דלג לתוכן

זהירות, משככי כאבים: כל האזהרות החדשות שאתם חייבים להכיר

נוטלים אדוויל לכאב ראש או אדקס לכאבי מחזור? כדאי שתדעו שמדובר בתרופות שעלולות לגרום להתקפי לב ושבץ מוחי - גם בשימוש קצר. כל המידע שחשוב לקרוא לפני השימוש

מאת: נדב בנדל, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/07/2015
3 דקות קריאה

כאב הוא אחת מהתלונות השכיחות ביותר בעולם הרפואה. בהגדרה הרפואית זוהי תחושה של חוסר נוחות, עקה וסבל, שיכולה להופיע בדרגות חומרה שונות. כאב גם יכול להופיע בצורות שונות, ביניהן צריבה, דקירה או לחץ, והוא יכול להיות ממוקם או עמום. 

כאב הוא אחד הסימנים המובהקים לתהליך דלקתי בגוף, וההנחה הרווחת היא שטיפול בדלקת יסייע בטיפול בכאב. לכן אחת המשפחות הנפוצות לטיפול בדלקות היא משפחת "נוגדי דלקת שאינם סטרואידים", או NSAID's (בשמם המלא: Non-Steroidal Anti-Inflammatory drugs). 

קראו עוד: בחנו את עצמכם: האם אתם בסיכון מוגבר להתקף לב

מאז צאתן לשוק לפני עשרות שנים נחשבו תרופות ממשפחת ה-NSAID's לבטוחות, במיוחד יחסית לסטרואידים, שנטילה שלהם כרוכה בתופעות לוואי רבות ומחייבת אישור רופא. תרופות ממשפחת NSAID's משמשות לטיפול בחום וכאבים ממקורות שונים. תרופות אלה פועלות דרך חסימת האנזים  ציקלואוקסיגנאז, האנזים שאחראי בין היתר לתופעות של דלקת (חום, כאבים, נפיחות ואודם). 

שנים רבות נהנו התרופות הללו ממוניטין הולך וגובר, בעיקר בזכות מחקרים רבים שפורסמו ותמכו ביעילות שלהן, והן אף הגיעו למעמד של תרופות OTC - over the counter, כלומר תרופות שניתן לקנות ללא הגבלה וללא צורך במרשם רופא. רובן נלקחות בבליעה, אך מספר תרופות קיימות גם  בצורת משחות וג'לים לשימוש מקומי - להקלה על כאבים בגב תחתון ובמפרקים.

המלצת ה-FDA: ליטול את המינון הנמוך ביותר - לזמן הקצר ביותר 

הפקפוק הראשון בבטיחות של "תרופות הפלא" הגיע בסוף שנת 2004 ותחילת 2005, אז פרסם ארגון ה-FDA הודעה שלפיה "יש לשקול שימוש בתרופות אלו לאור ממצאי מחקרים שהראו קשר ביניהן ובין סיכון מוגבר למחלות קרדיו-וסקולריות". חברות התרופות, באופן טבעי, נעמדו על הרגליים האחוריות וניסו למזער נזקים, תוך שחרור מסרים מרגיעים לציבור הרחב בכלל ולציבור הרופאים בפרט, אך זה לא סייע להן למנוע את הורדתן מהמדפים של שתי תרופות, לאחר שהוכח שהן מעלות בצורה משמעותית את הסיכון למחלות לב. 

משככי כאבים נוגדי דלקת. לא "תרופות פלא"

המכה השנייה הגיעה לפני מספר ימים: גם הפעם היה זה ה-FDA ששחרר הצהרה, חמורה מקודמתה, ולפיה "מתחזק הקשר בין נטילת NSAID's ובין מחלות קרדיו-וסקולריות ושבץ מוחי". בעקבות הפרסום פתחו חברות התרופות בקמפיין שנועד, בדומה לפעם הקודמת, להפחית מחומרת האזהרה והצהירו שהן "מחוייבות לבטיחות החולים, ומתכוונות לשתף פעולה עם ה-FDA כדי לשלב מידע נוסף בתווית התרופה במידת הצורך". 

ועדיין, עולם הרפואה גועש בעקבות ההודעה והאזהרה שצפויה להיכלל בכל אריזת תרופות מעתה והלאה: "הסיכון לאוטם בשריר הלב ושבץ מוחי קיים גם בשימוש קצר טווח. הסיכון עשוי לגדול בשימוש ארוך טווח, והוא עולה במינונים גבוהים יותר". האזהרה, שקיימת בחלק מהתוויות כבר משנת 2005, מכוונת לכלל המשתמשים ולא רק לאלו עם מחלת לב ברקע, אם כי חולי לב נמצאים בסיכון גבוה משמעותית. יחד עם זאת צוין כי לא ניתן לקבוע האם לכל התרופות במשפחה יש סיכון זהה. 

קראו עוד: כאבי מפרקים: כיצד ניתן להקל על הכאב

"יש להיזהר שלא ליטול יותר מתרופה אחת שמכילה NSAID באותו הזמן", אומרת ד"ר קארן מהוני, סגנית מנהל החטיבה לתרופות ללא מרשם ב-FDA. "איך ניתן לדעת? יש לבדוק את רשימת החומרים הפעילים בתווית של התרופות ולוודא שלא נמצאים שם שמות זהים". 

מעבר לסכנות שכבר הוזכרו, NSAID's טומנים בחובם סכנות נוספות, אם כי פחות נפוצות, וכאלו שמופיעות בעיקר לאחר שימוש ממושך או במינונים גבוהים: עליה בלחץ-דם, אי-ספיקת לב, פגיעה בכבד, פגיעה בכליות וטינטון (צפצוף מתמשך באוזניים).

NSAID's: מה מותר, מה אסור וממה יש להיזהר

-יש לשאוף למינון הנמוך ביותר האפשרי ולזמן הקצר ביותר הנחוץ. 

-אין להשתמש ב-NSAID's לפני או אחרי ניתוח מעקפים (CABG).

-תרופות ממשפחת NSAID's עלולות לגרום לכיבים ודימומים בקיבה ובמעיים. הסיכון גדל מאוד בשימוש ארוך, בשילוב עם עישון, שתיית אלכוהול ועליה בגיל.

משככי כאבים. לשאוף למינון הנמוך ביותר - בזמן הקצר ביותר

-אין להשתמש בתרופה בשלושת החודשים האחרונים של ההריון (יש להיוועץ ברופא לגבי שימוש בתרופה במהלך ההריון בכלל ובהנקה). 

-אין להשתמש בתרופות שנמכרות ללא מרשם (OTC) מעבר ל-10 ימים.

-אין ליטול NSAID's כאשר יש היסטוריה של אסתמה, אלרגיה או רגישות לאספירין.

-האספירין אמנם נחשב כתרופת NSAID's אבל כשהוא ניתן במינון נמוך הוא אינו מגדיל את הסיכון למחלות לב. נהפוך הוא - הוא מגן מפני קרישיות יתר בחולים עם הפרעות בקצב הלב. מצד שני הוא כן יכול לגרום לדימום במוח, בקיבה ובמעיים.

מה  ניתן לעשות כדי לצמצם את הסיכון?

כדי ליהנות מהיתרונות התרפויטיים של תרופות NSAID's ועדיין לצמצם את הסיכון שתואר, על הצרכנים לגלות עירנות ואחריות, ולשקול האם השימוש בתרופה אכן נחוץ. בכל מקרה, כפי שצוין קודם - יש לשאוף למינון הנמוך ביותר ושימוש בזמן הקצר ביותר האפשרי. 

חולים שנוטלים אספירין למניעה של קרישיות-יתר צריכים לדעת ששימוש בתרופות אחרות מאותה משפחה (איבופן, לדוגמה) עלול להפריע למנגנון ההגנתי של אספירין ולהוריד מהיעילות שלו.

כדי להוריד עוד יותר את הסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות ניתן בקלות לצמצם את גורמי הסיכון האחרים: הפסקת עישון, טיפול בהשמנת יתר, איזון סכרת וטיפול ביתר לחץ-דם הן המלצות שנכונות תמיד ועבור כל אחד, והן מקבלות משנה-תוקף כאשר מדובר בחולה שנוטל נוגדי דלקת.

במידה ואתם חשים כאבים בחזה שמקרינים לזרועות או לגב, קוצר נשימה, כאב ראש חד, בעיות בראיה או הפרעה בדיבור - יש לגשת בדחיפות לבית החולים הקרוב, רצוי בפינוי באמבולנס. טיפול מוקדם באוטם לבבי או מוחי הוא המפתח להחלמה מלאה והכרה של הסימנים חשובה לזיהוי מוקדם של מצב מסכן חיים, בין אם בגלל נטילת NSAID's או מכל סיבה אחרת.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' אורה שובמן
פרופ' אורה שובמן ראומטולוגיה
ראש תחום מחלות השריר והשלד במכון לסקר רפואי בבי"ח שיבא תל השומר
ד"ר אמיר שרעבי
ד"ר אמיר שרעבי ראומטולוגיה
4.8
( 6 חוות דעת )
"כעת מוקדם מדי לדון כיצד הטיפול עדיין בעוד שבוע"
ד"ר עודד שינברג
ד"ר עודד שינברג ראומטולוגיה
מומחה לראומטולוגיה ולרפואה פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ניתוחי לב

בניהולו של ד"ר דוד יעקובי
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו