפומד מחקר אישי גסטרואנטרולוגיה
שירות ייעודי המאפשר קבלת מידע רפואי בהתאמה אישית, באמצעות התמקדות במחקרים, נתונים סטטיסטיים ומקרים דומים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר תמי קרני

שאלות מתוך פורום סרטן השד

בניהולו של ד"ר נעה אפרת בן ברוך
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו