דלג לתוכן

שבוע אחרי שבוע: כל הבדיקות שאת צריכה לעבור בהריון

מתי צריך לעבור סקירת מערכות? האם צריך להיות בצום בהעמסת סוכר? ובאיזה שבועות עושים הערכת משקל לעובר? כל הבדיקות שאת צריכה לעבור בהריון - שבוע אחרי שבוע

מאת: ד"ר גיא רופא
תאריך פרסום: 04/08/2015
3 דקות קריאה

מזל טוב, את בהריון! לפניך תשעה חודשים שבהם תגדלי את העובר בגופך, עד לרגע הלידה, בה תהפכי לאם. אך בדרך את צפויה לעבור שלל בדיקות רפואיות, שמטרתן לוודא כי את והעובר בריאים. 

קראו עוד: אפידורל: כל מה שאת חייבת לדעת לפני הלידה

כדי לסייע להבין מה עומד בפניך הכנו עבורך את המדריך המלא לבדיקות הריון, שבוע אחרי שבוע:

שבועות 7-10: בדיקת רופא ובדיקת אולטרסאונד

בדיקת רופא: נהוג לפנות לרופא בתחילת השליש הראשון להריון, על מנת לוודא את מיקום ההריון ותקינותו ולשם קבלת הסבר מקיף על הדברים שמצפים לך בהמשך ההריון. בביקור הראשון תקבלי הסבר גם על שלל הבדיקות שניתן לבצע בהריון ועל המועד המומלץ לביצוען. לרוב יסתיים המפגש עם המלצות לבדיקות אותן יש להזדרז לקבוע, כמו ייעוץ גנטי, שקיפות עורפית וסקר ביוכימי שליש ראשון.

טיפת חלב: כבר בתחילת ההריון מומלץ לפתוח כרטיס טיפת חלב, בה יבוצע בדיקות מעקב לחץ דם ובדיקות שתן במהלך ההריון. 

בדיקות דם: קיימות בדיקות דם בשגרה לתחילת הריון הכוללות סוג דם ו-RH (בהריון ראשון בלבד; לבעלות RH שלילי בכל היריון בדיקת  סקר נוגדנים); ספירת דם; בדיקת כימיה רחבה כולל סוכר בצום; TPHA - נוגדנים לעגבת; שתן לתרבית Iכללית; בדיקת סרולוגיה; תפקודי בלוטת התריס.

בדיקת אולטרסאונד. כבר מהשבועות הראשונים

שבועות 11-14: בדיקות סקר שליש ראשון

שקיפות עורפית: מומלץ על ביצוע בדיקה משולבת הכוללת שקיפות עורפית, המתבצעת בבדיקת אולטרסאונד בין השבוע ה-11 לסוף השבוע ה-13. מדובר בבדיקת סקר לגילוי תסמונת דאון, תסמונת גנטית שהלוקים בה סובלים מרמות שונות של מוגבלות שכלית. בנוסף לבדיקת האולטרסאונד מבוצעת בדיקת דם. עם קבלת התוצאות מבוצע חישוב הסיכון לתסמונת דאון. 

סיסי שליה: במקרים מסוימים, ולפי הצורך, ניתן לבצע בדיקת סיסי שליה בשבועות 10-12 לאיתור הפרעות כרומוזומאליות בשלב מוקדם של ההריון.

קראו עוד: 12 דרכים טבעיות להעלמת סימני מתיחה

גם שקיפות עורפית וגם סקר ביוכימי שליש ראשון כלולים בסל הבריאות, בהשתתפות חלקית.

שבועות 13-17: סקירת מערכות מורחבת מוקדמת

סקירת מערכות מוקדמת: מדובר בבדיקת אולטרסאונד מקיפה בה מבוצעת בדיקה של מערכות העובר, בחיפוש אחר מומים מולדים או חריגות במבנה העובר. הבדיקה אינה ממומנת במסגרת סל הבריאות, אך ניתן לבצעה דרך הביטוח המשלים.

שבועות 16-20: בדיקות סקר שליש שני

חלבון עוברי: השם חלבון עוברי נפוץ באוכלוסייה, אך למעשה הוא משקף בדיקת חלבון בודד מתוך ארבעת חלבוני הדם הנבדקים בבדיקה זו. מומלץ לבצע את הבדיקה בשבועות 17-18 והיא כוללת שלושה חלבונים: חלבון עוברי, hCG חופשי ואסטריול). במידה ומסתפקים בכך, מדובר בתבחין המשולש. 

השילוב של רמת החלבונים עם גיל האישה יכול להעריך את הסיכון לתסמונת דאון וכן את הסיכון למום במערכת העצבים המרכזית של העובר. 

התבחין המרובע: התבחין המשולש (חלבון עוברי), בתוספת בדיקה רביעית המהווה שקלול של תוצאות בדיקת הסקר של השליש הראשון ותוצאות בדיקת הסקר של השליש השני, במטרה לקבל את גובה הסיכון הכולל לתסמונת דאון. בדיקה זו תגלה כ-90% מהעוברים עם תסמונת דאון.

שבוע 16 ומעלה: דיקור מי שפיר

מי שפיר: בדיקת מי שפיר מבוצעת החל מהשבוע 16 ומטרתה גילוי הפרעות כרומוזומליות או איתור מחלות גנטיות בעובר. בדיקה זו תגלה כ-90% מהעוברים עם תסמונת דאון.

שבועות 19-20: ביקורת

ביקורת: בשבועות אלו תעברי בדיקת אולטרסאונד לבדיקת כמות המים, תנועות, מיקום שליה ומשקל משוער. בביקורת זו הרופא גם יעבור על הבדיקות האחרונות שנעשו.

שבועות 19-25: סקירת מערכות מורחבת מאוחרת

סקירת מערכות מורחבת: מומלץ לבצע את הבדיקה בשבועות 20-23 ומטרתה איתור מומים מולדים או חריגות במבנה העובר. הבדיקה הבסיסית כלולה בסל הבריאות, אך ניתן לבצע בדיקה מורחבת באופן פרטי או דרך הביטוח המשלים. 

הריון. הבדיקות נעשות על מנת לשמור על בריאותך ובריאות העובר

שבועות 24-28: בדיקות מעקב והעמסת סוכר

בדיקות דם ושתן: ספירת דם, תפקודי בלוטת תריס, תרבית שתן, ובדיקת נוגדנים לנשים עם RH שלילי. 

בדיקת העמסת סוכר 50 גרם (GCT): זוהי בדיקת סקר לאיתור נשים עם סוכרת הריונית. במהלך הבדיקה ממיסים 50 גרם גלוקוז בכוס מים. ניתן להוסיף לימון טבעי ואז לשתות את התערובת. לאחר שעה מבצעים בדיקת דם. חשוב להבהיר כי אין צורך בצום.


העמסת סוכר: במידה והבדיקה לא תקינה יש לבצע העמסת סוכר 100 גרם (OGTT). בדיקה זו מתבצעת בצום, בדרך דומה, אך בדיקת הדם נלקחת לאחר שעה, לאחר שעתיים ולאחר שלוש שעות.

שבוע 28: הערכת גדילה 

הערכת גדילה: אולטרסאונד לבדיקת כמות מי השפיר, תנועות העובר, מיקום השליה וכן המשקל המשוער של התינוק.

חיסון: בשבוע זה יינתן חיסון אנטי D לנשים עם סוג דם מינוס (RH NEGATIVE).

שבועות 32-33: ביקורת

ביקורת: בדיקת אולטרסאונד הכוללת את בדיקת כמות המים, תנועות העובר, מיקום השליה ומשקל משוער של העובר.

שבועות 36-37: הערכת גדילה

הערכת גדילה: אולטרסאונד לבדיקת כמות המים, תנועות העובר, מיקום השליה ומשקל משוער. בסיכום הביקור תתקבל המלצה להגעה לביקורת בחדר לידה בשבוע 40, במידה והלידה לא מתפתחת לפני כן.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' דב פלדברג
פרופ' דב פלדברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל ביה"ח לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי רבין
ד"ר נסיה לנג פרנקו
ד"ר נסיה לנג פרנקו יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 43 חוות דעת )
"ד"ר נסיה לנג היא רופאה מדהימה, מקצועית ומלאת רגישות. אני נוסעת אליה מרחוק כי אין כמוהה- שילוב של מקצועיות שיא ואנושיות מדהימה. תודה על האפשרות להיות מטופלת שלה."
ד"ר אוהד ברוכין
ד"ר אוהד ברוכין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 150 חוות דעת )
"דר ברוכין מקצועי , סבלני ואנושי ."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו