דלג לתוכן

דאודורנט וממתיקים מלאכותיים: מה באמת יגרום לכם לסרטן?

נמנעים מבקבוקי פלסטיק? שמעתם שסתימות בשיניים מסוכנות? 12 דברים שנטען כי הם גורמים לסרטן - והאמת

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/06/2015
3 דקות קריאה

1. ממתיקים מלאכותיים

למרות כל הוויכוחים בנושא, עדיין אין הוכחה שתחליפי הסוכר השונים עלולים להעלות את הסיכון שלכם לפתח סרטן. אמנם סכרין וציקלמאט בכמויות גבוהות גרמו לסרטן בחולדות, אך לדברי החוקרים זה קרה בגלל שהמנגנונים הגופניים של חיות המעבדה מגיבים אחרת מאלו של בני האדם. גם המחקרים שבדקו אספרטאם לא מצאו קשר בין השימוש בו לבין סרטן.


קראו עוד: המצעד: 20 המזונות הבריאים ביותר


2. בשר

לא משנה אם זה בשר אדום או בשר מעובד, מומלץ לאכול פחות ממנו. אפילו אכילה של נקניקיה אחת ביום עלולה להעלות את הסיכון לסרטן המעי הגס ולסרטן הלימפה אצל ילדים. נקניקים, נקניקיות ופסטרמה מכילים חומרים משמרים בשם ניטריטים, שקשורים להתפתחות סרטן. עישון, צלייה על גחלים ובישול בחום גבוה של בשר יוצרים תרכובות פחמימנים פוליציקליים ארומטיים (PAH), שגם הם בעלי השפעה מסרטנת. 

3. מים בבקבוקי פלסטיק

רוב בקבוקי המים השקופים מכילים ביספנול A. חומר זה נמצא בכלים לאחסון מזון ומשקאות ובמוצרים אחרים. רשויות הבריאות סבורות שהכמות שנמצאת במזון אינה מסוכנת, אך אם אתם בכל זאת מודאגים, השתמשו בכלי זכוכית או מתכת לאחסון מאכלים או משקאות חמים, הימנעו מצריכת שימורים ומשתיית מים מבקבוקי פלסטיק.


4. קפה


אם אתם ממש חייבים קפה כדי להתחיל את היום, יש לנו בשורות משמחות: מחקר חדש מראה שצריכה מתונה של קפה (בסביבות ארבעה ספלים ביום) מפחיתה סיכון למספר סוגי סרטן, ביניהם סרטן העור, הכבד והמעי הגס.

5. צילומי רנטגן

הנחת כיסוי עופרת בזמן צילומי הרנטגן נועדה להגן על הגוף מפני ההשפעה המזיקה של קרני ה-X. הסיכון ללקות בסרטן עולה בכל חשיפה לקרינת רנטגן, אפילו אם מדובר במינון נמוך. באופן כללי, ככל שמנת הקרינה גדולה יותר, כך גדל גם הסיכון. לכן, הרופאים משתדלים להשתמש בסוג זה של הדמייה כמה שפחות. 

קראו עוד: סופרים קלוריות? 7 הרגלי אכילה שגורמים לכם נזק

6. טלפונים סלולריים

מכשירים סלולריים, שנמצאים כל הזמן בקרבתנו, פולטים גם הם קרינה. נכון להיום, עדיין לא נמצא קשר בין השימוש בטלפונים סלולריים לבין סרטן, אך יש צורך במחקרים נוספים. ליתר בטחון, העדיפו לדבר בקווים נייחים, צמצמו את משך השיחות ככל שניתן והשתמשו בדיבורית או רמקול.

7. קווי מתח גבוה

כל מכשיר שמשתמש או מייצר חשמל פולט קרינה בתדר נמוך מאד. אמנם אין עדויות שקרינה זו קשורה לסרטן. אך בכל זאת, רשויות הבריאות בעולם ממליצות להימצא במרחק של כ-40 ס"מ לפחות ממכשירים כאלו כדי להיות בטוחים לחלוטין. אם אתם גרים בסמוך לקו מתח גבוה ומודאגים, אפשר למדוד את הקרינה האלקטרומגנטית בסביבתכם בעזרת מכשיר הגאוסמטר.


8. מין


יחסי מין לא מוגנים עלולים לגרום להעברת זיהומים כמו נגיף הפפילומה האנושי (HPV), שקשור לסרטן צוואר הרחם או נגיף דלקת כבד מסוג B, שעלול להוביל להתפתחות סרטן הכבד. אמנם לא כל מי שנדבק יפתח סרטן, אך רצוי לא להסתכן. בררו עם הרופא שלכם אם מומלץ לקבל חיסון והקפידו להשתמש בקונדום. מחקרים מראים שקיום יחסים עם בני זוג רבים מעלה את הסיכון להדבקה.

קראו עוד: 10 מזונות שאתם חייבים להתרחק מהם

9. סתימות בשיניים

אל תמהרו לקבוע תור לרופא השיניים כדי להחליף את הסתימות שלכם. לדברי המומחים, הסתימות הקיימות בטוחות ולא נמצא קשר בין הכספית שהסתימות מכילות לבין התפתחות תהליכים סרטניים או מחלות אחרות.  

10. דאודורנטים

דאודורנט. האם גורם לסרטן?

הדעות לגבי דאודורנטים ותכשירים מונעי הזעה (אנטי-פרספירנטים) עדיין חלוקות. רבים מהתכשירים מכילים פרבנים (בנזיל, בוטיל, מתיל ופרופיל-פרבן), חומרים משמרים דמויי ההורמון הנשי אסטרוגן, שגורם לתאים סרטניים לגדול. יש מדענים שמאמינים שתכשירים אלו עלולים להעלות את הסיכון לסרטן השד. אך מאידך, יש כאלו שסבורים שדרושים מחקרים נוספים כדי לקבוע בוודאות.


11. כימיקלים לשימוש ביתי

חומרי הדברה, צבעים, תכשירי ניקוי לבית או לרכב, דבקים וממסים שונים פולטים תרכובות נדיפות (VOC). חומרים אלו נקשרו להתפתחות סרטן בבני אדם ובבעלי חיים. כדי להקטין את הסיכון ככל האפשר העדיפו מוצרים ידידותיים לסביבה או כאלו עם רמות נמוכות של VOC ככל שניתן. הימנעו משימוש במוצרים עם סימונים הבאים: רעל/חומר מסוכן, עלול לגרום להתלקחות, עלול לגרום לגירוי וכדומה.


12. זיהום אויר

זיהום אויר גורם ליותר מ-200 אלף מקרי מוות מסרטן ריאות ברחבי העולם מדי שנה, רובם באסיה. כמו כן, נמצא קשר בין אוויר מזוהם וסיכון מוגבר ללקות בסרטן שלפוחית השתן. כדי להפחית את הסיכון שלכם, היו מעודכנים לגבי רמות הזיהום והשתדלו להימנע מלשהות בחוץ בימים בהם רמת הזיהום גבוהה.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' דן אדרקה
פרופ' דן אדרקה אונקולוגיה
הקים את היחידה לגידולי דרכי העיכול בבית חולים שיבא בשנת 2003, יועץ ביחידה לרגולציה של התא במכון ויצמן וחבר בקבוצה האירופאית לקביעת ההנחיות בינלאומיות
ד"ר סיון שמאי
ד"ר סיון שמאי אונקולוגיה
מומחית באונקולוגיה, רופאה בכירה במערך האונקולוגי באיכילוב
ד"ר אלכסנדר בני
ד"ר אלכסנדר בני אונקולוגיה
מומחה לאונקולוגיה של מערכת העיכול וטיפול במלנומה בעל ניסיון של כ32 שנה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול תומך בחולי סרטן

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו