המדריך המלא: כמה יין אדום באמת בריא לנו?

הוא מונע סרטן, מסייע בהפחתת כולסטרול ואפילו מוריד את הסיכון לסוכרת - אבל רק אם שותים אותו בכמות הנכונה. רגע לפני החג בדקנו כמה יין אדום באמת צריך לשתות כדי שיועיל לבריאות שלנו - ומתי הוא עושה את הפעולה ההפוכה

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 11/09/2015

מחקרים רבים בעבר ובהווה מצביעים על קשר בין שתיית כמויות מתונות של יין אדום לבין הפחתת סיכון למחלות רבות, כולל מחלות לב. אך כיום ישנם מי שמערערים על הקביעה הזו, ומטילים ספק ב"פרדוקס הצרפתי". אז מה נכון?


קראו עוד: אחת ולתמיד: כך תכינו את מרק העוף הבריא ביותר


הפרדוקס הצרפתי: החוקרים מטילים ספק

יין אדום מתקבל מהתססה של ענבים שחורים והוא מכיל בין 12% ל-17% אלכוהול. הטעם וגוון היין משתנים בהתאם לסוגי הענבים, כשהסוגים הנפוצים כוללים קברנה סוביניון, מרלו, שיראז, פינו נואר וזינפנדל.


עבודות מדעיות מצאו שלשתייה של כוס או שתיים של יין אדום יש תועלת בריאותית, שמיוחסת לשפע של חומרים נוגדי חמצון חזקים שיש ביין. עם זאת, גם לכמות מתונה של אלכוהול יש כנראה השפעה חיובית על הבריאות.


הפרדוקס הצרפתי מתאר את השכיחות הנמוכה של מחלות הלב בקרב צרפתים, למרות שהם אוכלים הרבה שומן רווי וכולסטרול. חלק מהמומחים הסבירו את התופעה בכך שהצרפתים נוהגים לשתות יין אדום, שמגן מפני תזונה עתירת שומנים. 


כיום ישנם חוקרים המטילים ספק בתיאוריה, לאור המחקרים החדשים שמצאו שאכילת כמויות סבירות של מזונות המכילים שומן רווי וכולסטרול אינם קשורים לתחלואת לב. לגישתם, צרפתים אינם מרבים ללקות במחלות לב משום שהם אוכלים יותר מזונות מלאים, פחות מזון מהיר ואורח החיים שלהם בריא יותר באופן כללי.



יין אדום: בריא - רק בשתייה מתונה

ענבים, במיוחד האדומים-שחורים, עשירים בנוגדי חמצון הכוללים רזברטרול, קטכין ואפיקטכין (שנמצאים גם בקקאו, תה, מיץ שזיפים ואפרסקים) ופרואנתוציאנידינים (תרכובות בעלות גוון סגול שנמצאות בענבים, בחמוציות ובפירות יער בעלי צבעים כהים). נוגדי חמצון אלו נקשרו ליתרונות בריאותיים רבים, כולל הפחתת תהליכים דלקתיים ודילול הדם ואפילו הפחתת סיכון למחלות לב ולסרטן. ישנם אף מחקרים שהראו שרזברטרול הצליח להאריך תוחלת חיים של חיות מעבדה. 


יין אדום

יין אדום. עשיר בנוגדי חמצון


אבל לפני שאתם ממלאים עוד כוס ביין אדום, כדאי שתדעו שכמות הרזבטרול ביין אדום נמוכה יחסית. אתם תצטרכו לשתות כמה בקבוקים מדי יום כדי להגיע למינון שבו השתמשו בניסוי, דבר שהוא, כמובן, לחלוטין לא מומלץ.


מבין המשקאות האלכוהוליים, נחשב היין האדום לבריא ביותר, אך רק אם שותים ממנו במתינות. אנשים ששתו כ-150 מ"ל יין אדום מדי יום הפחיתו את הסיכון שלהם למחלות לב בכ-32% לעומת אלו שלא שתו כלל. לעומת זאת, שתיית כמות גדולה יותר של יין מגבירה את הסיכון הלבבי בצורה משמעותית.


קראו עוד: 6 מזונות שהוכחו מחקרית כמשפרים את פעילות המוח


היין מונע תהליכי חמצון בגוף ועשוי להפחית את החמצון של הכולסטרול ה"רע" בכ-50%. חלק מהמחקרים הראו שהתועלת הבריאותית אף ניכרת יותר בקרב אוכלוסיות בעלות סיכון גבוה יותר, כמו הקשישים למשל. בנוסף, שתיית כוס או שתיים של יין אדום שלוש-ארבע פעמים בשבוע עשויה לצמצם את הסיכון לשבץ מוחי אצל גברים גיל העמידה.



אילו יתרונות בריאותיים נוספים יש לשתיית יין?

חלק גדול מהיתרונות הבריאותיים הבאים מיוחס לנוגדי החמצון שנמצאים באופן טבעי ביין:


סרטן: מחקרים מצאו שצריכה מתונה של יין אדום קשורה לסיכון מופחת ללקות במספר סוגי סרטן, כולל מעי גס, תאי בסיס, שחלות וערמונית.


דמנציה: נמצא ששתיית כוס או שתיים של יין מדי יום קשורה לירידה בסיכון לפתח דמנציה או אלצהיימר. 


דיכאון: מחקר שבדק מבוגרים וקשישים הראה שאלו ששתו בין שתיים לשבע כוסות יין אדום בשבוע נטו פחות לסבול מדיכאון.


סוכרת מסוג 2 ותנגודת לאינסולין: שתיית שתי כוסות יין אדום רגיל או נטול אלכוהול הפחיתה את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2 בקרב נשים והפחיתה תנגודת לאינסולין בתוך כארבעה שבועות.



מהם הסיכונים הבריאותיים בשתיית יין מופרזת?

אמנם נראה שצריכה מתונה של יין עושה טוב לבריאות, אך שתייה מופרזת עלולה להוביל לתוצאות הפוכות כגון:


התמכרות לאלכוהול: שתייה קבועה של כמויות גדולות של משקאות אלכוהוליים, לרבות יינות, עלולה להוביל לאיבוד שליטה ולאלכוהוליזם.


שחמת הכבד: כשצורכים יותר מ-30 גרם אלכוהול (בין שתיים לשלוש כוסות יין) מדי יום, עולה הסיכון לפגיעה בכבד והסיכון למחלות כבד, לרבות התפתחות שחמת הכבד הסופנית.


דיכאון: אנשים שנוהגים לשתות כמויות גדולות של אלכוהול נמצאים בסיכון מוגבר לדיכאון, בהשוואה לאלו ששותים כמויות מתונות או אינם שותים כלל.


השמנה: יין אדום מכיל פי שתיים יותר קלוריות, בהשוואה לבירה ולמשקאות קלים אחרים, ולכן אם שותים כמויות גדולות ממנו עלולים להעלות במשקל.


סרטן: סיכון מוגבר לסרטן חלל הפה, הוושט, כבד, השד והגרון נצפה בחלק מהמחקרים כבר עם צריכה של 25 גרם אלכוהול (כשתי כוסות יין) מדי יום.


סיכון מוגבר למחלות: שתיית כמויות גדולות של יין, אפילו פעמיים-שלוש בשבוע, מעלה את הסיכון לסוכרת אצל גברים. בנוסף, נמצא ששתיית כמויות גדולות של אלכוהול קשורה לתמותה בטרם עת באופן כללי.



אז כמה יין אדום מומלץ לצרוך?

צריכה מתונה של יין אדום מוגדרת ככוס-כוס וחצי ביום עבור נשים וכוס-שתי כוסות ביום עבור גברים. אך יש גם אלו שממליצים לא לשתות בכל יום, אלא לעשות הפסקה פעם או פעמיים בשבוע. 


חשוב לזכור שהמחקרים מתייחסים לסך צריכת האלכוהול. לכן, אם אתם שותים יין אדום בנוסף למשקאות אלכוהוליים אחרים, אתם עלולים להגיע לצריכת אלכוהול גבוהה מדי בקלות. כמו כן, יש להיזהר עם שתיית משקאות אלכוהוליים אם סבלתם מהתמכרות לתרופות או לחומרים אחרים או כשיש רקע משפחתי של אלכוהוליזם.



פורום דיאטה ללא דיאטה

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • שתיית קפה
  • מיה
  • 03/02/2019 09:38
  • נאי שותה הרבה מאוד כוסות קפה ביום. כמה לדעתך צריך לשתות, והאם זה יכול להזיק? אני שותה עם 1% אחוז חלב.מה במקום זה אני יכולה לשתות שתיה קרה אם זה לא קפה, כי אני שותה גם קפה קר בדרך כלל?

  • הדפס
  • תזונה
  • אלה
  • 03/01/2019 09:35
  • בשר
  • ---
  • 04/01/2019 16:24
  • גלולת אליפס
  • ורדה גובראן
  • 09/10/2018 03:25
רופאים בתחום
ד"ר אורנה לוין ד"ר אורנה לוין
רופאת משפחה, מומחית בצמחי מרפא, ותזונה. קרא עוד
גב' ליטל פרידנהיין גב' ליטל פרידנהיין
דיאטנית קלינית קרא עוד
מחלות קשורות
בדיקות קשורות
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ