דלג לתוכן

כיצד הפרוביוטיקה מסייעת בבעיות חניכיים

תחום הפרוביוטיקה מתרחב ומגיע גם לתחום החניכיים: מחקרים מצאו כי תוספת חיידקים "טובים" לרובד החיידקים בפה יכולה לסייע בהקלה על מגוון מתסמיני בעיות החניכיים

מאת: ד"ר דודו פולק
תאריך פרסום: 13/10/2015
2 דקות קריאה

(תוכן אינפורמטיבי)

בעיות חניכיים נפוצות ביותר באוכלוסייה: כמחצית מבני ה-30 ומעלה עלולים לסבול מתסמיני בעיות חניכיים, הכוללים רגישות או כאבים, אדמומיות ונפיחות ברקמת החניכיים, ריח רע, דימום בזמן צחצוח השיניים ועוד. ישנם שני סוגים של בעיות חניכיים: בעיית חניכיים ללא נזק בלתי הפיך למנגנון התמיכה של השיניים ובעיית חניכיים אשר מלווה בנזק בלתי הפיך וכרוני למנגנון התמיכה של השיניים, ועלולה להוביל לנשירת שיניים ולקשר למחלות נוספות, כגון סכרת ומחלות לב. כדי לאבחן את חומרת הבעיה ניתן להיעזר בצילום רנטגן, הבוחן את עומק כיסי החניכיים ובודק מהו הנזק שנגרם להם.

כיצד מתפתחת בעיית חניכיים עם הנזק הבלתי הפיך? בחלל הפה של כל אחד מאתנו חיים יותר מ-800 מיני חיידקים שונים. בעבר נהוג היה לחשוב שהמקור לבעיות חניכיים כרוניות הם חיידקים ספציפיים הנמצאים בפה. עם זאת, כיום נראה שמדובר דווקא בשינוי האיזון העדין בהרכב רובד החיידקים, והפרה של שיווי המשקל בין החיידקים ה"טובים" ל"רעים", הגורמים להרס בחניכיים.

כיצד ניתן להקל על התסמינים של בעיית חניכיים?

השיטה הנפוצה והפשוטה ביותר מורכבת משלושה חלקים: שמירה על היגיינה טובה בחלל הפה, מעקב שגרתי במרפאת שיניים וניקוי תקופתי על ידי שיננית. נוסף על הטיפולים השגרתיים בחניכיים ישנן גם "תרופות הסבתא", כגון גרגור מי מלח או גרגור תה מרווה. 

בעיות חניכיים. שינוי האיזון העדין בהרכב רובד החיידקים

אך בשנים האחרונות מתברר כי ניתן לסייע בשמירה על היגיינה טובה בחלל הפה גם באמצעות פרוביוטיקה - תוסף תזונה המשתמש באותם חיידקים "טובים" שעוזרים לתפקוד בריא של הגוף, ומתחרים בחיידקים "הרעים" גורמי המחלות. עד כה נחקר תחום הפרוביוטיקה במערכת העיכול או כאמצעי למניעת זיהומים בדרכי השתן. כעת נכנס התחום גם לעולם בריאות הפה: בהקשר זה נבחנה השאלה האם באמצעות שימוש בחיידקים טובים מזן Lactobacillus, שאינם שייכים באופן טבעי לרובד החיידקים הרגיל בחלל הפה, ניתן ליצור רובד חיידקים פחות מזיק, אשר יסייע לשמירה על בריאות הפה.

לאחרונה נבחן השימוש בפרוביוטיקה לטובת בריאות החניכיים והתוצאות בהקלה על מגוון מהתסמינים המוכרים בבעיות חניכיים נראות מבטיחות. עם זאת, יש לציין כי השימוש בפרוביוטיקה אינו מהווה טיפול תרופתי ולא נועד למנוע מחלות חניכיים. לכן מומלץ לצרוך פרוביוטיקה במקביל לטיפול השגרתי בבעיות החניכיים - ולא במקומו. שימוש בפרוביוטיקה יחד עם הסרת רובד החיידקים האלימים נותן לחיידקים הפרוביוטיים יתרון, ומאפשר להם להתיישב על משטחי השיניים ולפגוע בהתיישבות של החיידקים הרעים, הגורמים לבעיות.

יש לציין כי לא כל מוצר פרוביוטיקה יכול לסייע בשמירה על בריאות הפה, וזאת בשל הרכב חיידקים פרוביוטים שונה ומבנה הקפסולות אשר מונעות את פירוק הקפסולה בחלל הפה. הפרוביוטיקה היחידה בתחום בריאות הפה המשווקת כיום בישראל היא מוצר בשם ביוגאיה פרודנטיס(BioGaia® Prodentis™)  – תוסף תזונה המבוסס על החיידק Lactobacillus reuteri המגיע בצורת לכסניות מציצה בטעם מנטה.


ד"ר דודו פולק, המחלקה לפריודונטיה בבית החולים הדסה עין כרם, יועץ לביוגאיה פרודנטיס

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גבי לביא
ד"ר גבי לביא רפואת שיניים
רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים רפואת שיניים
4.9
( 31 חוות דעת )
"רופא אדיב ומקצועי"
 דנטל סמייל
דנטל סמייל רפואת שיניים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חניכיים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו